Muftija dr. Mevlud ef. Dudić – Pripadnici Islama u Srbiji su na drugom mjestu (VIDEO)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić govoreći jučer na manifestaciji Dani bošnjačkog jedinstva, koju Matica bošnjačka i Zajednica sandžačke dijaspore organiziraju širom Sandžaka pod pokroviteljstvom Islamske zajednice, govorio je o važnosti predstojećeg popisa stanovništva koji nas očekuje u oktobru.

Dio obraćanja, zbog važnosti, prenosimo u cjelosti:

– Imajući u vidu da je u mjesecu oktobru popis stanovništva, braćo i sestre, zato smo i nazvali ovu šetnju kroz gradove Bošnjačko jedinstvo. Bez obzira ko kojoj partiji pripadao, političkog ubjeđenja bio, ako muslimani na ovome popisu ne budu svjesni kao narod i ako ne budu na nivou, zapamtite da nam se može desiti da budemo statistička greška. Po svim proračunima, mi muslimani u ovoj državi, osim srpskog pravoslavnog stanovništva, na drugom smo mjestu. Kada kažem pripadnika islama, govorim o sljedbenicima dina Muhammeda s.a.v.s., ummeta Pejgambera a.s. Nismo mi na trećem niti na četvrtom, već na drugom mjestu. To što mi tvrdimo da smo na drugome mjestu, a tamo piše nešto drugo, ovo se naše ne pika. Ono što se nije zapisalo, nije se ni desilo.

Htio sam kroz ovu Monografiju da mi pišemo i pričamo o nama i da biblioteke naše to imaju. Najmanje je bitna prodaja knjige. Bitnije je da ona ostane u našim institutima pokoljenjima, generacijama koje će doći nakon nas. Ako ne budemo na ovome popisu jasno napisali da mi je vjera islam, nacionalnost Bošnjak i da govorim bosanskim jezikom, reći će: „Vi ste muslimani.“ Oni to ne spore. Šta ima meni ko da kaže da sam musliman. Mi se prenemognemo kada čujemo nekoga da kaže: „Ipak je Muhammed“ – a mi kažemo s.a.v.s. i donosimo salavat na Pejgambera – „bio veliki čovjek.“ Mi ga počnemo citirati što je rekao nešto što mi znamo, što nas islam uči. Počnu se neki naši intelektualci prenemagati kada neko kaže nešto lijepo o islamu, kao da je meni trebala nečija potvrda o miljeniku Poslaniku s.a.v.s. i vrijednosti namaza i posta. Šta me briga što je to rekao – on je na dobitku što je to rekao. On se vraća u brazdu.

Neko kaže da Bošnjaci postoje, a onda se naše uvjerenje potvrđuje i mi se kao obradovali što su oni rekli da smo Bošnjaci. Nećeš ti meni određivati šta sam. Onda prave smutnju, kažu: „Bošnjaci, ali govorite bošnjačkim jezikom.“ Braćo i sestre, zreo smo narod, nemojmo to dozvoliti. Farz nam je, obaveza nam je. Pozivam sve političare i našeg običnog čovjeka da maksimalno damo doprinos da nam se ne desi, jer narednih deset godina nećemo imati pravo ispraviti grešku ako u oktobru mjesecu ne budemo svi bili jedno i ako tada ne damo maksimalan doprinos da svi u ovoj državi koji su u religijskom smislu muslimani upišu vjeru islam. Oni koji su Bošnjaci da kažu da su Bošnjaci, oni drugi koji misle da nekoj drugoj naciji pripadaju da kažu to što pripadaju.

Ponovno će biti poigravanja sa Torbešima, Gorancima, Pomacima, jer će možda doći vrijeme da će nam neko upisati u tom upitniku da se pišemo kao Sandžaklije. Sandžaklija je geografska odrednica i nema veze sa nacionalnom sviješću i nacionalnošću. Bio sam u Prizrenu prije nekoliko dana, a onda u Labuništu gdje ima preko 7000 Bošnjaka. Kada trebaju da su Torbeši – tako se pišu. Kod makedonskih muslimana 2000 se izjasnilo kao Bugari. 200.000 Makedonaca izjasnilo se da su Bugari. Bugarska je članica Evropske Unije i ko god se izjasni kao Bugarin dobija njihovo državljanstvo. Tamo imaju Pomaci – ponovo Bošnjaci. To su sve lokalizmi i geografske odrednice. Samo što nam ne kažu: „Svi mogu da budu ono što jesu, ali vi nemojte – mi ćemo vama da govorimo šta ste vi.“

Prokleti Iblis nagovara Adema a.s. da ne bude ono što jeste. Allah podučava Adema pejgambera imenima stvari. Mi se busamo u grudi da smo veliki muslimani, a onda ćete čuti neke da kažu kako ih to ne zanima i kako to ne priznaju. Slab je to musliman i tanak je njegov iman i upitan ako kaže da ga ne zanima popis stanovništva. Ima nas toliko koliko se budemo pravilno prebrojali.

Prebrojavanje je jako bitno, jer kada kažemo da nas ima 700.000 u islamu, na osnovu tolikog broja imate određene privilegije. Ali oni kažu: „Ima vas 235.000. To što vas ima više ne važi vam se.“ I kada se budu određivale određene privilegije, dotacije i donacije, zapošljavanja, obavezno se uzima procentualno koliko vas je. Kada naši političari traže da se nešto uradi, oni kažu: „Pa vas nema toliko, šta hoćete? Vaša priča nema utemeljenja jer vam niko nije branio da na popisu kažete ko ste. Sami ste to trebali da uradite.“

Draga moja braćo i sestre, ja vas molim da budemo jedinstveni. Ako neki nisu htjeli da prihvate jedinstvo Zajednice i napravili sebi najveću grešku, nimalo nama nisu naudili jer su nam očistili redove. Ali ovo je narednih deset godina trasiranje puta gdje će naša pozicija biti. U oktobru svi oni koji su sa ovih prostora, ovdje i u dijaspori, imaju pravo da se izjasne šta su. Bošnjaci su Bošnjaci, od pamtivijeka su ovdje i nisu došli niotkud. Ovdje su naši preci rođeni, ovdje živimo, mi nismo doseljenici, imamo svoj maternji jezik. Reći će da je to srpski, pa ako je isto neka bude bosanski. Vuk Karadžić je itekako govorio bosanskim jezikom i prvi rječnik u Skupštini je rječnik bosanskog. Ako je isto neka bude kako je naše. Zato vas molim, večerašnje započinjanje promocije i druženja neka bude u duhu bošnjačkog jedinstva i pripreme za mjesec oktobar kada je popis stanovništva.

Zahvaljujem se Matici bošnjačkoj i Zajednici sandžačke dijaspore. Drago mi je da smo u ovom odabranom danu krenuli iz Tutina i ako Bog da mi sa pozicije Islamske zajednice ćemo u septembru kroz hutbe opominjati naš narod i vjernike da ne prepuštamo našu sudbinu drugome već da sudbina bude u našim rukama.

(Sana)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
47 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Musliman
Musliman
5 mjeseci ranije

Po nacionalnosti sam Musliman,vjeroispovest islam,kao i svi moji.Ne možete me prisiliti da se izjasni kao Bošnjak.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
5 mjeseci ranije
Odgovor za  Musliman

Gola srpska propaganda, ali za džaba je, Bošnjaci znaju da se tako zovu vijekovima, ali su Srbi nametali naziv musliman, ne bi li nas svrstali u vjersku skupinu bez nacionalnog identiteta, tako su i Albancima sa Kosova nametali naziv šiptar, nebi li ih odvojili od matice Albanije, to isto danas pokušavaju i nama napraviti, ali je to svršena stvar, Bošnjaci su nacionalno sazreli, i niko ih nikad više neće nazivati kako mu padne napamet.

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
5 mjeseci ranije

Nemoj se bolan blamirati neznanjem, naš naziv za njih je Arbanasi. A oni sami sebe zovu šiptarima, država im se zove Šćiperi, državna televizija TVSH, TV Sćiptar itd

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
5 mjeseci ranije

Otkud sad ova priča, kao da je član SDA, a zaboravio je kada su tražili zajedno sa Muamerom da bojkotujemo popis. Sad je ponovio sve što SDA godinama traži i govori, baš je naučio sve napamet.

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
5 mjeseci ranije

Čuj Sandžaklije, Pomaci Goranci geografski pojam a Bošnjaci nacionalni pojam? E pročitah sa smijehom. Bošnjaci od geografskog pojma rijeke Bosne nisu regionalna no nacionalna odrednica? To ne može biti.
Ne priliče verskom glavaru ovakve nelogičnosti kontra logike.
Znam mnoge ljude sa prezimenom Bi(h)orac, Biševac, Rekić, Todić, Divac, Planić, Gojak, Madžgalj, Špica itd itd da su i Srbi i Muslimani a ni jedni ni drugi porijeklom nemaju ama baš nikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom.Nisu to nikakvi Bošnjaci no Muslimani srpskog porijekla. Ne znam što se stidite da se izjasnite kao Muslimani, jedini evropski Muslimani. Bošnjak je pogrdno turski naziv, na staro turskom boš znači prazan, bošnjak prazan čovjek u smislu praznoglav.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
5 mjeseci ranije

A ti se baš isekira što nam je naziv Bošnjak “pogrdan”, “prazan”, itd., pa bi da nas podučiš da treba da se izjasnimo kao muslimani, i ako znaš da je to vjera i da su muslimani i Arapi, i Indijci, i Kinezi, i Maležani, i td., itd., i kažeš da smo Srbi poreklom, i ako mi svakodnevno pružamo argumente i dokaze da ne vodimo poreklo od Srba, bar ne ogroman broj nas. Nismo mi jedini evropski muslimani, u Evropi ima i Turaka muslimana, i Alžiraca muslimana, i Marokanaca muslimana, pa čak i Engleza muslimana, i Nemaca muslimana, i Francuza muslimana, itd. itd. itd. Kad se tiče prezimena, ono ne znači ništa, niti je bitno za vjeru a ni za naciju. Prezimena obično zavise od podneblja na kojem živimo, i nemaju veze ni sa vjerom a ni sa nacijom. Možeš se prezivati i Hans, a biti musliman i Bošnjak.

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
5 mjeseci ranije

E ne sekiram se nego mi je to čak i simpatično, može se naći rječnik staroturskog i uveriti se. Boş – i na savremenom turskom znači prazan. Imenica Musliman uz sve mane je makar istinita. Kad kažeš Musliman u kontekstu da si iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bosne – svakom je jasno šta si. A Bošnjak reći za ljude koji nemaju veze sa Bosnom je smiješno. Sva prezimena koje sam nabrojao, su velikih familija, dvije vjere isto prezime, polovica čak i danas živi po istim mahalama. Msm koga briga što je neko bio nekad Srbin, ni meni nije drago što to i nisu ostali ali šta je tu je, ne prija ni vama ni nama ali to je prosto istina, idemo dalje. Meni jedino smeta što sebe pravite dođošima u našem kraju iako to niste, i prave ve veštačke podele među ljudima, ta tim lažnim bosanskim jezikom djeca se samo udaljavaju i nikakve druge svrhe nema. A oono što se sije to se i žanje naposletku…

Sabahudin
Sabahudin
5 mjeseci ranije

Ja takodje imam familiju,koji su Srbi.Znam da su moji primili islam,za vreme Turaka kao i vecina Bosnjaka.Moja vera je islam i necu je menjati .A ni poreklo ne mogu promeniti.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
5 mjeseci ranije
Odgovor za  Sabahudin

Ti nisi Sabahudin, da jesi, nebi tako pisao.

Sabahudin
Sabahudin
5 mjeseci ranije

Jesam Sabahudin mogu ti dokazati.Ja sam za istinu , ma kakva ona bila.Kako mogu da poreknem istorijske cinjenice.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
5 mjeseci ranije
Odgovor za  Sabahudin

Čije istorijske činjenice, jel’ ti čitaš šta kažu bošnjački istoričari? Tačno je da ima Bošnjaka koji vode porijeklo od Srba, ali je to manji broj od onih koji vode porijeklo od Bogumila.

Sabahudin
Sabahudin
5 mjeseci ranije

Pricali mi djed i otac .A ko su bili Bogumili?Sulejmane nismo mala djeca da se lazemo.

Milena
Milena
5 mjeseci ranije
Odgovor za  Sabahudin

Sabahudine vidis li ti da je Velicanstvenom neka Hurem zavrtela,mozak pa ne zna sta prica.Kaze on je Bogumil ok.A Bogumili su bili sledbenici izvornog hriscansta.Osnovao ih je pop Bogomil po kome i nose naziv.Lepo si rekao da ti je vera islam , ali da znas korene.Postujem to.

sara
sara
5 mjeseci ranije
Odgovor za  Milena

Sama sa sobom diskutujes, PUKLA si skroz

Milena
Milena
5 mjeseci ranije
Odgovor za  sara

Sara draga znas li nesto smislenije napisati?Hvala Bogu doktori kazu da sam zdrava .A ti sta mislis uopste me nije briga.,Ja lecim takve kao ti

sara
sara
5 mjeseci ranije
Odgovor za  Milena

Covek prvo leci sebe, pa onda druge. Iritiras i ne mozes biti ozbiljno shvacena dokle god si u nedoumici jesi li Sabahudin ili Milena. U tvom interesu je da se odlucis. Pokusaj.

Milena
Milena
5 mjeseci ranije
Odgovor za  sara

Pa tvoja paranoja me ne zanima .Iritiram te istinom pa paranoises.Otkud znam ko je ovaj.A ti bese ona osoba sa 3 zavrsena fakulteta?

sara
sara
5 mjeseci ranije
Odgovor za  Milena

Bicu korektna, savetujem ti da upoznas bolje svoj Telefon. Onda ces umeti, da jednim klikom vidis da ja imam samo jedan nick. Isto tako ja vidim da ti imas puno vise od ova dva sto sam spomenula. Ne blamiraj se.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
5 mjeseci ranije
Odgovor za  Milena

Ti tvoji doktori su sigurno kupili diplome, ili su medicinu studirali u Kosovskoj Mitrovici na “prištinskom” univerzitetu, hahaha, gle, “prištinski” univerzitet u Mitrovici.

Milena
Milena
5 mjeseci ranije

Vidis Sulejmane dragi kako iskustvo govori iz tebe,sada si priznao gde si kupio diplome tvoja 3 fakultetaSvako vidi ono sto nosi u sebi.Za lude sam luda,za pametne pametna,za blesave blesava.

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
5 mjeseci ranije

Prištinski univerzitet je završio i Rifat Kačapor iz Tutina, direktor njemačke varijante VMA, jedan od najboljih stručnjaka u Njemačkoj. Za vrijeme WW1 opština Jagodina je bila izmeštena u Africi u Bizerti. Skupština Srbije na Krfu itd. Ali dođe vrijeme vratiće se sve na svoje pa i prištinski na matični teritorij

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
5 mjeseci ranije
Odgovor za  Milena

Uopšte nije sporno da su Bogumili bili deo hrišćanstva, i ja nisam nigde napisao da su bili muslimani, ali nisu ništa imali sa precima današnjih Srba, pa tako ni mi Bošnjaci ne vodimo poreklo od Srba, niti od njihovih predaka, koji su da se ne zaboravi, masovno, ubijali, proterivali, i prisilno privodili Bogumile, svojoj crkvi, a crkva Bogumila je bila bosanska crkva. Razluči Milena jednom za svagda, da nacija i vjera, nisu jedno te isto, i ako Bošnjaci vode poreklo od Bogumila, ne znači da su Bogumili bili muslimani, pa ni stari Egipćani nisu bili muslimani, pa danas jesu, i ne samo oni.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
5 mjeseci ranije
Odgovor za  Milena

A koji su tvoji koreni, to ne znaš ali za ovoga futa futnoga, Sabahudina znaš.

Milena
Milena
5 mjeseci ranije

Znam moje korene sve do bele pcele.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
5 mjeseci ranije
Odgovor za  Sabahudin

Džaba s tobom polemišem, neuk si i neobrazovan, a uz to i nedokazan, piši se onda kao Srbin, i uživaj.

sara
sara
5 mjeseci ranije

Koji bosnjacki istiricari, navedi imena?
Koliko takozvanih Bosnjaka u Sandzaku ima direktno poreklo od Albanaca?
Mrzim laž istoricara sa sumljivih univerziteta.
Hajde budi iskren, odakle su tvoji poreklom, odakle su poreklom svi trojica nasih lidera, i Ugljanin, i Ljajic i Zukorlic.
Sve je jasno kao dan, podvalili su nam bosnjacku naciju kao kukavicje jaje.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
5 mjeseci ranije
Odgovor za  sara

Kako god da je, tako se zove naša nacija, mi smo za Albance na Kosovu bili Bošnjaci i u Titovoj Jugoslaviji, za Makedonce takođe, a to znam iz iskustva jer sam u Skoplju imao amidže, i dan danas imam dole rodbinu pa znam kako su nas nazivali, jedino za Srbe smo bili muslimani sa malim slovom “m”.

sara
sara
5 mjeseci ranije

A za Bosnjake u Bosni smo siptari, zar ne.
Radi se o tome da smo izdali nase pretke Albance, a to je kolektivni greh, a takodje se radi o tome da bi smo kao Albanska manjina u Srbiji mnogo ozbiljnije bili shvaceni od Evrope I sveta nego kao Bosnjacka manjina..
Takodje, navodna matica Bosna se za nas ne interesira.
Ocigledno, smo gubitnici.

Zadnja izmjena 5 mjeseci ranije od sara
Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
5 mjeseci ranije

Veličanstveni toplo ti preporučujem da na YouTube pogledaš serijal “Istorija s Peštera” koji je radila RTV Vojvodine, u kojem mu je bila čast da i sam sudjelujem i pripomažem. Gde ugledni domaćini Muslimani sa cijelog Peštera pričaju o životu na Pešteri, pa između ostalog i svom srpskom porijeklu koji je predak prešao na Islam sa kojim su srpskim porodicama u srodstvu i slično.

sara
sara
5 mjeseci ranije

Ma daj, sta ti znas o istoriji sa Pesteri?
Nemas pojma.
Odakle su Pljake, Vate, Ukici, Came Bibici, Dace, Hote…….. dosli? Ko su oni? Islamizirani Srbi? Malo morgen!!!!!!
Svaka budala to zna, Albanci druze!!!!!!

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
5 mjeseci ranije
Odgovor za  sara

Ništa nije sporno, tačno se zna kada su oni preseljeni iz severne Albanije na Pešter, zatim kod Gornjeg Milanovca a ima ih i u jednom mjestu u Vojvodini. Ali sa druge strane zna se da su Keljmendi i Malisori poarbanašeni Srbi, pa su tako poarbanašeni stigli na Pešter. Evo ti najboljeg dokaza koji se odvija pred našim očima, kako vi sada listom postajete Bošnjaci a to niste bili. Ili kako Crnogorci do juče mega Srbi a sada posebna nacija anti Srbi. Dakle, kucaj na netu najpoznatije srednjevjekovno groblje sa čudesnim pravoslavnim spomenicima se nalazi baš u Tuzima. Dalje, albanski političar iz CG, Medmed Bardhi je skoro promenio prezime iz Bardić u Bardhi. Isto tako i Aljbin Kurti, njegov otac je sebi i njemu promenio prezime iz Kurtović u Kurti, a u njihovom selu Vladimir i danas ima Srba Kurtovića. Ima emisija kvadratura kruga iz Ulcinja , Srbi Kalezić a Albanci Kalezići. Srbi Mijović a Albanci Mijovići. Dakle, izvorni Albanci što su došli ovde sa Kavkaza su samo pretopljeni supstrat. Gotovo da ih nema

sara
sara
5 mjeseci ranije

Nisu oni promenili svoja prezimena, nego su povratili svoja prava prezimena, verovatno nisu svojom voljom bili na ić.
Klimente koji su naselili kompletnu Pester su bili vec delimicno islamizirani, a ostali su masovno primili Islam sa dolaskom, i nisu bili pravoslavni hriscani vec katolici.
Jedan deo njih je otišao u Vojvodinu, tacno, i ostali su katolici.
Jedan deo je otišao u okolinu Zadra i takodje su ostali katolici.
Jedan mali broj je otišao u Sumadiju, to je od plemena Hota, sadasnjih Sejdovica iz Raskovica i tamo su svoje selo takodje navali Raskovice, i primili pravoslavlje, pretpostavlja se da su oni bili deo onih koji su otisli za Vojvodinu i iz nekog razloga su tu ostali.

Zadnja izmjena 5 mjeseci ranije od sara
Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
5 mjeseci ranije
Odgovor za  sara

Sara, s obzirom da znaš dosta podataka nemoj biti neozbiljna Albanaca nema ni u današnjoj Albaniji, sve sami srpski toponimi gde god se okreneš. Imaš knjigu istoričara Mitića, srpski toponimi u Grčkoj gde je podatke pre dvije godine skidao sa Gugl map-a i gde se jasno čita da su sve do juga peloponeza sve sami srpski toponimi čak i danas dan. Do srednjeg vijeka ovde nije bilo drugih naroda do Srba, malo Romeja i minimalno grka. koji su više bili esnaf nego narod. Toponimi koji su opstali do danas su najbolji dokaz tome. To ti ne pišem iz nekog ponosa, nego više iz tuge a radi istine. Da nas nisu pretopili u druge narode mi bi u zbiru bili jedan od najjačih svjetskih naroda.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
5 mjeseci ranije

I niko od pešteraca ne reče da su mu preci bili Albanci, a i ti znaš da i dan danas u mnogim selima stariji govore albanskim jezikom, kao npr. Ugao, Baćica, itd. I oni koji su rekli da su im Srbi preci, oni su učili srpsku istoriju, a sami nisu hteli drugo da čitaju, tako da to što su oni rekli nije nikakav dokaz, dokaz može biti samo procenat gena koje neki narod vuče od prošlih i starih naroda.

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
5 mjeseci ranije

Ne znam da li to kažeš što si gledao emisije, ali ti ljudi nabrajaju tačno svoje pretke. Vjeruj mi da sam i ja bio iznenađen kad sam sve to vidio. Mi jesno različiti narodi, nažalost gotovo uvjek suprostavljeni, takav nam je usud. Ali ako krv išta vrijedi – nemamo bližih jedni od drugih.

sara
sara
5 mjeseci ranije

Pogledala sam serijal kompletan, sa informativno novinarskog aspekata, lose uradjen, ciljano trazeni sagovornici.
Pester se sveo na Kladnicu bas gde nisu Albanci doseljenici i Selimovic iz Bosne, tacnije iz Tesnja koji zna samo Kladnicu.
Selimovic se proziva na Ejupa Musovica koji je izdao knjigu o poreklima sandzackih porodica, ali na zalost, Musevic je tu knjigu izdao sa jako mnogo gresaka. On nije istrazivao poreklo porodica, vec ofrlje na osnovu prezimena, koje se cesto menjalo, donosio zakljucke. Konkretno za moju porodicu je sve pogresno napisao.
Nego ja preporucujem da pogledate serijal koji je napravila TV Pristina i na Gornjoj i na Donjoj Pesteri, pa ce te da vidite kako pricaju Pesterci i dan danas albanski. I nije snimano u jedno selo vec u 10 sela. Jako ozbiljno uradjen posao.

sara
sara
5 mjeseci ranije
Odgovor za  Sabahudin

Odluci se ili si Sabahudin ili Milena

Sabahudin
Sabahudin
5 mjeseci ranije
Odgovor za  sara

Ides mi na zivce i ti i ova Milena ne zna se koja je gora od vas dve.Toliko od mene

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
5 mjeseci ranije

Ako Bošnjaci Sandžaka, po tebi nemaju nikakve veze sa Bosnom, (a imaju itekako), onda bosanski Srbi još više nemaju veze sa Srbima iz Srbije, jer im je i poreklo drugačije (od Vlaha), dalje, niko nikada nije utvrdio da smo mi poreklom Srbi (možda mali broj), najveći broj je poreklom od Bogumila, koji su istrebljivani od strane, neću reći Srba jer tada Srbi nisu ni postojali, nego od predaka Srba, i dolaskom Turaka su Bogumili listom primili islam, to pokazuju i nadgrobni spomenici, “stećci”, a njih ima i u okolini Priboja, Prijepolja, itd. Bošnjaka u Sandžaku ima koji vode poreklo i od Albanaca, a i od Bogumila, a ne znam ko ti je to rekao da smo mi “dođoši”, mi smo autohtoni narod kao i Srbi, Hrvati, itd. to utuvi u glavu za sva vremena, a dao sam ti objašnjenje kako, i od koga vodimo poreklo. Što se tiče jezika, svaki narod svoj jezik može da nazove kako hoće, a ako se po tebi prave podele zbog jezika, onda neka svi u Sandžaku izučavaju bosanski, i biće sve u redu, a dobro bi bilo da daš savet i bosanskim Srbima da svoj jezik zovu bosanski, jer oni bosanskim jezikom i govore, pa će biti manje podela.

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
5 mjeseci ranije

Nisam ja rekao da nemaju, vi ste isti narod. Islamizirani Srbi i vi i oni, to su dva gradiva elementa koje čine vas kao narod. Uostalom u Bosnu je prešlo stotine ako ne i hiljade vaših porodica nakon propasti Turske u Beogradskom pašaluku. Srbi iz Bosne jesu Bosanci i to im je regionalni a ne nacionalni identitet. Kao što su i Muslimani iz Bosne Bosanci, a po nacionalnosti Muslimani. Što se Bogumila tiče, to je tek smejurija. Oni su monaški red, bilo ih je više u Bugarskoj i Makedoniji. Bosanska Crkva nikad nije postojala niti postoji njeno sedište niti se zna za nekog njenog prvoaveštenika, episkopa i sl. Stećci ili grebnoci su spomenici pravoslavaca na njima su sve srpska imena i mahom su poređani oko pravoslavni Crkava, Crkvišta. Kapela.

sara
sara
5 mjeseci ranije

Bosnjaci u Bosni su nastali od Bogumila, ali Bosnjaci u Sandzaku nisu. Mozda par porodica.

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
5 mjeseci ranije
Odgovor za  sara

Kak’i Bogumili kakvi bakrači. To je izmišljena priča, to je odmetnut monaški red sektapkog opredeljenja sa minormnim broje sledbenika, zbog raskalašnog života u narodu poznati kao “mrsni ljudi”. Njihov način života i vjerovanja su danas najsličniji slebnenicima Kabale. Zato su u ono vreme smatrani za vjersku kugu i istrebljivani nemilosrdno svuda gde bi se to zlo učenje zapatilo.

sara
sara
5 mjeseci ranije

Sta me interesiraju ti Bogumili, po tebi od izvornih pravoslavaca postadose sada sledbenici Kabale.
Na kraju, neka se bavi Bogumilima onaj ciji su pretci, moji sigurno nisu.

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
5 mjeseci ranije
Odgovor za  sara

Čuj izvornih pravoslavaca, pravoslavlje je izvorno i onda i sad, nema promjene. A što smo se mi koji ga praktikujemo promenili i primenili svoj odnos prema vjeri to je druga stvar. Kažem ti oko bogumila postoji jedna bajka samo jer nije ostao nikakav papir iza njih, neki spis, niko ne zna gde je bilo sedište te crkve, ko su im bili episkopi ili bilo šta u vezi njih. Niti ih u našim spisima ili dubrovačkim iko spominje sem kao lutaličke grupe. Nešto više ima kod Franaka i njihovih bogumila tj Patarena koji su bili isto vrhunski bludnici i izipačenici. Turci sve i da su ih zatekli, s obzirom da nisu “narod knjige” no mušrici mogli su samo da ih ponabadaju na kolčeve, tako da oni nikom ne mogu bit pretci.

sara
sara
5 mjeseci ranije

Kao prvo, musrici su nevernici, a ne kako ti kazes nepismeni.
Kao drugo kazes, Turci nisu narod knjige, otkud ti to. Vidim da ti nije poznato, ali u srednjem veku u Turskoj derviski pokret Evlija bio je pismeniji od danasnjeg kompletnog SANU.
U najmanje 50 turskih muzeja sam bila, ti ne mozes da pretpostavis koliko oni znaju svoju istoriju, a takodje i svojih suseda, koliko oni imaju pismenih podataka i o zemljama koje su osvajali.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
5 mjeseci ranije

Kako da ne, za vas su svi odmetnici, i Bošnjaci, i Albanci, i Hrvati, i Crnogorci, i niko nije imao niti crkve, niti bilo kakve bogomolje, samo ste vi Srbi bogom dani za sve, i vaše je sve još od amebe, a u stvari vi živite u nekakvom paralelnom svijetu, slijepi ste kod očiju, gluhi kod ušiju, i ne primećujete da ste se vi odmetnuli od ovoga svijeta, i sa takvim ponašanjem ste doveli do toga da vas svi preziru, ne podnose vas, gadite im se, smučilo se svima od vaših bajki, laži i izmiśljotina, od toga da svakome hoćete da nametnete vaše laži i nebuloze. Ako mislite da ovi prostori žive u miru i slozi, onda se morate mijenjati iz korijena, i prihvatiti svakoga onakav kakav je, i onako kao se zove, jer je i onako nebitno šta vi o svemu mislite, samo stvarate netrpeljivost među narodima, a promijeniti ništa nećete time što ćete svima pridikovati i određivati kako treba ko da se zove, šta ko treba da radi, koju vjeru treba da upražnjava, itd. itd.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
5 mjeseci ranije
Odgovor za  sara

Slažem se.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
47
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker