Curić: Cilj nam je da sva bošnjačka deca u Sandžaku pohađaju nastavu na bosanskom jeziku

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Jasmina Curić, predsednica Bošnjačkog nacionalnog veća, ističe kako je BNV na putu implementacije nastave na maternjem jeziku Bošnjaka u Srbiji uložilo mnoge napore i realizovalo kapitalne projekte

U Sandžaku se 21. februar, Međunarodni dan maternjeg jezika, obeležava​​​​​​​ i kao Dan školstva na bosanskom jeziku. Taj datum Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) u poslednjih sedam godina promoviše u znak sećanja na događaj iz 2013. godine, kada je u školama u toj regiji, za učenike bošnjačke nacionalnosti, počela da se izvodi kompletna nastava na bosankom jeziku.

Devet godina ranije u Sandžaku je, u Osnovnoj školi “Ibrahim Bakić” u tutinskom selu Ljeskova, održan prvi javni čas bosanskog jezika, nakon zabrane upotrebe bosanskog jezika 1907. godine, javlja Anadolu Agency.

Taj događaj bio je samo najava da će se veoma brzo u Sandžaku bosanski jezik u školama naći kao izborni nastavni predmet, i to samo dok se nastava na maternjem jeziku Bošnjaka u potpunosti ne implementira u školama u Sandžaku.

“Ovde u Sandžaku Bošnjaci su dugo vremena bili izloženi asimilaciji i dan-danas se osećaju posledice. Naporima BNV radilo se na otklanjanju posledica asimilacije i naš zadatak je bio da stvorimo uslove i ambijent u kojima svi mogu bez ikakvih prepreka i smetnji koristiti maternji jezik u ustanovama, na ulici, u školi, medijima i uopšte u životu.

Srbija je 2006. godine ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima, čime je potvrđeno da je bosanski jezik maternji jezik Bošnjaka i od tada počinje jedno novo poglavlje u ostvarivanju nacionalnih prava, naročito onih koja se tiču korišćenja maternjeg jezika. Svima nama ovaj 21. februar treba biti dobar povod da svi uložimo napor i učinimo nešto u pravcu nesmetanog korišćenja maternjeg bosanskoj jezika, naročito u obrazovanju”, kazala je Curić.

Ona je podsetila kako nije bilo lako doći do stepena ozbiljnosti na kojem se danas govori o nastavi na bosanskom jeziku u školama u Sandžaku. Curić ističe kako je BNV ka tom cilju uložilo mnoge napore i realizovalo kapitalne projekte.

“Mi se možemo pohvaliti time da je u prošlom periodu realizovano mnogo programa i projektnih aktivnosti koji su dali rezultate i sada kažemo da imamo u školstvu tendenciju rasta broja đaka, oko 17.000 đaka u nastavi na bosanskom jeziku. Možemo se pohvaliti time da imamo više od 200 udžbenika, što autorskih što prevedenih. Izrađeni su standardi i ishodi obrazovanja a radi se na projektu unapređenja kvaliteta obrazovanja. Projekat na koji smo mi posebno ponosni i u kojem smo učestvovali, to je zapravo da smo se stavili na listu retkih naroda koji imaju izrađen rečnik maternjeg jezika, to je Rječnik bosanskog jezika autora Dževada Jahića i nama je bila čast da smo u grupi donatora koji su podržali taj projekat.

BNV ima još dosta zadataka ispred sebe, mi nećemo stati dok ne ostvarimo cilj, a to je zapravo da nastava na maternjem jeziku u potpunosti prati nacionalnu strukturu stanovništva, odnosno da sva deca bošnjačke nacionalnosti pohađaju nastavu na bosanskom maternjem jeziku, svakako nesporeći i pravo svih onih koji ne žele da im se deca obrazuju na maternjem jeziku to njihovo pravo mogu ostvariti zahtevom u školama, obrazovno-odgojnim ustanovama i tražiti da im se deca školuju i obrazuju na nematernjem jeziku. Svesni smo činjenice da se zapravo kroz obrazovanje formira svest mladog čoveka i kroz obrazovanje na maternjem jeziku formira se svest o nacionalnom identitetu, zapravo izgrađuje se samopouzdanje i samopoštovanje što je zapravo uslov formiranja zdrave ličnosti. Iz tog razloga, mi radimo mnogo na tome da se sva deca školuju na maternjem jeziku”, rekla je Curić.

U prostorijama BNV u Novom Pazaru, a povodom Dana školstva na bosanskom jeziku, organizovaće se promocija edicije “Interpretacije iz bošnjačke kniževnosti” i konferencija “Stanje i perspektive maternjeg jezika”, na kojoj će govoriti gosti iz Mostara. (AA)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

3 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Elena Gerinski
Elena Gerinski
3 godina ranije

U Sandzaku se prica Bosanski koliko se I u Pirotu prica knjizevni srpski ili u Banja Luci…..smesno….
Sandzaklije cim dodju u Beograd odma okrenu na normalan srpski…
Na silu forsirati nesto sto Nije….
Trajace ta propaganda Jos neko vreme…..
Sarajevo iskreno boli dupe za Sandzak…
Drzite se Beograda I Srbuje
To je vas Dom….

Pepe
3 godina ranije

Sva djeca, ne samo Bosnjacka da uce Bosanski .

Marko
Marko
3 godina ranije
Odgovor za  Pepe

Hhahahahahahha, al padam od smehaaaaa

3
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.