Švicarci na referendumu glasali za zabranu nošenja burki i nikaba

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Švicarska je na putu da se pridruži Francuskoj, Austriji i Belgiji nakon referenduma o zabrani nošenja burke i nikaba na javnim mjestima.

Prebrojano je 99 posto glasova, a 51,5 posto Švicaraca glasalo je za zabranu pokrivanja lica na ulici, u trgovinama i restoranima. Prekrivanje lica i dalje će biti dozvoljeno na mjestima gdje se obavlja molitva.

Pokrivanje lica iz zdravstvenih i sigurnosnih razloga također je izuzeto od zabrane, što znači da novi zakon neće utjecati na nošenje maske za lice zbog pandemije Covid-19.

Muslimanske grupe kritizirale su zabranu.

“Ovo je očito napad na muslimansku zajednicu u Švicarskoj. Ovdje se žele još više stigmatizirati i marginalizirati muslimani”, rekla je Ines Al Shikh, članica Les Foulards Violets, muslimanskog feminističkog udruženja.

Savez hotelijera i turističkih profesionalaca iz regija Berna i Ženeve također se suprostavio zabrani na osnovu toga što će smanjiti broj posjetilaca iz arapskih zemalja.

“Zabrana burke štetila bi našoj reputaciji otvorene i tolerantne turističke destinacije”, rekla je Nicole Brändle Schlegel iz organizacije HotellerieSuisse.

Pristalice zabrane tvrde da se inicijativom također namjeravalo zabraniti nošenje maske i fudbalskim huliganima i nasilnim demonstrantima te da se u tekstu referenduma izričito ne spominje islam ili riječi nikab ili burka.

Njihova kampanja je, međutim, referendum postavila kao presudu o ulozi islama u javnom životu.

Inicijativu koja stoji iza referenduma pokrenuo je 2016. godine Egerkingenski komitet, udruženje koje je također potaknulo i referendum o zabrani gradnje novih minareta 2009. godine i koje ima veze s populističkom desničarskom Švicarskom narodnom strankom.

Na plakatima kampanje za referendum nalazi se žena s nikabom i sunčanim naočalama uz slogan: “Stop ekstremizmu! Da, za zabranu”.

Video na web stranici švicarske vlade na kojem su predstavljeni argumenti u prilog zabrani sugerišu da vjerski velovi poput burke ili nikaba simboliziraju ugnjetavanje žene i nisu primjereni njihovom društvu.

Kantoni Ticino i St. Gallen već imaju lokalne zabrane pokrivanja lica. Tri druga kantona odbila su takve prijedloge. Pokrivanje lica na protestima i sportskim događajima također je već zabranjeno u 15 od 26 švicarskih kantona.

Muslimani čine oko pet posto švicarske populacije od 8,6 miliona, ili oko 390.000 ljudi, od kojih je većina porijeklom iz Turske, Bosne i Hercegovine i Kosova.

Ishod referenduma znači da će Švicarska slijediti Francusku, koja je zabranila nošenje nikaba na javnom mjestu 2011. godine. Puna ili djelomična zabrana prekrivanja lica u javnosti postoji još i u Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Danskoj i Holandiji. (Klix.ba)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Starac Fočo
3 godina ranije

Svako ima pravo da se odeva shodno svojoj veri i tradiciji. Svaka zabrana predstavlja atak na ljudska prava i slobode. Toliko o švajcarskim demokratskim ubeđenjima.

1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.