Hrvatski policajac priznao: Uhvaćene migrante po naredbi šefova vraćamo u BiH

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Hrvatski policajci svakodnevno hvataju migrante koji ilegalno prelaze iz BiH duboko na teritoriju Hrvatske. No umjesto da ih prevezu u prihvatni centar i omoguće im traženje azila, odvoze ih na granicu i protjeruju natrag u BiH. Nevladina udruženja poručuje – to je ozbiljno kršenje zakona, piše Dnevnik.hr.

migranti DW 01

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Kako saznaje Dnevnik.hr iz izvora iz policije (podaci poznati redakciji portala Dnevnik.hr) – granični i ostali policajci sve što rade – rade po naredbi nadređenih. Njihov izvor detaljno opisuje što čine s uhvaćenim migrantima.

“Kad ih uhvatimo, oduzimamo im noževe, koje gotovo svi imaju, mobitele i takve stvari. To stavljamo u vreće, koje dobivaju natrag kad ih puštamo u šumu prema Bosni i Hercegovini. Sve im vraćamo – novac, mobitele i ostalo, osim noževa. Noževe i predmete koji služe ozljeđivanju – bacamo”, kazao je za ovaj portal.

Migrante koje uhvate, kaže, pregledavaju prije ulaska u maricu.

“Zaustavimo ih, izvijestimo šefa smjene nadležne policijske postaje, polegnemo ih na pod i okružimo te čekamo dolazak marice. Zna biti vrlo nategnuto ako smo nas dvojica, a njih je grupa od dvadeset, no snalazimo se i u takvim situacijama. Kad stigne marica, tada ih pregledamo i smještamo u kombi i vozimo u postaju ili sakupljamo, ako ih je više – u nekoliko tura i odmah ih maricom vozimo prema BiH“, priča izvor Dnevnik.hr i dodaje da nakon toga pišu službenu zabilješku.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

“To je bilješka za nas. Šef smjene kojem smo dojavili o migrantima piše nešto poput ‘zapisnika o odvraćanju’. Znači – službeno je to kao da smo ih na samoj graničnoj crti odvratili od ulaska u Republiku Hrvatsku, a mi smo ih ulovili 50 kilometara i više udaljene od granice. To što piše šef smjene službeni je podatak”, opisuje njihov izvor.

Cijelo vrijeme uhvaćenim migrantima dopuštena je minimalna međusobna komunikacija.

“Smiju jesti i piti ako su mirni i ponašaju se normalno, a mobitele im oduzimamo”, kaže izvor i dodaje da je u grupama migranata koje hvataju 90 posto muškaraca u dobi od 20 do 35 godina.

“Hvatamo ih svaki dan, u svakoj smjeni. Većinom odmah stanu kad nas vide, a neki počnu bježati. Obično su to grupe od pet do 20 ljudi. Imaju prethodnice, vodiče i idu za njima. Vodiči ih upozoravaju ako nas spaze prije nego što mi vidimo njih“. Ima ih i koji im pobjegnu. “Trčimo za njima, ako ih ulovimo – ulovimo, ako ne – pojačamo ophodnje na tom području i to je to”, opisuje.

Za oružje tvrdi da ga policajci koriste prema potrebi.

“Ponekad ga koristimo, ako je nas malo, a njih puno. To nije uporaba sredstva prisile. Prema Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, metak ispaljen u zrak nije sredstvo prisile, odnosno uz ispunjene određene uvjete nije uporaba vatrenog oružja. Većina migranata kad vidi oružje – stanu. Nasuprot tome, neki i kad čuju hice u zrak, ne staju“, dodaje on.

Navodi da u tim trenucima reakcija policije ovisi o tome u kojem je omjeru broj policajaca i migranata, o kakvom se terenu radi, imaju li već ulovljenih migranata koje su zadržali do dolaska marice i je li dan ili noć.

Ako je potrebno, puca se u zrak. To se događa rijetko, ali puca se“, objašnjava. Ako su u timu dva ili tri policajca, a migranata je 20, situacija zna biti vrlo ozbiljna i stresna, opisuje.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.