“ČUDO! ČUDO! ČUDO!” Četvoro djece preživjelo pad aviona: Nađeni poslije 40 DANA DRAMATIČNE POTRAGE u najsurovijoj džungli Amazonije: Nada je nestajala, a onda su spacioci uočili TRAG (FOTO)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Četvoro dece pronađeno je u opasnim šumama u kolumbijskom Amazonu, gde su provela 40 dana nakon pada aviona. Neuhranjene i izujedane insektima, pronašla ih je vojska koja je saopštila da su preživela teške oluje i to u jednom od “najnegostoljubivijih” delova zemlje, gde obitavaju opasne životinje, ali i žive naoružane grupe.

Naime, posle pada aviona letelica je pronađena i troje stradalih odraslih ljudi, uključujući i majku (33). Ali, od dece nije bilo ni traga ni glasa…

– Kako izgleda potpuni opstanak pokazali su nam svojim primerom, ovo će ući u istoriju – rekao je kolumbijski predsednik Gustavo Petro, ​​nazvavši to „radošću za celu zemlju!“

Niko od dece nije bio u teškom stanju

Četvoro braće i sestara, starosti 13, devet, četiri i 11-mesečna beba, bili su iz zajednice Huitoto. Iako neuhranjeno, niko od dece nije bio u teškom stanju, čak ni najmlađe, koje je prvi rođendan provelo u džungli, piše Gardijan.

Veruje se da su preživeli jedući komplete za preživljavanje koje je tim za potragu bacio u džunglu, ali i obrazovanje koje su dobili od svoje bake je takođe moglo biti od vitalnog značaja, rekao je Džon Moreno, vođa starosedelaca iz obližnjeg Vaupesa.

– Ovo je netaknuta šuma, gusta i opasna… i oni su iskoristili znanje koje su stekli u zajednici, znanje predaka, da bi preživeli – rekao je on za lokalni medij Cambio.

Deca su od tada prevezena u grad San Jose de Guaviare na zdravstvene preglede i psihološke procene.

Kako se navodi, četvoro braće i sestara bili su u avionu Cessna 206 koji je leteo iz grada San Hoze de Gvavijare za Ararakuaru, u provinciji Amazonas, ujutro 1. maja kada je njegov pilot izdao upozorenje o opasnosti zbog kvara motora.

Dve nedelje kasnije, letelica je pronađena, nosa zasađenog duboko u džunglu u provinciji Кaketa, 175 km južno od San Hoze de Gvavijare. Tri odrasla tela, uključujući i telo 33-godišnje majke dece, otkrivena su na licu mesta, ali ni traga od dece.

Timovi su pronašli otiske stopala, i tada se javila nada

Kako piše Gardijan, u danima koji su usledili pojavio se tračak nade. Oko 500 metara od mesta nesreće, timovi za pretragu pronašli su otiske stopala, žvakano voće i korišćene pelene. Spasilački napor, nazvan Operacija Nada, brzo je pojačan, na kraju je obuhvatio 150 vojnika i 200 dobrovoljaca iz lokalnih starosedelačkih zajednica, kao i tim od 10 belgijskih ovčara, koji su pokrivali površinu od preko 323 kilometara kvadratnih (125 kvadratnih milja).

Tim za potragu izvršio je višestruko čišćenje iz vazduha, pričvrstivši zvučnik velikog dometa na helikopter na kojem su puštali poruku bake dece, na jeziku huitoto, govoreći im da je potraga u toku i da ostanu gde su bili.

Deca su, međutim, bila u pokretu – pronađena su sa nogama umotanim u trake tkanine – i to je otežalo potragu. Početne nade da će se deca pronaći živa su se brzo smanjivala. Tim za potragu je naišao na napuštene kampove pobunjeničkih grupa, a deo tima za pretragu se povukao zbog prekida primirja sa drugom grupom u regionu. Broj letova je smanjen, a kombinovano komandno mesto u San Hoze de Guvijareu je raspušteno.

Verovali su da su živi

Ipak dva dana pre nego da ih pronađu, brigadni general Pedro Sančez rekao je da i dalje veruje da su deca živa i da su poteškoće da ih pronađu nastale zbog njihovog kretanja kroz šumu.

– Ovo nije igla u plastu sena, to je mala buva u ćilimu, jer se kreću – rekao je lokalnoj štampi, „ali da su, ne daj Bože, mrtvi, već bismo ih našli, jer bi bili mirni.”

U petak oko 17 časova, sa vojnog radija čulo se je: „Čudo! Čudo! Čudo! Čudo!” Grupa od 10 vojnika i osam starosedelačkih dobrovoljaca otkrila je nove tragove i pratila ih do mesta gde su deca bila na čistini.

U petak je vojska tvitovala slike na kojima se vidi grupa vojnika i dobrovoljaca kako pozira sa decom koja su bila umotana u termo ćebad. Jedan od vojnika držao je flašu do usana najmanjeg deteta.

– Ovo je moguće samo zajedničkim snagama – napisala je kolumbijska vojna komanda na Tviteru.

Najpre su se pojavile glasine o tome gde se deca nalaze 18. maja, kada je Petro tvitovao da su deca pronađena. Zatim je izbrisao poruku, tvrdeći da ga je vladina agencija dezinformisala.

U petak, nakon što je potvrdio da su deca spasena, predsednik je rekao da je neko vreme verovao da je decu spaslo jedno od nomadskih plemena koje još uvek lutaju udaljenim delovima džungle gde je avion pao i imaju malo kontakta sa vlastima. .

Ali Petro je dodao da je decu prvi pronašao jedan od pasa spasilaca koje su vojnici odveli u džunglu. Rekao je da se nada da će se sresti sa decom u subotu.

„Džungla ih je spasila“, rekao je Petro. „Oni su deca džungle, a sada su i deca Кolumbije.

(Gardijan)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker