Turske vlasti odbacile kritike Uneska o zdanju Aja Sofije

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Turske vlasti odbacile su danas zabrinutost koju je izrazio Komitet za svetsku baštinu Organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku zbog pretvaranja istorijskog zdanja – istanbulske crkve Svete Sofije u džamiju Aja Sofija, navodeći da je odluka “pristrasna i politički motivisana.

Komitet je u petak zatražio od Turske da do 2022. godine podnese izveštaj o stanju očuvanosti zdanja i izrazio duboku zabrinutost zbog posledica pretvaranja crkve u džamiju.

Taj organ Uneska je izrazio duboko žaljenje zbog „nedostatka dijaloga i informacije“ o promeni statusa crkve, jednog od remek-dela vizantijske arhitekture.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da odbacuje ocene komiteta ocenjujući ih punim „predrasudama i pristrasnosti“ i da su politički motivisane.

Aja Sofija je u državnom vlasništvu i zaštićena je, dodalo je ministarstvo, koje je optužilo Unesko za kršenje suvereniteta Turske.

Crkva Svete Sofije je sagrađena 537. godine, a u džamiju je pretvorena 1453. godine.

Pet vekova kasnije, 1935. godine, tokom proevropske reforme Turske koju je predvodio Ataturk, pretvorena je u muzej. Aja Sofija je na Spisku svetske kulturne baštine Uneska.

Odluka o pretvaranju Aja Sofije u džamiju u julu 2020. godine izazvala je kritike širom sveta, posebno u Grčkoj koja vizantijski period smatra delom svoje istorije i kuture.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker