Muftija Hasanović o talibanima: “Šerijat nije problem, već njegovo tumačenje”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Muftija dr. Aziz Hasanović, predsjednik Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj, objasnio je u četvrtak za “Novi dan” N1 televizije što je to tačno šerijatski zakon, o kojem se puno pričalo posljednjih dana, nakon što su talibani preuzeli vlast u Afganistanu.

U prvim izjavama talibana, naime, najavljivalo se proglašenje islamskog emirata. Talibani su prije nekoliko dana na konferenciji za medije poručli da će ženama dozvoliti pravo na obrazovanje i rad, ali strogo u okviru šerijatskog prava.

Hasanović je rekao da nema vojne strategije koja na ovako brz način može zauzeti cijelu jednu zemlju te ističe da se iz toga da zaključiti da je ipak riječ o nekom širem dogovoru.

“Nametanje demokracije na tako brutalan način neprirodno je, sve treba sazrijevati, to je proces na kojem se treba raditi na sasvim drugačiji način. Nije rješenje da šaljemo ljude da ginu, nije rješenje da su nam toliki ljudi iz mirovnih misija poginuli”, rekao je i dodao da je u ovom trenutku ohrabrujuć narativ koji imaju talibani. “Oni amnestiraju, pozivaju ljude da ostanu, pružaju ruku dijaloga”, rekao je Hasanović za N1.

Upitan smatra li da takvim riječima talibana treba vjerovati, Hasanović je rekao da se strah prema talibanima taloži godinama. Smatra da se retorika talibana u posljednjih dvadeset godina promijenila.

“Gledao sam, žena vodi intervju s njihovim glasnogovornikom, koja nije šerijatski pokrivena. To se nije moglo zamisliti prije 20 godina. Nije se moglo zamisliti da će oni reći da će žene ići na posao, ženska djeca u školu”, naglasio je.

Govoreći o šerijatskom zakonu, Hasanović objašnjava da je šerijat Božji sistem primjenjiv na zemlji i garantuje slobodu i sigurnost svakom pojedincu i društvu.

“On nije problem, problem je u njegovu razumijevanju i tumačenju, a najveći problem je u njegovoj zloupotrebi. Ono što vidimo u Afganistanu je oblik zlouporabe šerijata za ostvarivanje drugih ciljeva”, objasnio je i dodao da su talibani uzeli najradikalniji pogled i tumačenje šerijata kako bi ostvarili svoje ciljeve.

Ni u jednom dijelu šerijata, ističe, nema nametanja nošenja burke ženama. “To nije šerijat, nego određena kulturološka dimenzija koju baštini Afganistan”, dodao je.

Objasnio je i položaj žena u vrijeme Muhameda, na kojeg se oni rado pozivaju.

“Prva njegova supruga je bila najmoćnija trgovkinja i upravljala u njegovo vrijeme najvećom korporacijom. Druga supruga bila najveća pravnica. Ne moramo ići dalje od toga kako je islam dao status ženi, ne ograničavajući je samo na ono što oni žele”, rekao je.

ijat

Hasanović je dodao da u Kur’anu nigdje ne piše da se vjera ikome mora nametati. Ona se, ističe, čuva u srcu i duši.

Komentirao je i kazne koje talibani najavljuju.

“Ako vidite u arapskom svijetu nekoga bez desne ruke, znajte da je kažnjen za krađu. Što se tiče preljuba, postoje kazne za to, ali teško se dokazuje. Ja, poznajući zemlje kroz koje hodim i koje pratim godinama, ne bilježe se takve vrste, pozivajući se na Kuran. Imate zakone koji ubijaju zbog špijunaže, veleizdaja, to imate svugdje na svijetu, nije to vezano za šerijat”, rekao je.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker