Dr. Iković: Ne mogu ni da zamislim kakvi će protesti biti ako se uvedu 24 sata Kovid propusnice

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Zavod za javno zdravlje s predstavnicima Udruženja ugostitelja ima dobru saradnju uz svakodnevne kontakte. Ipak, u situaciji kad traže ukidanje Kovid propusnica u Novom Pazaru Zavod i u tom slučaju, kao i u svim ostalim, nema ni zakonodavnu ni izvršu već savjetodavnu ulogu

Mi nismo tu ni da kažnjavamo ni da zabranjujemo. Kovid propusnice uvele su institucije iznad nas. Takva smo sredina gdje je vrlo malo barova i žurki poslije 23 sata. Muka će biti ako se uvedu propusnice cio dan. Tad ne mogu ni da zamislim šta će biti i kakvi će protesti biti. U to ne želim ni da se miješam. Naše je samo da apelujemo da se vakcinišemo, zaštitimo od virusa, poštujemo mjere. Ne možemo nikom da pomognemo ni što se tiče protesta ni bilo kakvih radnji koje se tiču Kovid propusnica. Svi podliježemo istom zakonu. Ako je to donio republički Krizni štab i Vlada mora da se poštuje, kaže dr. Maja Iković portparol ZZJZNP

Istovremeno, kako ugostitelji zatvaraju objekte negodujući zbog propusnica, primjetna je i velika gužva u večernjim satima u gradu.

Sve to može biti i kontraefekt. Gužva do deset može biti kontraefekat ako se ne poštuju mjere, ako nema distance, dezinfekcionih sredstava, ne nose se maske. U tim trenucima doći će do širenja virusa koji je među nama i do deset i poslije deset. Ako puštujete mjere stopirat ćemo širenje virusa, ako ne kao u dva popodne kao u 22 uvečer, isto je.

Sve se, poručuje, radi na tome kako bi se podigla svijest među građanima da poštuju mjere i da je vakcionacija neophodna. Drugog izlaza nema. Inače, vakcinacija od početka septembra polako ide uzlaznom linijom. Vakcinisano je oko 32 posto stanovništva, a starije osobe su u većem broju. Za kolektivni imunitet trebat će vremena i pitanje je koliko će na tom putu biti izgubljeno života.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex