Talibani zabranili frizerskim salonima skraćivanje i brijanje brade

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Talibani su zabranili frizerskim salonima u provinciji Helmand u Afganistanu da skraćuju i briju brade svojim mušterijama, javlja BBC.

Kao razlog zabrane skraćivanja i brijanja brade Talibani navode svoju interpretaciju islamskog zakona, a svako ko bude prekršio naredbu bit će kažnjen, poručila je talibanska policija.

Neki frizerski saloni u Kabulu su također dobili slična naređenja, odnosno instrukcije prema kojima se moraju vratiti pravilima koja su bila na snazi u prethodnom periodu kada su bili na vlasti. Ova naredba je nametnuta uprkos obećanjima koja se odnose na blažu formu vladavine.

Otkako su preuzeli kontrolu nad Afganistanom prošlog mjeseca, talibani su teško kaznili svoje protivnike. U subotu je grupa talibana ubila četiri navodna otmičara, a njihova tijela su obješena na ulicama u provinciji Herat.

Frizerskim salonima u provinciji Helmand su talibani naredili da moraju poštivati šerijat i propise o šišanju kose i uređivanju brade.

“Niko nema pravo da se žali. Talibani dolaze i naređuju nam da prestanemo skraćivati brade. Jedan od njih mi je rekao da može poslati inspekciju koja bi nas provjerila”, rekao je jedan od frizera.

Drugi frizer, vlasnik jednog od najvećih frizerskih salona u gradu, rekao je da je dobio poziv nekoga iz talibanske vlade ko mu je naredio da “prestane slijediti američke stilove” te da ne skraćuje i ne brije bradu.

Tokom talibanske vladavine između 1996. i 2001. godine puštanje brade je bilo obavezno, ali nakon toga su muškarci posjećivali frizerske salone.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.