Svjedočanstva horora u Gazi: Izraelci nesmetano ubijaju djecu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Mnogi stanovnici Gaze su na društvene mreže postavili oproštajne poruke: „Rasporedili smo se na različitim dijelovima iste sobe. Svako od nas nosi jednu vrećicu, sa dokumentima.”

Hasan al-Attar nijemo je stajao u mrtvačnici, gledajući tijela svoje kćerke Lamyje i troje ostale djece iz iste familije. Nageo se i poljubio je prije nego što su se vrata zatvorila.

„Moli se za nju“, rekao mu je kolega, stavivši mu ruku na rame.

Lamya i ostala djeca, rođaci Amir i Islam al-Attar, keo i Mohammed al-Attar, ubijeni su u petak u Beit Lahiji, u izraelskom zračnom napadu u kojem pogođena kuća u kojoj su se nalazili.

Sjeverni dio Pojasa Gaze, zajedno sa Beit Hanounom i Jabalyon, jedna je od zona koje su izložene nemilosrdnom bombardovanju i teškoj artiljeriji.

Glasnogovornik izraelske vojske u petak je rekao da je u ofanzivi pred zoru učestvovalo 160 borbenih aviona koji su poletjeli iz šest baza, te da su lansirali 450 projektila i bombi koje su pogodile 150 meta u rasponu od 40 minuta.

‘Bobardovali su sve’

Jonathan Conricus je dodao da je cilj operacije bio uništenje „podzenih tunela“ u Gazi.

No, Abedrabbo al-Attar, stanovnik Beit Lahije, Al Jazeeri je rekao da su na meti bili civili.

„Napustili smo naše kuće vrišteći, nakon što je kuća pored nas (u kojoj su bili Lamya i ostala ubijena djeca), uništena“, rekao je 40-godišnji otac šestero djece.

„Mislili smo da ćemo svi poginuti. U zoni nije bilo boraca, a Izraelci su bombardovali sve. Bilo je više od 50 udara, bez pauze“, dodao je.

Al-Attar je rekao da su njegova i porodica njegovog brata hodale oko osam kilometara prije nego što su došle u školu UNRWA, prekoputa bolnice Shifa u Gazi.

„Ništa nismo donijeli sa sobom, a nismo niti znali da li naše kuće i dalje postoje“, kaže.

Deseci porodica iz sjevernog dijela Gaze su, također, raseljene, no, u stambenoj zgradi Abraj a-Nada, Palestinci su morali ostati zbog žestokih napada. Molili su Crveni krst za pomoć.

„Ovo je najgori rat kojem sam svjedočio u svom životu, a bilo ih je dosta“, rekao je Al-Attar.

„Nemilosrdno je“, dodao je.

Prema Ministarstvu zdravstva Gaze, do sada je ubijeno 119 Palestinaca, uključujući 31 dijete i 19 žena. Ranjeno je 830 osoba.

‘Zurimo jedni u druge, strah sjedi sa nama’

Izraelci tvrde da je iz Pojasa Gaze do sada ispaljeno 1.050 raketa. Ubijeno je osam Izraelaca i jedan državljanin Indije, dok je 130 osoba ranjeno.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će se ofanziva nastaviti „dok je potrebno da se u državi Izrael vrati mir“.

Al Jazeerin Elias Karram kaže da se u četvrtak veliki broj izraelskih tenkova kretao ka Pojasu Gaze, te da su sada udaljeni kilometar od izraelske ograde.

Karram također tvrdi da je izraelska vojska pozvala 16.000 rezervista.

Tokom jutrošnje eskalacije, mnogi stanovnici Gaze su na društvene mreže postavili oproštajne poruke.

„Zdravo svijete. Moja porodica i ja samo mete bombardovanja okupatorske izraelske artiljerije i borbenih aviona“, poručio je Diaa Wadi, žitelj Shujaiyaha.

„Rasporedili smo se na različitim dijelovima iste sobe. Svako od nas nosi jednu vrećicu, sa dokumentima i nekim stvarima. Zurimo jedni u druge. Strah sjedi sa nama. Ovo je najteži trenutak u mom životu“, kaže.

Dva sata poslije, kada su napadi utihnuli, Wadi je rekao da bi volio vidjeti jutro.

Preživjeli ‘Božjom voljom’

„Čak i ako više nikada ne ugledamo sunce, svi smo za Jerusalem“, dodao je.

U Beit Hanounu, čitava stambena zona je uništena u zračnim napadima. Jedan od Palestinaca koji tu žive, Mohammed al-Zoni, rekao je Al Jazeeri da je uništeno 30 domova.

Prevod: Masovno uništenje izazvano divljačkim cionističkim bombardovanjem prošle noći u gradu Beit Hanoun, na sjeveru Pojasa Gaze.

„Sve što ima veze sa našim životima je uništeno – automobili, polja…, sve“, kaže.

Al-Zoni tvrdi da je to što niko nije poginuo, samo Božja volja, pošto su žitelji pobjegli neposredno nakon početka napada.

„Sjedili smo u kući kada su, bez upozorenja, počeli napadi. Staklo s prozora se sručilo na nas. Moja porodica sada je kod rođaka u drugoj zoni. No, Izraelci moraju znati jednu stvar, da ćemo ostati ovdje“ dodao je.

I dok se narod Gaze oporavlja od onoga što su opisali kao jednu od najtežih noći, drugi će morati pokopati najmilije.

Živi sahranjeni pod ruševinama

U srijedu navečer, Radat Tanani i svi članovi njegove porodice ubijeni su u izraelskom napadu na zonu Sheikh Zayed na sjeveru Gaze. On i njegova supruga Rawya, koja je bila trudna, kao i djeca Ismail, Adham, Amir i Mohammed, svi mlađi od osam godina, živi su sahranjeni pod ruševinama.

Spasiocima je trebao čitav dan da dođu do njihovih tijela.

“Izraelci potpuno neometano ciljaju domove civila, ubijaju djecu i protjeruju ljude”, rekao je Rafatov rođak Jameel za Al Jazeeru.

„Ovo što sada doživljavamo puno je gore od ofanzive iz 2014. godine. Bombardovanje i zračni napadi su ovaj put luđački“, dodao je.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker