NATO planira otvoriti zračnu bazu u Albaniji 2023. godine

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

NATO planira otvoriti zračnu bazu u Albaniji 2023. godine, a bit će otvorena u preuređenom objektu koji se nalazi na teritoriji te države još iz sovjetske ere.

U većini evropskih zemalja, piše Euronews, raste potrošnja sredstava koja se izdavajaju za naoružavanje prije svega u Njemačkoj ali i na Balkanu.

Tenzije rastu i u Albaniji jer se Srbija sve više naoružava i to čini se ubrzano. Kao najveći ruski savezik u ovome dijelu Evrope, Srbija je od Rusije je kupila MiG-29 borbene avione kao i tenkove, dok je Hrvatska, također zemlja članica NATO saveza kupila 12 borbenih aviona Rafale iz Francuske.

Rad na preuređenju i unapređenju zračne baze Kucove počeo je u januaru ove godine i cilj je napraviti modernu bazu operacija koja će biti u mogućnosti skladištiti niz savremenih borbenih letjelica.

Ukupno 50 miliona eura bit će uloženo u restauraciju ove baze koja će biti operativna od kraja 2023. godine za što će novac izdvojiti NATO i Albanija. Baza je udaljena 85 kilometara od glavnog grada Tirane i nazvana je po gradiću Kucove u kojem će biti smještena a koji je za vrijeme komunističkog režima u Albaniji bio nazvan Staljingrad. Izgradili su ga zatvorenici 1950. godine za vrijeme vladavine Envera Hodže koji se opirao pridruživanju Sovjetskom savezu uprkos činjenici da je i sam bio komunista.

“Za vrijeme Hladnog rata intenzitet letenja bio je vrlo visok i do 1962. godine, iz ove zračne baze pokrivao se zračni prostor čitave države”, izjavio je za Euronews Viktor Vingjeli, pilot koji je 27 godina proveo u ovoj bazi i bio zadužen za MiG-19 letjelice.

Naveo je kako je pretvaranje ove baze u sjedište NATO-a veoma korisno za naredne generacije albanskih pilota koji će biti obučeni za upravljanje modernim letjelicama.

Nakon pada komunističkog režima u Albaniji u tri zračne baze koje se nalaze na teritoriji ove zemlje, nalazilo se više od 200 MiG letjelica od čega je većina sada rashodovana i prestalo se sa njihovom upotrebom 2005. godine. Nekoliko godina su stari ratni avioni korišteni za potrebe poljoprivrede.

Albanske zračne snage trenutno se sastoje od nekoliko Cougar helikoptera a očekuje se isporuka još nekoliko vrste Blackhawk ali ne i borbenih aviona.

Nakon što je postala članica NATO saveza 2009. godine Albanija sada ima aspiracije da postane članica EU pa je u tim nastojanjima osudila i rusku agresiju na Ukrajinu te se pridružila sankcijama.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker