DETALJAN VODIČ ZA PUTOVANJA PO EVROPI – Francuska sada traži PCR test i vakcinisanima, Austrija produžila LOKDAUN

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Zbog novog soja korona virusa, nazvanog “omikron”, koji se brzinom svetlosti širi iz Južne Afrike, pooštravaju se mere na granicama širom sveta. Ovo je u prethodnih nekoliko dana drastično izmenilo uslove putovanja, između ostalog, i za državljane Srbije.

Poslednja izmena koja se odnosi i na stanovnike Srbije donela je Francuska koja je od juče pooštrila uslove za ulazak putnicima koji dolaze izvan EU ili Velike Britanije. Francuska sada za takve putnike zahteva negativan PCR test ne stariji od 48 sati, čak iako su vakcinisani.

Do sada je za naše državljane važilo pravilo da mogu ući u ovu evropsku zemlju ukoliko su potpuno vakcinisani cepivima proizvođača Fajzer, Moderna, Astrazeneka i Džonson i Džonson. Bilo je dovoljno čak i ako “operete” nekom od ove četiri vakcine dve doze kineskog Sinofarma i primite buster dozu neke od “priznatih” cepiva. Međutim, to od juče više nije dovoljno, već Francuska zahteva negativan PCR test.

Inače, ova zemlja je 1. decembra otkrila 49,610 novih slučajeva korone.

Broj zaraženih se povećava dok je ministar zdravlja Olivije Veran rekao da se epidemiološka situacija u zemlji pogoršava. Od 15. januara svi punoletni moraće da prime i buster dozu vakcine najmanje sedam meseci posle druge doze kako bi mogli da zadže svoje kovid sertifikate. Oko 76,8 odsto nacije je potpuno vakcinisano.

Austrija

Naši državljani za ulazak u Austriju treba da prilože dokaz o potpunoj vakcinaciji protiv kovida (na nemačkom ili engleskom jeziku) nekom od sledećih vakcina: BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sinopharm, Sinovac. Vakcina Sinopharm važi samo za ulazak u Austriju, ali ne i kao kovid propusnica. prilikom boravka u Austriji. Što je posebno važno jer u ovoj zemlji praktično ne možete da mrdnete bez kovid propusnica, a ovaj lokdaun je produžen do 11. decembra.

Austrija je lokdaun uvela 22. novembra i produžila ga do 11. decembra zbog naznaka da mere pomažu u smanjenju broja novozaraženih. Sada već bivši kancelar, Aleksandar Šalenberg najavio je nedavno da će vakcinacija biti obavezna od 1. februara.

Desetine hiljada Austrijanaca na ulicama je izrazila svoje nezadovoljstvo tokom treće nedelje protesta protiv uvođenja obavezne vakcinacije i drugih epidemioloških mera.

U Beču policija je izbrojala oko 40.000 demonstranata. Vlasti su izjavile da je više ljudi uhapšeno zbog remećenja javnog reda i mira.

Takođe, u Austriju je moguće uće i bez vakcine, ali sa negativinim PCR testom ne starijim od 72 sata i po ulasku u zemlju obavezan je desetodnevni karantin. Moguće je ući i sa potvrdom o preležanoj bolesti ne starijom od 180 dana.

Nemačka

Državljani Republike Srbije, koji su potpuno vakcinisani protiv kovida 19 (BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca ili Johnson&Johnson) mogu iz Srbije putovati u Nemačku.

Ipak, najnovije mere u Nemačkoj odnose se na nevakcinisane ljude koji neće moći da ulaze u neesencijalne radnje i restorane kao ni da prisustvuju sportskim i kulturnim događajima. Postoji mogućnost da parlament počne da razmatra uvođenje obavezne vakcinacije. U Nemačkoj je vakcinisano oko 68,9 osoba, dok se vlada nada da taj procenat poveća na 75 odsto.

U subotu je registrovano 64,510 novoobolelih, dok je preminulo 378 osoba čime je ukupan broj preminulih u Nemačkoj porastao na 102,946.

Takođe, njihove vlasti su preporučile svojim građanima da nigde ne putuju tokom praznika.

Bosna i Hercegovina

Državljani Republike Srbije i dalje mogu bez ograničenja da uđu u BiH ili da tranzitiraju preko njene teritorije.

Bugarska

Srbija je i dalje označena kao crvena zona u bugarskom tefteru. Dakle, zona visokog rizika od zaražavanja. Ipak od 1. decmbra naši građani mogu da uđu u ovu zemlju ukoliko poseduju digitalni EU COVID-19 sertifikat (tj. sertifikat koji je sa njime izjednačen, u Srbiji – digitalni zeleni sertifikat o vakcinaciji, preležanoj bolesti ili PCR testiranju).

Grčka

Prvi slučaj omikrona, otkriven je u Grčkoj prošle nedelje, potvrdio je u četvrtak ministar zdravlja Tanos Plevris.

On je rekao da je zaražen grčki državljanin na Kritu, a koji je nedavno stigao iz Južne Afrike. Ministar je uverio da su ispoštovani svi karantinski protokoli i protokoli praćenja.

Takođe, krajem prošlog meseca najavljivano je da će Grčka uvesti u digitalni sertifikat i treću dozu. To praktično znači da bi se definicija potpuno vakcinisanog putnika promenila. Potpuna vakcinacija bi značila tri doze, a u sistemu bi se striktno pratilo važenje vakcina.

Ipak, ovo pravilo još nije uvedeno, a na snazi su i dalje “stara” pravila.

Svi putnici koji dolaze u Grčku, moraju prethodno popuniti elektronski obrazac prijave – Passenger Location Form, preko sajta https://travel.gov.gr/ (najmanje 24 časa pre ulaska u Grčku) i pri ulasku prezentovati dobijeni kod.

Za ulazak je potrebno posedovati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, odnosno antigenski (rapid) test ne stariji od 48 sati (oslobođena su deca do 12 godina starosti) ili potvrdu o završenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku, izdatu od strane nadležnog organa (potvrda, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza), ili potvrdu o preležanom Covid 19, koja se izdaje 30 dana nakon prvog pozitivnog testa i važi 180 dana.

Italija

Državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak u Italiju osim u slučajevima apsolutne hitnosti ili ukoliko imaju mesto prebivališta u ovoj zemlji. Čak i u tim slučajevima, putnici moraju da ispune određene kriterijume koji su pobrojani na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Mađarska

Državljani Srbije mogu da uđu u Mađarsku bez ograničenja, odnosno pod istim uslovima koji su bili na snazi pre mera uvedenih radi sprečavanja širenja virusa COVID-19. Nije potrebna potvrda o vakcinaciji, niti negativan PCR test.

Napomena:

1. Jedino građani koji u Mađarsku ulaze iz pravca Ukrajine podležu i dalje merama epidemiološke kontrole za sprečavanje pandemije.

2. Građanima koji sleću na aerodrom u Budimpešti meri se temperatura, ali ne moraju da imaju potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test.

3. Na snazi je obaveza nošenja maske u zatvorenom prostoru.

4. Za ulazak u sportsko-rekreativne centre, muzeje, zatvorene delove restorana i dr. potrebna je potvrda o vakcinaciji.

Rumunija

U Rumuniji su otkrivena prva dva slučaja omikron soja korona virusa kod dvoje Rumuna koji su se vratili iz Južne Afrike 30. novembra. Reč je o ženi (48) iz Brašova i muškarcu (59) iz Vasluija i oni se nalaze u izilaciji kod kuće i nemaju nikakve simptome, a ispituje se i treći mogući slučaj zaražavanja.

Ipak, državljani Republike Srbije mogu da uđu u Rumuniju, pod uslovom da su u jednoj od sledećih kategorija:

 1. lica koja su vakcinisana, a po isteku 10 dana od kompletne vakcinacije;
 2. lica kojima je potvrđeno prisustvo virusa COVID – 19 u prethodnih najviše 180, a najmanje 14 dana pre ulaska na teritoriju Rumunije;
 3. deca uzrasta do 12 godina (bez obaveze prilaganja negativnog rezultata PCR testa);
 4. deca uzrasta između 12 -16 godina (uz obavezno prilaganje negativnog rezultata PCR testa, ne starijeg od 72 sata);
 5. prekogranični radnici;
 6. studenti;
 7. lica koja na teritoriji Rumunije ostaju najduže 72 sata (ukoliko prilože negativan rezultat PCR testa);
 8. lica u tranzitu, pod uslovom da teritoriju Rumunije napuste u roku od 24 sata.

Rusija

Rusija se prethodnog meseca suočavala sa kovid kataklizmom. Nedeljama su svakodnevno “prebrojavali” više od 1.000 preminulih od ove bolesti, a kopneni putevi ka Rusiji su i dalje zatvoreni osim za vozila sa oznakom CMR i TIR.

Naši državljani mogu ući u ovu zemlju vazdušnim putem uz obavezan negativan rezultat PCR testa na ruskom ili engleskom jeziku, ne stariji od 72 sata od datuma uzimanja brisa. Ukoliko strani državljanin ne poseduje predmetni PCR test pre sletanja na aerodrom u Rusiju, biće automatski deportovan nazad u državu poletanja. Ovo pravilo se odnosi i na sve one strance koji poseduju sertifikat o izvršenoj vakcinaciji Ruske Federacije.

Severna Makedonija

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Severnu Makedoniju, pod uslovom da poseduju jedan od sledećih dokumenata:

 1. sertifikat o primljene 2 voze vakcine protiv Covid-19;
 2. potvrdu o preležanom virusu Covid-19 u poslednjih 45 dana, računajući od dana ozdravljenja;
 3. negativan rezultat PCR testa, urađenog do 72 sata pre ulaska na teritoriju R. Severne Makedonije;
 4. negativan rezultat brzog antigenskog testa, urađenog do 48 sati pre ulaska na teritoriju Republike Severne Makedonije.

Slovenija

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Sloveniju uz posedovanje:

 1. PCR testa ne starijeg od 72 sata, brzog antigenskog testa (HAGT) ne starijeg od 48 sati,
 2. lica koja prilože potvrdu o pozitivnom PCR testu starijem od 10 dana, ali ne starijem od 6 meseci,
 3. potvrdu lekara da su preležali COVID-19, a da od početka simptoma nije prošlo više od šest meseci
 4. zeleni karton o vakcinaciji protiv COVID-19 kojom se dokazuje da je od primanja druge doze vakcine proizvođača Biontech/Pfizer proteklo najmanje 7 dana, Moderna, Sputnik V, Johnson&Johnson, Sinovac Biotech, Sinopharm proteklo najmanje 14 dana i AstraZeneca najmanje 21 dan.

Turska

Državljani Srbije mogu da uđu u Tursku i to sa:

 1. potvrdom o potpunoj vakcinaciji izdatoj od strane nadležnog organa, s tim da je druga doza dobijena najmanje pre 14 dana pre dolaska u Tursku,
 2. sa potvrdom od nadležnih organa da je u poslednjih 6 meseci preležan COVID-19.

Ukoliko lice ne poseduje jedan od prethodna dva navedena dokumenta neophodno je posedovati negativan PCR test, urađen u poslednjih 72 sata pre ulaska u Tursku ili negativan rezultat brzog antigenskog testa uređen 48 sati pre ulaska u zemlju.

Licima mlađim od 18 godina koja se nalaze u pratnji roditelja koji poseduju potvrdu o vakcinaciji nije potreban PCR test.

Hrvatska

Omikron soj je i zvanično potvrđen u Hrvatskoj, rečeno je na konferenciji za novinare u Hrvatskom zavodu za javno zdravlje. Potvrđena su dva slučaja.

– Dokazali smo kod dva pacijenta omikron soj – rekao je Krunoslav Capak iz HZZJZ.

Veruje se da su se oboleli zarazili na jednom poslovnom skupu na kojem su bili zajedno.

– Anketirali smo ih, nisu bili izvan Hrvatske. Bili su učesnici jednog poslovnog skupa. Postoji mogućnost da je neko s tog skupa bio izvor – rekao je on, prenosi Index.hr.

Ipak, državljani Srbije mogu da uđu u Republiku Hrvatsku uz posedovanje dokaza o posebno opravdanom razlogu putovanja (turističkih i poslovnih razloga, neodgodivih ličnih/porodičnih razloga), kao i uz ispunjavanje jednog od epidemioloških uslova ulaska:

 1.  predočenje negativnog PCR testa (ne starijeg od 72 sata) ili brzog antigenskog testa na SARS-CoV-2 (ne starijeg od 48 sata);
 2. – predočenje potvrde o vakcinaciji koja nije starija od 365 dana, a od poslednje doze je prošlo 14 dana; priznaju se potvrde za vakcine: Pfizer, Moderna, AstaZeneca, Gamaleya – Sputnik V, Sinopharm (dve doze) i Janssen/Johnson&Johnson (jedna doza);
 3. – predočenje potvrde o preboljenom virusu COVID-19 i primljenoj jednoj dozi vakcine unutar 12 meseci od početka bolesti COVID-19, a vakcinacija je sprovedena pre manje od 365 dana;
 4. – predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se osoba oporavila od virusa COVID-19, pri čemu je taj test napravljen unazad 365 dana, a stariji je od 11 dana od dana dolaska na granični prelaz, ili uz predočenje potvrde o preboljenoj bolesti COVID-19, izdane od strane doktora.
 5. Deca mlađa od 12 godina koja putuju u pratnji roditelja/staratelja izuzeta su od obaveze predočenja negativnog rezultata testa ili samoizolacije ukoliko roditelji/staratelji ispunjavaju gore navdene uslove.

Crna Gora

U Crnoj Gori je utvrđeno da da je jedna porodica obolela od omikron soja korona virusa.

Kako su saopštili, to su utvrdili detaljnim epidemiološkim nadzorom koji se sprovodi nad putnicima u međunarodnom saobraćaju, a koji dolaze iz zemalja Afrike u kojima je detektovan novi soj korona virusa.

Putnik, za kog se ispostavilo da je bio na letu gde se nalazila zaražena osoba, četiri dana posle puta dobio je simtone, a test pokazao da je pozitivan, pa su on i cela porodica smešteni u izolaciju, imaju blage simptome i dobrog su opšteg stanja.

Ali naši državljani mogu da uđu u ovu zemlju ako poseduju jedan od propisanih uslova:

 1. Potvrda o revakcinaciji, ukoliko je prošlo minimum 14 dana od revakcinacije (ukoliko se vakcina daje u dve doze);
 2. Negativan PCR test na Covid-19, koji nije stariji od 72 sata, ili pozitivan PCR test na Covid-19 koji je stariji od 14 dana i nije stariji od 180 dana;
 3. Negativan brzi antigenski test, koji nije stariji od 48 sati

Od navedenog su oslobođene osobe mlađe od 18 godina.

Izvor.Kurir/Blic

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Povezani članci

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker