ZLOGLASNI GUGI STOJI IZA SABOTAŽE? Кako su ronioci iz Putinove specijalne jedinice mogli da dignu u vazduh gasovod Severni tok pred nosom NATO-a

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

“Specnaz” ronioci – tajni ogranak ruske vojske – i podvodni dronovi možda su iskorišćeni da dignu u vazduh strateški važan put snabdevanja gasom, piše “San”.

Ogromni mehurići izbili su na morsku površinu u blizini danskog ostrva Bornholm – članice NATO-a – nakon izveštaja o eksplozijama duž gasovoda u ponedeljak.

Švedska je potvrdila da su otkrili dve podvodne eksplozije u blizini mesta curenja, dok su nemački gasni inženjeri izvestili da je došlo do “eksplozivnog” pada pritiska u cevovodu i da su cevi “pocepane”.

Zapadni lideri optužili su Rusiju da sabotira liniju kako bi izazvala energetsku krizu u Evropi uoči zime.

A prema nezavisnom analitičaru odbrane, “nije isključeno” da je Moskva možda stajala iza sabotaže gasovoda pred nosom NATO-a.

Ekspert za podvodno ratovanje H. I. Saton rekao je da je ruska mračna pomorska jedinica GUGI, za koju se kaže da je direktno podređena Vladimiru Putinu, možda koristila špijunske brodove da izvrši napad.

Pomorski specijalista je rekao: “GUGI i podmornice za prisluškivanje interneta. Danas ruska mornarica ima najveću flotu špijunskih podmornica na svetu. One se nalaze na Arktiku. Oni bi bili u stanju da oštete cev na Baltiku. Međutim, to izgleda malo verovatno”.

GUGI – tajna Glavna direkcija za istraživanje dubokog mora – ima misiju da zada katastrofalan udarac Zapadu i poznato je po tome da poseduje vrhunska plovila mornarice.

Saton je takođe rekao da se podvodni kanal za snabdevanje nalazi u 230 stopa “pokretne” vode do koje mogu lako da dođu profesionalni ronioci koji bi potom mogli da podmetnu bombe.

– Ljudi će takođe ukazivati na ruske Specnaz ronioce sa sedištem na Baltiku. Nije isključeno, ali veliki deo informacija o tamo je zastareo – objasnio je on.

On je takođe rekao da je u Rusiji smeštena laboratorija koja razvija najsavremenije podvodne dronove sposobne da izvode napade iz dubokog mora.

– Rusija ipak ima autonomna podvodna vozila. Novi centar za njihov razvoj je u Sankt Peterburgu. Neki od njih bi mogli biti prikladniza takav apad – objasnio je.

Istraživač Кraljevskog danskog odbrambenog koledža Anders Pak Nilsen ponovio je te zabrinutosti, rekavši da bi Putinovi ronioci lako mogli da postave eksploziv na daljinsko upravljanje na gasovod.

– Tehnički gledano, ovo nije teško. Za to je potreban samo čamac. Za to su potrebni ronioci koji znaju kako da rukuju eksplozivnim napravama – rekao je on.

Drugi verovatni uzrok, prema britanskom vojnom izvoru, je taj što su ruski specijalci možda diskretno postavili mine sa lažnog komercijalnog broda i detonirali ih nekoliko dana ili nedelja kasnije, navodi “Gardijan”.

U međuvremenu ostaje nejasno kako je snažno utvrđen cevovod – koji je obložen 25 tona čelično-armiranog betona i težak 11 tona svaki – pukao.

Švedska premijerka Magdalena Andersson rekla je da obavještajni podaci koje je dobila sugerišu da su eksplozije bile namerne.

– Imamo švedske obaveštajne službe, ali smo takođe dobili informacije u kontaktima sa Danskom i na osnovu toga zaključili da je verovatno reč o namernom činu. Verovatno je reč o sabotaži – rekla je ona.

U međuvremenu, ispostavilo se da je CIA navodno upozorila Nemačku na mogući napad na gasovode Severni tok pre nekoliko nedelja, navodi Špigl.

Švedski seizmolog Bjorn Lund otkrio je eksploziju jačine 100 kg TNT-a, a norveška grupa za praćenje Norsar registrovala je potres jačine oko 2,2 stepena.

Lund je rekao da je u ponedeljak otkrio dve eksplozije blizu gasovoda, jednu u 2 sata ujutro i drugu u 19.04.

– Nema sumnje da su to bile eksplozije – kazao je on.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker