BNV: ”Ugrožena je bezbijednost Bošnjaka u Sandžaku, nemamo povjerenja u srpske državne organe”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Prije tačno 27 godina, tačnije 22. oktobra 1992. godine pripadnici srpskih oružanih jedinica iz radničkog autobosa oteli su 16 Bošnjaka iz sela Sjeverin u općini Priboj kojima se nakon toga gubi svaki trag. 

asdfghjkljhgfdsadfg

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Izveli su ih kod mosta na Limu u mjestu Mioče iz autobusa na redovnoj liniji kojim su putovali na posao u Priboj, a zatim svirepo mučili i ubili na obali Drine. 

Nakon legitimisanja svih putnika, iz autobusa su izveli samo građane bošnjačke nacionalnosti – Mehmeda Šeba, Zafera Hadžića, Meda Hodžića, Medredina Hodžića, Ramiza Begovića, Derviša Softića, Mithada Softića, Muja Alihodžića, Aliju Mandala, Seada Pecikozu, Mustafu Bajramovića, Hajrudina Sajtarevića, Esada Džihića, Idriza Gibovića, Ramahudina Ćatovića i Mevlidu Koldžić – i vojnim kamionom ih odvezli u pravcu Višegrada, gdje su brutalno pretučeni i potom ubijeni. Veče uoči ovog događaja, pripadnici iste jedinice oteli su Sabahudina Ćatovića ispred porodične kuće u Sjeverinu i odveli ga u nepoznatom pravcu.  U ovom periodu u Sjeverinu su nedužno stradali Ramo Berbo i Hasan Mujović.

 {module Oglas 2019 – U članku 1}

Činjenica da državni organi Srbije do danas nisu ništa učinili na rasvjetljavanju ovog i drugih zločina počinjenih nad Bošnjacima Sandžaka i kažnjavanju zločinaca predstavlja opasnu poruku za Bošnjake u Srbiji.

Bošnjačko nacionalno vijeće izražava saosjećanje sa žrtvama zločina u Sjeverinu i drugih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Sandžaku i njihovim porodicama i traži od nadležnih državnih organa hitno otkrivanje i identifikaciju posmrtnih ostataka žrtava.

Osuđujemo saučesništvo tadašnjih struktura vlasti Srbije i Savezne Republike Jugoslavije u planiranju, organizovanju i činjenju zločina nad civilima bošnjačke, hrvatske i drugih nacionalnosti u Sjeverinu, Kukurovićima, Štrpcima  i drugim mjestima u Sandžaku.

 {module Oglas 2019 – U članku 0}

Bošnjačko nacionalno vijeće napominje da su srpske oružane snage tokom 90-tih godina provodile organizovani državni teror nad bošnjačkim narodom u Sandžaku, te da su više od 17.000 Bošnjaka bili žrtve nelegalnih pretresa i policijskih zastrašivanja. 

Državni organi Republike Srbije od 1990. godine do danas imaju tolerantan odnos prema svim zločinima koje su počinile srpske oružane snage nad bošnjačkim narodom uključujući i zločin genocida. Sve dok se ne rasvijetle zločini nad Bošnjacima Sandžaka i dok se počinioci ne kazne i dok se ne provede proces lustracije Bošnjaci u njima vide objektivnu neprijateljsku oružanu silu.

 

Bošnjačko nacionalno vijeće poziva Evropsku uniju da u najhitnijem roku stavi na dnevni red pitanje ugrožene bezbjednosti Bošnjaka u Sandžaku i da hitno razmotri pitanje slanja evropskih policijskih i pravosudnih organa u Sandžak jer Bošnjaci nemaju povjerenja u srpske državne organe.

Izvor:BNV/Sandzaklive

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker