Komšić o Ugljaninu i Sandžaku: Kad to oni rade, mi galamimo

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu kako ne želi komentarisati izjavu Sulejmana Ugljanina, predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžak da “definisanje Sandžaka kao zasebnog teritorijalnog političkog entiteta sa zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću, predstavlja minimum za biološki opstanak i političku egzistenciju bošnjačkog naroda u Sandžaku”.

zeljko komsic bih 124 810x531

{module Oglas 2019 – U članku 1}

„Ne trebamo se voditi praksom i primjerima naših susjeda i miješati se u unutrašnje stvari drugih država“, kazao je Komšić za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Komšić je ponovio kako se bh. susjedi “vrlo često miješaju u unutrašnje stvari u Bosni i Hercegovini”.

„Kad to rade Hrvatska i Srbija, onda galamimo, s pravom. Nemojte da to isto radimo i da dajemo argumentaciju našim susjedima, pa da kažu i vi to isto radite”, poručio je Komšić.

Sulejman Ugljanin je u nedjelju bio uvodničar na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi “Autonomija Sandžaka – šta je to i zašto?”.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

On je kazao kako je SDA Sandžaka sačinila prijedlog za rješavanje statusa Sandžaka u okviru reforme političkog sistema Republike Srbije, “polazeći od modela Badinterove komisije za trajno rješenje jugoslovenske krize, priznavanjem avnojskih granica za međunarodne granice novonastalih država na prostoru bivše Jugoslavije i uspostavljanjem specijalnog statusa za dijelove naroda koji ostanu izvan matične države”.

Prema njegovim riječima, prijedlog je dostavljen predsjedniku Republike Srbije, Skupštini i Vladi te zemlje, predsjedniku Skupštine Crne Gore i drugim faktorima koji se bave tim pitanjem kao i međunarodnim predstavnicima EU, SAD-u, UN-u.

“Osjećanje građanja Sandžaka, posebno Bošnjaka koji BiH doživljavaju kao svoju nacionalnu državu, ima utemeljenje u istorijskim, pravnim i političkim činjenicama. Iz tih razloga danas ovu platformu želim da prestavim široj bosanskohercegovačkoj javnosti. Definisanje Sandžaka kao zasebnog teritorijalnog i političkog entiteta sa zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću predstavlja minimum za biološki opstanak i političku egzistenciju bošnjačkog naroda u Sandžaku”, kazao je Ugljanin.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Rekao je i da “specijalni status Sandžaka kao teritorijalno-političke zajednice ravnopravnih građana i naroda, u kome su Albanci, Bošnjaci, Crnogorci i Srbi konstitutivni narodi”, predstavlja ključ za rješavanje svih političkih i teritorijalnih sporova između susjednih država i naroda na Balkanu i treba biti nukleus regionalne stabilnosti i saradnje.

“Slijedeći tu politiku mira i razumijevanja za trajno rješenje jugoslovenske krize, građani Sandžaka su životno zainteresovani za suverenu BiH, koja bi u drugom stepenu putem bilateralnih odnosa definisala status Bošnjaka i svih drugih naroda koji žive u Sandžaku. U tom smislu, Sandžak kao takva zajednica ravnopravnih građana i naroda bio bi, da tako kažem, model za rješavanje svih teritorijalnih i političkih sporova između država i naroda na Balkanu”, poručio je Ugljanin.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker