NAREDBA TALIBANA / Afganistanke od danas moraju nositi burke da bi izbjegle “provociranje muškaraca”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Od danas su u Afganistanu uvedene nove restrikcije u pogledu odijevanja nakon što su talibani ponovno došli na vlast u toj državi, naređujući svim ženama koje napuštaju svoje domove da nose burke.

Militanti su vratili kontrolu nad državom u augustu prošle godine obećavajući kako će ovaj puta njihova vladavina biti blaža za razliku od perioda 1996. do 2001. godine kada su redovno optuživani za kršenje ljudskih prava.

Oni su, međutim, već uveli niz restrikcija ženama od zabrane rada u državnim institucijama i školama do zabrane putovanja bez pratnje izvan Afganistana.

Danas je afganistanski vrhovni vođa i šef talibana Hibatullah Akhundzada najavio strogi odjevni kodeks za žene.

“Sve one moraju nositi burku jer je to u skladu sa tradicijom i pokazuje poštovanje”, kazao je Akhundzada.

U naredbi piše kako sve žene koje “nisu prestare ili premlade moraju pokriti svoje lice sa izuzetkom očiju” a u skladu sa šerijatskim pravom kako bi izbjegle “provociranje muškaraca” koji bi ih mogli sresti a sa kojima nisu u krvnoj vezi.Međunarodna zajednica i udruženja za zaštitu prava žena odmah su osudili ovakve poteze.

U dekretu je navedeno da je ženama zabranjeno i kretanje van kuće osim ako nemaju “veoma važnog posla” koji zahtjeva da napuste domove.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex