Predstavljena covid propusnica u obliku mikročipa koji se ugrađuje u ruku

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Švedska startap kompanija predstavila je covid propusnicu u obliku mikročipa. Tvrde da je to najjednostavniji način pristupa informacijama o statusu vakcinisanosti osobe, piše Daily Mail.

Kompanija iz Stokholma objašnjava da se mikročip, koji je veličine zrna pirinča, ugrađuje ispod kože. Tako implantiranu covid propusnicu mogao bi da očita bilo koji uređaj koji u sebi sadrži NFC (near-fiel communication) tehnologiju, koja se koristi za plaćanja bez kontakta i otključavanja vrata bez ključeva.

Šef za distribuciju, Han Sjoblad, u video snimku je prikazao kako njihov mikročip funkcioniše na ličnom primjeru, jer on taj čip ima ugrađen u ruku ispod kože. Da bi očitao svoj status o vakcini, samo mobilnim treba da pređe preko tog dijela ruke.

“Implantati su svestrana tehnologija koja se može koristiti na mnogo načina i trenutno je vrlo zgodno imati covid propusnicu uvek dostupnu na vašem implantu”, kaže je Sjoblad.

Kako je sve više zemalja širom svijeta uvelo covid propusnice, tim u Epicentru je želeo da učini informacije sa ovih propusnica što dostupnijim. Čim može da se ugradi u podlakticu, ili u šaku, između palca i kažiprsta.

Sjobald kaže da nije potrebna nikakva posebna aplikacija da se čip očita.

Treba ipak napomenuti da Epicentrov mikročip nije sasvim nova inovacija, jer ga ta kompanija koristi već godinama i na svojim radnicima.

Naime, još 2015. godine objavili su kako su ugradili mikročipove u više od stotinu svojih zapolenih, koji pomoću istih mogu da otvaraju vrata, koristiti štampače ili kupuju nešto samo gestom ruke. Mikročip se ugrađuje pomoću jednostavne injekcije, a kad se aktivira čitačem udaljenim nekoliko centimetara, mala količina podataka deli se između ta dva uređaja putem elektromagnetnih talasa.

Iako mikročip covid propusnice još nisu spremne za široko tržište, može se zaključiti da je upravo navedeni način ugradnje onakav kakav bi se koristio i u slučaju pojave na masovnom tržištu.

Izvor: Telegraf.rs

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.