OGLASIO SE MEŠIHAT: Zašto je DŽENAZA postala predmet rasprave u SANDŽAKU

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Saopštenje povodom događaja na dženazi, na Pešteri, koji je predmet rasprava u javnosti ovih dana.

Mešihat Islamske zajednice Sandžaka kao i muslimani ovih prostora pripadaju i propagiraju ehli sunetski pravac islama baziran na tumačenju četiri pravne škole s posebnim akcentom na Hanefijski mezheb koji predstavlja vjersku tradiciju od dolaska islama na ovim prostorima.

U skladu sa tim, Islamska zajednica ne odobrava samoinicijativni čin pojedinaca na spomenutoj dzenazi jer odudara od naše vjerske tradicije i ne predstavlja praksu Vjerovjesnika a.s. i prvih generacija u ovakvim prilikama.
Stava smo da je način na koji inače obavljamo dženazu i ukop umrlog na našim prostorima ispravan u šerijatu.

To je srednji put između dvije krajnosti: zabrane učenja na mezarju s jedne strane i obavljanja glasnog džematskog zikra s ciljanim pokretima s druge strane.

Iako vjerujemo da i jedna i druga strana žele ispravno i na najljepši način ispratiti mejta, to ne opravdava njihove postupke.
Smatramo da je ispravno ono što je već ustaljena praksa kod nas u Sandžaku, a to je ograničavanje na učenje Kur’ana od kojeg umrli ima koristi, kao i dove kojom molimo Allaha za milost i oprost, što u stvari predstavlja praksu Vjerovjesnika a.s. i dobrih prethodnika od prvih generacija.

Pozivamo sve vjernike da se suzdrže od svega što nas udaljava jedne od drugih, kao i od grubih kvalifikacija koje ne smiju biti karakteristika vjernika. Svi zajedno, u ljubavi i slozi, trebamo raditi na upotpunjavanju našeg slijeđenja prakse Vjerovjesnika, a.s.

Informativna služba Mešihata Islamske zajednice Sandžaka

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

14 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Somebody
Somebody
11 dana ranije

Ovo su sufije a medju njima ima mnogo podela, mnogo nekakvih dervisa, tarikata….
Nazalost mnogi od njih su zapostavili osnovni stub islama – namaz, ne obavljaju namaz a neki uzmu pa naklanjaju sve navecer kao na traci! Oni idu dalje i imaju svoje devijacije, od kojih je nazalost najblaza hukcanje i padanje u trans u njihovim tekijama! kriju to kao zmija noge, valjda znaju da je lose!
Pravi problem kod njih je njihovo vjerovanje – dok muslimani veruju u Allaha i kada uce fatihu kazu … samo Tebe obozavamo i samo od Tebe trazimo pomoc (Fatiha ajet br 5)! sufije nece to da prihvate pa traze pomoc od svojih umrlih, „pricaju sa šejhovima, koji su umrli“, a neki su isli i mnogo dalje, te kao i Allahom pricaju…

Stvar je u tome da je kod njih hatar prevelik da neces cuti sufiju da kritikuje drugog, ja nisam cuo a imao sam dosta kontakta sa njima i pitao ih o svemj ovome! Dakle kod njih ne postoje granice, ne postoji analiza – jel ovo od islama!!?? Ne, sve je prihvatljivo i zato idu u krajnost, da neki cine sirk!

U NP imaju utemeljenje u rijasetu! Da nas Allah sacuva devijacija!!!

Zadnja izmjena 11 dana ranije od Neko
Ovi iz izus-a su opasni
Ovi iz izus-a su opasni
11 dana ranije
Odgovor za  Somebody

…oni biju i ruše sve redom po pazaru…prave kabadahije..!!!!

Somebody
Somebody
11 dana ranije

… osobina laziva i kukavica je da mijenjaju temu kada zele da prekriju istinu, te beze od normalne diskusije!!!

Huso
Huso
11 dana ranije

Motku i pobit te dervisane.jos malo i doveste popove.

Milko
Milko
11 dana ranije
Odgovor za  Huso

E ti si pravi fanatik, zašto ti smetaju? Jelj napadaju nekog? Jelj vređaju nekog? Ljudi ispraćuju mejta na njima ispravan način,a ti bi odma da mlatiš motkom ljude koji ponavljaju Allahovo dz. Ime. Razmisli malo.

Basic
Basic
11 dana ranije

Govedo

Tintu
Tintu
12 dana ranije

Kome smeta nemoj da gleda i prisustvuje… IZ samo zavađuje narod iznoseĉi i namećući svoja pravila drugim.

Istina
Istina
10 dana ranije
Odgovor za  Tintu

Tinto vidi negde u blizini gde ima mejtep, pa udji i nauci nesto pametnije ti je nego da kritikujes IZ
Bratski te savetujem
Nije vera i verski propisi da ih praktikuje svako po svome meraku, vec su precizno propisani

Tintu
Tintu
10 dana ranije
Odgovor za  Istina

Hvala za uputu,ali problem nije,kako ti reče moje ,,neznanje”već ne-akceptiranje bošnjačke IZ ničega drugog osim onog što oni ,,znaju” i što misle da je jedino ,,ispravno”.Zastupajući hanifiskij pravac nemamo pravo negirat npr. hanbeljski,jer samim tim udaljujemo jedne od drugih…
Po tebi znači, balkanski muslimani poznaju i razumiju veru bolje od onih kojima je,na njihovom jeziku objavljena.

Somebody
Somebody
10 dana ranije
Odgovor za  Tintu

A mozda je problem kod vas sto vi ne prihvatate cinjenicu da sufizam nije u skladu ni sa jednom pravnom skolom, mezhebom, vec je novotarija na osnovu svakih! A novotarija je zabluda, koja korak po korak vodi u vatru (to nam imami uce svako petka na dzumi)! Pa to je mnogo vece zlo od netrpeljivosti medju mezhebima, koji su takodjer suvisni!

Tintu
Tintu
10 dana ranije
Odgovor za  Somebody

Možete vi ,,škrabat” po komentarima šta hoćete,ali sufije su najzaslužniji za širenje islama po svijetu. Vama niko nije po ,,meraku”… mudzahedin talibani,salafisti,vehabije,aleviti,šiiti,sufije,derviši svi su zalutali a samo sandže i bošnje su pravi.još kad onaj ,,učenjak” iz zavidovića rekne ,,bolje svaki dan pojesti kilo krmetine,nego ići u kladionice”.. tobe jarabi.

Somebody
Somebody
10 dana ranije
Odgovor za  Tintu

Osobina lazova jeste da bezi i skrece sa teme kao sejtan; te napada, otvara nove teme! Jasno je da su sufije novotari po svim mezhebima! U Bosni su se takofer drzali po podruma kao i sada. Samo tada su ih kaznjavali hanefije. Sufije sirili islam? Sufije samo znaju da spavaju dobro i nista vise! Islam su na sve strane prositile prve generacije i osmanlije kasnije! Prestanite se brukati

Tintu
Tintu
10 dana ranije
Odgovor za  Somebody

Sultan Mehmet (fatih) koji je osvojio Istanbul bio je sufija,a o njegovoj vojsci da ne pričamo. Selam

Somebody
Somebody
10 dana ranije
Odgovor za  Tintu

Lazete, nisu oni bili sufije, oni su bili na Hanefijskom mezhebu.
Nemojte dozvoliti sebi da predjete sije u lazima.

14
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex