Kovid sertifikat iz Srbije sada je priznat u EU, ali ne možete u sve zemlje ući sa SVAKOM VAKCINOM, a ovo je DETALJAN SPISAK PO DRŽAVAMA

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Vest da je Evropska unija priznala digitalne kovid sertifikate koji se izdaju u Srbiji propraćena je sa oduševljenjem. Ipak, iako su mnogi shvatili da takva odluka znači i potpuno slobodno putovanje u bilo koju zemlju za vakcinisane, realnost je nešto drugačija.

Naime, građani Srbije će od petka na portalu e-Uprave moći da preuzmu digitalne zelene sertifikate koji su kompatibilni sa pravilima Evropske unije. Direktor Kancelarije za e-Upravu Mihailo Jovanović je rekao da će sve vakcine koje se daju u Srbiji biti uključene u novi sertifikat.

Ipak, iako su mnogi mislili da ovakva odluka znači da sve vakcine važe u svim zemljama Evropske unije, to ipak nije slučaj.

– Evropska agencija za lekove ima svoje preporuke, zemlje članice EU na različite načine donose odluke i od zemlje do zemlje zavisi koja zemlja priznaje koju vakcinu. U svakom slučaju, svi podaci o svim vakcinama koje se primaju u Srbiji će biti i u tom EU sertifikatu – objasnio je Jovanović.

Naveo je da će građani Srbije sa novim sertifikatom moći da uđu u zatvorene prostore u zemljama EU za koje je potreban sertifikat, ali i u zatvorenim prostorima u 22 zemlje van EU koje su pristupile tom sistemu.

Srbija, Moldavija i Gruzija poslednje su zemlje koje su ušle u sistem Evropske unije za digitalni zeleni sertifikat. Tom odlukom povezano je sada 49 zemalja, a pre Srbije sistemu Evropske unije pridružili su se i Albanija, Jermenija, Farska ostrva, Izrael, Maroko, Island, Severna Makedonija, Panama, Turska, Ukrajina i Velika Britanija.

Gde važi, a gde ne važi Sinofarm vakcina?

Koja vakcina važi u kojoj zemlji naročito je važno zbog vakcina koje se generalno ne koriste u Evropskoj uniji kao što je kod nas slučaj sa Sinofarmom.

“Blic” je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova istražio u kojim zemljama za sada priznaju koju vakcinu.

Evropska unija ima 27 zemalja, a u 15 njih su dozvoljene Sinofarm vakcine pored Fajzera i Astra Zeneke i Moderne. To su od zemalja u koje Srbi najčešće idu Austrija, Grčka, Slovenija, Hrvatska, Francuska, Španija, ali i Rumunija, Portugal, Kipar, Estonija, Finska, Letonija, Slovačka, Irska i Holandija.

Sa druge strane, pojedine zemlje EU ne priznaju Sinofarm vakcinu i to su Luksemburg, Malta, Poljska, Češka i Srbima najvažnija Nemačka.

 

 

Takođe, neke zemlje poput Švedske i Bugarske ne dozvoljavaju ulazak Srbima ni sa jednom vakcinom. Švedska se na taj korak odlučila zbog povećanog rizika od širenja pandemije. Ova odluka na snazi je od 20. spetembra. Bugarska ne dozvoljava ulazak svim državljanima zemalja koji se nalaze u crvenoj zoni, a Srbija se još uvek nalazi na toj listi.

Državljanima Republike Srbije ulazak u Italiju je dozvoljen isključivo u slučajevima: poslovni i zdravstveni razlozi, školovanje, apsolutna hitnost, hitan povratak u svoje mesto stanovanja/boravišta, osobama koje su u potvrđenoj i stalnoj emotivnoj vezi (iako ne žive zajedno) sa državljanima Italije/EU/Šengen zone ili sa licima koja imaju zakonito prebivalište (boravište na duži period) u Italiji, kao i učesnicima na sportskim takmičenjima od nacionalnog interesa i njihovim pratiocima.

Od zemalja EU, Danska i Mađarska ne traže nikakvu potvrdu o vakcinaciji, pa je ulazak dozvoljen i nevakcinisanima.

Gde mogu oni koji su se vakcinisali Sputnjikom V?

Većina zemalja Evropske unije nije odobrila upotrebu Sputnjik V vakcine, pa tako ni ne dozvoljava ulazak građanima koji su je primili u nekoj od zemalja gde je dozvoljena.

Srbi koji su primili Sputnjik V vakcinu u neke zemlje ipak mogu da uđu, iako spisak nije dugačak.

Kako se može videti na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, ulazak sa Sputnjikom V je dozvoljen u Grčkoj, Sloveniji i Hrvatskoj.

Dva Sinofarma i Fajzer?

Iako su mnogi mislili da bi trećom dozom nakon dva Sinofarma mogli sebi da olakšaju ulazak u evropske zemlje, na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova nema reči o tome da bi buster doza Fajzera mogla da olakša ulazak našim građanima u zemlje gde kineska vakcina nije odobrena.

Jedna od zemalja koja nije prihvatala kinesku vakcinu je Francuska, a o trećojdozi Fajzera kao uslovu za ulazak u njihovu zemlju rekli su sledeće:

– Ne, morate primiti najmanje dve doze vakcina koja priznaje Francuska da biste ušli u zemlju”, rekli su nam u ambasadi u Beogradu. To su vakcine Fajzer/Biontek, Moderna, AstraZeneka i Džonson&Džonson – naveli su nedavno u ambasadi ove zemlje za Euronews.

Kako do kovid sertifikata?

Jovanović je danas naveo je da se novi sertifikati razlikuju od onih koji su dosad bili izdavani.

– Imaju poseban ku-ar kod, poseban izgled, a za svaku vakcinu i test izdaje se posebna potvrda i poseban papir – kazao je on.

Naglasio je da će sve vakcine koje se daju u Srbiji biti uključene u sertifikat.

Jovanović je objasnio da građani i dalje mogu da koriste domaće potvrde, a da će novi sertifikat biti potreban onima koji putuju u države članice Evropske unije, a najavio je i da će biti uvedene dve nove mobilne aplikacije.

Jedna, specifična za očitavanje evropskih sertifikata. Svako od nas će moći da ih očita, ali tu aplikaciju će koristiti i inspektori i Uprava granične policije kada neko iz EU želi da dođe u našu zemlju, jer imamo potpunu kompatibilnost svih sistema. Takođe, postojaće i druga aplikacija gde će naši građani moći svoje evropske zelene sertifikate da očitaju i čuvaju u toj aplikaciji, kao neka vrsta e-novčanika – naglasio je Jovanović.

Dodao je da će od sledeće nedelje i novi sertifikati biti dostupni za izdavanje u poštama širom zemlje.

Ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije, Tatjana Matić, kazala je da će, pored preuzimanja u pošti, tokom nedelje biti omogućena i mobilna aplikacija na kojoj će građani moći da preuzmu taj sertifikat kompatibilan sa EU na svojim telefonima.

– Takođe, od sledećeg ponedeljka i na šalterima pošte će biti moguće dobijanje novog sertifikata. Stari zeleni sertifikati važe za našu zemlju, ali bolje je imati zeleni sertifikat koji je kompatibilan sa EU jer će ljudi s njim lakše koristiti pogodnosti te zemlje – zaključila je Matićeva i dodala da je priznavanje vakcina i dalje bilateralna stvar i zavisi od zemlje do zemlje članice EU.(Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker