Situacija na Pešteri alarmantna, traže pomoć

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Situacija na Sjeničko-pešterskoj visoravni je alarmantna, jer suša već danima otežava život stanovnicima tamošnjih sela, a iz Javnog komunalnog preduzeća (JKP) ”Vrela“ apeluju na susedne opštine i gradove da im pomognu.

Šef sektora Čistoća u ovom preduzeću Admir Stupljanin kaže za portal Free media su im svi kapaciteti na terenu ispražnjeni.

„Cisterne šaljemo svakodnevno već dva i po meseca. Imamo samo jednu od devet kubika, koja je obiđe dnevno bar dva-tri sela i snabde tamošnje stanovništvo vodom. U pomoć nam je pritekla i Vojska Srbije, sa jednom cisternom od tri kubika, ali to nije dovoljno za naše područje“, kaže on.

Naglašava da je teritorija sjeničke opštine velika i razuđena, te da im je do sada jedino još i pomogla opština Čajetina, koja im je na nekoliko dana poslala jednu cisternu.

„Apelujemo na sve koji mogu da nam pomognu, na susedne opštine da nam pošalju cisterne. Najkritičnija sitacija je u selima Giljeva, Doliće, Crvsko, Raškoveće, Međugor, Kladnica i Ursule“, istakao je Stupljanin.

Portal A1tv.net objavio je ranije nekoliko slučajeva uginule stoke, presušene bunare, kao i da meštani pešterskih sela nemaju vodu duže od 48 sati, ali da im nedostaje i voda za tehničku upotrebu.

Free Media

U samoj opštini Sjenica za sada je situacija redovna, kaže Stupljanin.

„Na glavnoj crpnoj stanici Zarudine stanje je za sada dobro, iako je nivo vode u svim rekama u opadanju. Nadamo se kiši i poboljšanju hidrološke situacije“, zaključuje on.

Podsećamo da je vanredna situacija u Sjenici proglašena u utorak zbog visokih temperatura, koje su izazvale sušu.

U Odluci se navodi da je suša je dovela do problema u vodosnabdevanju stanovništva i napajanju stoke, kao i finansijskih problema, zbog čega opština ne može sama da se izbori sa elementarnom nepogodom.

S. Ljajić

Foto: Print screen A1tv.net, Freemedia.rs

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex