Cavusoglu o Afganistanu: Zabraniti školovanje ženama niti je islamski niti humano

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Talibanska vlada u Afganistanu je donijela odluku o zabrani visokog obrazovanja ženama

Ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu je, govoreći o zabrani visokog obrazovanja ženama u Afganistanu, poručio kako to nije niti islamski niti humano te kako odbacuju ovakvu zabranu, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu je u četvrtak u Ankari razgovarao s Ahmedom Avadom bin Mubarakom, ministrom vanjskih poslova Jemena i Jemenaca u inostranstvu, a na konferenciji za novinare odgovarao je na pitanje novinara o zabrani školovanja žena u Afganistanu.

“Zabrana obrazovanja studentica u Afganistanu nas zaista duboko uznemiruje i predstavlja ozbiljnu zabrinutost”, rekao je Cavusoglu, napominjući da su stabilnost i sigurnost Afganistana važni za sve.

Napominjući da u Afganistanu i dalje postoje terorističke organizacije i da privreda te zemlje ne bi trebala propasti, Cavusoglu je govorio o humanitarnoj pomoći Turkiye ovoj zemlji.

Kazao je kako Turkiye podržava obrazovanje u Afganistanu i da turski poduzetnici i dalje realizuju projekte u Afganistanu uprkos rizicima.

“Ova zabrana (školovanja djevojaka) nije ni islamska niti je humana. Stoga takvu zabranu odbacujemo, ne smatramo je ispravnom. Nadam se da će što prije odustati od ove odluke. Riječ je o milion studentica koje mogu ići na fakultet. Šta nije u redu sa obrazovanjem žena? Kakvu štetu čini čovječanstvu, kakvu štetu čini Afganistanu? Kakva je korist od ove zabrane? Imajte logično objašnjenje.

Postoji li islamsko objašnjenje? Naprotiv, naša vjera, islam, nije protiv obrazovanja već podstiče obrazovanje i nauku. Koja je ljudska korist? Nema logike. To nije ni humano ni islamsko. Stoga očekujemo da talibani odustanu od ove odluke”, poručio je Cavusoglu.

Ističući da će Turkiye nastaviti da pruža podršku u obrazovanju i stipendije Afganistancima, napominjući da upravo veliki broj djevojaka iz Afganistana se obrazuje na univerzitetima u Turkiye.

“Jedna od njih je naša studentica Selgey Ismailhil, koja je bila prva na fakultetskom ispitu. Studira na Medicinskom fakultetu Univerziteta Hacettepe. Kada ova djevojka postane ljekar, kakvu štetu će to učiniti Afganistanu i afganistanskom narodu? Kakvu štetu će učiteljica učiniti Afganistanu? Kakvu će štetu učiniti medicinska sestra?” upitao je Cavusoglu.

(Anadolija)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.