Četvrtak – Noć nade i posebnih želja, Lejletu-regaib

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U četvrtak 3. februara 2022. godine sa dolaskom akšama nastupa Mubarek noć Lejletu-r-ragaib. Ova dobra noć nastupa uoči prvog petka u mjesecu redžebu. Muslimani u Sandžaku i šire ovu noć dočekuju radosni jer je ona vijesnik skorog dolaska ramazan šerifa. U ovoj noći vjernici pojačavaju svoj ibadet i pokornost Uzvišenom Allahu dž. š.

Lijepo je u mjesecu redžebu upućivati dove Uzvišenom Gospodaru. Jedna od lijepih dova jeste i ova:”Allahumme barik lena fi redžebe, ve ša’bane, ve belligna ramadan!” – Allahu blagoslovi nas u redžebu i šabanu, i daj nam da dočekamo ramazan.”

Mubarek noći su radost i posebna šansa da vjernici svoje skrivene želje i najintimnije trenutke povjere Gospodaru, te od Njega zatraže oprost, zdravlje, bereket, nafaku i svaki vid dobra.

Lejletu-r-regaib predstavlja veliku priliku za promišljanjem i preispitivanjem svoje prošlosti i budućnosti, te nova nada za činjenje dobra na Allahovom putu.

Muslimani sa Balkana koriste zajednički naziv učajluci za mjesece redžeb, ša’ban i ramazan. U ovim odabranim mjesecima se nalaze četiri mubarek noći, to su: Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-Mi’radž Lejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr. Dobre noći su date ljudima da se u njima na poseban način obrate Gospodaru. Islamska ulema je opisujući mubarek noći govorila da su “poput vode koja se susreće sa suhom zemljom.”

Mjesec redžeb je jedan od četiri mjeseca koji se smatraju svetim i sigurnim. Kur’an o tome govori:”Od kad je stvorio nebesa i Zemlju Allah je propisao da je broj mjeseci dvanaest od kojih su četiri sveta, u njima sami sebi zulum ne činite (kršeći Allahove zabrane i granice)! (Et-Tevbe, 36).

Lejletu-r-regaib je poznata i kao Noć želja i nade. Otuda je vjernička radost velika jer se njihova nada u oprost od Allaha dž. š. dolaskom ove noći povećava i vjernici u njoj sa posebnom posvećenošću čine ibadete i zahvaljuju Allahu Plemenitom. Vjerovjesnik, a.s., je rekao: “Uzvišeni Allah kaže: Ja sam u stanju učiniti Svome robu ono što o Meni misli, i s njim sam kad Me spomene.

Ako on Mene spomene u sebi, i Ja njega spomenem u Sebi; a ako Me on spomene u nekoj skupini, Ja njega spomenem u skupini boljoj od nje. Ako se on Meni približi za jedan pedalj, Ja se njemu približim za jedan lakat; a ako se on Meni približi za jedan lakat, Ja se njemu približim za jedan hvat. Ako on Meni ide običnim hodom, Ja njemu idem žurno!”

Poštovani vjernici požurite ka Allahovom oprostu i Njegovoj milosti. Neka vam je dobra noć Lejlet-r-regaib mubarek olsun.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker