Sputnik – Kad Palmer pominje „veliku BiH“ da li misli na – Sandžak?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Kompletan članak preuzet iz Novosti i Sputnika, bez izmjena

AMERIKA gubi uticaj u BiH a jedini način da ga zadrži je da podržavajući „veliku BiH“ da vetar u leđa Bakiru Izetbegoviću za suprotstavljanje Srpskoj, piše Sputnik.

Problem je samo što, čitajući između redova ovo pomalo liči i na zadiranje u suverenitet Srbije i Crne Gore jer kad se pomene „velika BiH“ prvo na pamet pada Sandžak, gde posle BiH živi najviše Bošnjaka.

Politikolog iz Banjaluke Anđelko Kozomara ovako komentariše reči specijalnog izaslanika Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjua Palmera koji je izjavio da podržava – „veliku BiH“. Time se, smatra Kozomara, daje signal Bošnjacima, odnosno, upozoravaju ih da i oni mogu da prave „veliku BiH“ ako RS krene ka mirnom razlazu, to jest ka Srbiji, kako se to „čita“ u čuvenom non –pejperu, koji Amerikanci ne podržavaju.

PALMEROVO POMINJANJE “VELIKE BIH” ODGOVOR NA “NON PEJPER”

„Palmer je uvek bio neumeren prema Srbima i uvek je slao i otvorene pretnje i strelice prema njima kad god se na Balkanu dešavalo nešto što nije po volji Amerikanaca. NJegove izjave i pretnje o “velikoj BiH” nemaju neku težinu. Ali očigledno je mislio na Bošnjake iz regiona pre svega iz Sandžaka , iz Srbije i Crne Gore kada je govorio o „velikoj BiH“,“ navodi naš sagovornik.

Po njegovom mišljenju, ovo je odgovor na “non-pejper” o BiH gde se pominje mirni razlaz RS i Federacije, što Amerikancima nikako ne bi išlo na ruku, jer bi izgubili uporište koje sada imaju među Bošnjacima iz Sarajeva, a samim tim i uticaj na politička dešavanja u BiH.

GLASNOGOVORNIK IZETBEGOVIĆA

„Palmer je neko ko često daje instrukcije Bošnjacima u kom pravcu treba javno da istupaju i za očekivati je da će neko veoma brzo od bošnjačkih političara pominjati tu “veliku BiH” kao odgovor onima koji govore o, recimo, «velikoj Albaniji» ili o takozvanoj «velikoj Srbiji». Dakle, ništa ovde nije slučajno pomenuto ili rečeno u neznanju ili neplanski. I vrlo brzo ćemo imati reagovanje Bakira Izetbegovića na ovo,“ uveren je Kozomara.

On, međutim, ne smatra da će Palmerove reči imati uticaja na Bošnjake iz Sandžaka na bilo koji način, bar ne na običan narod za koji kaže da je lojalan državi Srbiji, ali ne garantuje za političke stranke koje su odane Bakiru Izetbegoviću.

REFERENDUM SANDŽAKA IZ 1991 AD AKTA

Na podsećanje na referendum koji je održan u Sandžaku 1991. godine pod palicom SDA Sandžaka dr Sulejmana Ugljanina sa referendumskim pitanjem: „Da li ste za potpunu političku i teritorijalnu autonomiju Sandžaka sa pravom priključenja jednoj od suverenih republika?”, na koje je je tada 98,90 odsto odgovorilo pozitivno, naš sagovornik kaže sledeće:

-To nije danas realna percepcija stanja. To nije za poređenje jer su tada bili svi protiv svih i kada se ratovalo i ubijalo na sve strane-, kaže on.

Međutim, on ostavlja otvoren prostor da su moguće neke reakcije bošnjačkih stranaka u Sandžaku koje su pod palicom Izetbegovića, s tim što kaže da one nemaju neku političku snagu da bi bilo šta uradile.

PALMEROV SIGNAL BOŠNJACIMA IZ REGIONA

Inače, američki ambasador u BiH Erik Nelson je naveo da su SAD zabrinute ponašanjem političara u BiH zbog „destabilizovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i korupcije“, te da ih na stolu čekaju spremne sankcije, misleći na RS.

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za zapadni Balkan Palmer naveo je da SAD ne podržavaju ni „veliku Srbiju“, ni „veliku Hrvatsku“, niti „veliku Albaniju“, već da je ono što podržavaju „velika BiH“, dodajući da ne uzima za ozbiljno non-pejper jer niko neće da kaže da je autor tog dokumenta. Palmer je reko i da Rusija, radi na potkopavanju stabilnosti i teritorijalnog integriteta BiH. Na ovo je dobio odgovor iz Ambasada Rusije u BiH koja je Plamerovu izjavu nazvala veoma zanimljivom konstatacijom da SAD podržavaju kreiranje „velike BiH“.

U saopštenju Ambasade Rusije se pitaju – neće li alegorija izaslanika američkog Stejt departmenta za zapadni Balkan Palmera postati signal za Bošnjake koji žive u Srbiji, Crnoj Gori, pokrajini Kosovo, Severnoj Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji da je došlo vreme za stvaranje “velike BiH”.

rs.sputniknews.com

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

2 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Elena Gerinski
Elena Gerinski
1 godina ranije

On ni ne zna sta je Sandzak
Koji usput administrativno u drzavi Srbiji ne postoji osim sto ga poneko koristi u lokalu….
Inace Ataturk je ukinuo Sandzake pre 100godina….
Danasnji Turci rec Sandzak koriste za I’manje Ili ranc

Sandzak
Aktivan član
Sandzak
1 godina ranije
Odgovor za  Elena Gerinski

Na Berlinskom kongresu, održanom 1878. godine, Sandžak je odvojen od Bosne, kao corpus separatum odnosno specijalna (odvojena) oblast, precizno uokviren tada međunarodno utvrđenim granicama Bosne, Kraljevine Srbije, Kraljevine Crne Gore i Kosova.
Teritorija Sandžaka odlukama Berlinskog kongresa dobila je međunarodni protektorat. Tadašnji Novopazarski Sandžak je u periodu od 1878. do 1912. godine bio pod vojnom upravom Austro-ugarske te civilnom upravom Osmanskog carstva.
Prema Berlinskom ugovoru iz 1878., Novopazarski sandžak, kao dio starog Bosanskog vilajeta, obuhvatao je slijedeće kaze (okruge): Novi Pazar, Sjenicu, Novu Varoš, Prijepolje, Pljevlja, Trgoviste sa Pešterom, Berane, Mojkovac, Bijelo Polje i Kolašin (Vraneš).

Sandžak je historijska regija, a građani Sandžaka su u dvadesetom vijeku tri puta legitimno iskazali svoju zasebnost i samoopredjeljenje. Prvi put, avgusta 1917. godine u Sjenici, 12 sandžačkih legitimno izabranih gradonačelnika na Sjeničkoj konferenciji donijelo Rezoluciju sa konkretnim prijedlogom za trajno rješenje statusa Sandžaka i statusa građana Sandžaka.

Drugi put, u Pljevljima 20. novembra 1943. godine, kada je formirano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka – ZAVNOS, čime je Sandžak stekao status federalne jedinice u tadašnjoj Jugoslaviji, sa svojim organima, Skupštinom i Vladom. Federalna jedinica Sandžak, ukinuta je 29. marta 1945. godine suprotno interesima i potrebama građana Sandžaka.

Treći put, na Referendumu održanom 25. 26. i 27. oktobra 1991. godine kada su se građani Sandžaka izjasnili za političku i teritorijalnu autonomiju Sandžaka.

Zadnja izmjena 1 godina ranije od Sandzak
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
2
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker