Bošnjačka stranka otvorena za dijalog, Albanci odlučni : Nema govora o tome da bi sa Frontom formirali neku Vladu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Omeragić: Kada dobijemo zvaničan poziv za bilo kakve razgovore, mi ćemo se prema tome odgovorno odnijet.

Đeka: Nema govora o tome da bi sa Frontom formirali neku Vladu

Bošnjačka stranka još nije dobila poziv na razgovor od Demokratskog fronta, ali su uvijek otvoreni za dijalog, saopštio je Portalu Pobjeda portparol BS Adel Omeragić.

Funkcioner Demokratskog fronta Nebojša Medojević, govoreći o novoj Vladi, izjavio je nedavno da su imali intenzivne razgovore sa predstavnicima manjina, kao i sa partijama parlamentarne većine.

“Manjinama nudimo sporazum o konzensusu i opštem dogovoru. Iz tog dogovora ide program nove Vlade koji se sastoji iz nekoliko krupnih koraka. Nudimo pomirenje, posebno prema manjinama i danas sam im to rekao. Oni su apsolutno zainteresovani i mi nailazimo na razumjevanje kod kolega iz manjina. Glavni kamen spoticanja dogovoru je URA”, kazao je Medojević preksinoć gostujući na Javnom servisu.

Omeragić kaže da je BS uvijek otvorena za razgovore i za dijalog.

“Smatramo da je to put ka prevazilaženju krize u kojoj se nalazi naše društvo. Kada dobijemo zvaničan poziv za bilo kakve razgovore, mi ćemo se prema tome odgovorno odnijeti. Građani su nam dali povjerenje da radimo na rješavanju problema. Bošnjačka stranka je spremna da bude dio procesa koji će Crnu Goru povesti u pravcu prosperiteta, boljeg životnog standarda za sve građane”, kazao je Omeragić.

Sa druge strane, poslanik Albanske koalicije „Jednoglasno“ Fatmir Đeka poručio je da neće ući u Vladu koju predvodi Demokratski front (DF).

To što je Medojević saopštio da taj politički blok nudi manjinama sporazum o konzensusu i opštem dogovoru koji bi rezultirao programom nove Vlade nije pokolebalo predstavnika Albanaca u parlamentu.

“Sa Demokratskim frontom nemamo programskih dodira tako da nema govora o tome da bi sa njima formirali neku Vladu”, rekao je Đeka Portalu Pobjeda.

Iako su iz DF-a kazali da su imali intenzivne razgovore sa manjinama, Đeka kaže da on nije učestvovao u njima.

“Kada je Medojević kazao da je imao intenzivne razgovore sa manjinama o novoj Vladi na nas sigurno nije mislio”, istakao je Đeka.

U međuvremenu iz DF-a su najavili da će za dva danaposlati posljednju ponudu ostatku parlamentarne većine o rješavanju političke i institucionalne krize u državi.

Pregovori bez pomaka

DF je prilikom konstituisanja nove Vlade, nakon prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, uputio poziv liderima manjina na, kako su tada rekli, otvoreni razgovor za pomirenje i prevazilaženje problema iz prošlosti.

Manjinske nacionalne partije Bošnjaka i Albanaca u Crnoj Gori nijesu bile spremne da se priključe Vladi Zdravka Krivkapića u kojoj najveći broj poslanika ima prosrpski i proruski Demokratski front.

Obrazloženje manjinskih nacionalnih partija bilo je gotovo jedinstveno – buduću Vladu će formirati njima ideološki i politički suprotstavljene stranke.

Godinu dana kasnije iz parlamentarne većine i dalje saopštavaju da bi predstavnici manjina trebalo da imaju mjesto u izvršnoj vlasti i da su vrata za dogovor širom otvorena, ali pomaci se nijesu desili.

Dok je bila aktuelna priča o rekonstrukciji Vlade, održano je nekoliko formalnih i neformalnih sastanaka parlamentarne većine sa liderima nacionalnih manjiskih partija. Opet, bez rezultata.

Nakon što su iz DF-a rekonstrukciju Vlade proglasili “mrtvim projektom”, a konstituisanje nove predstavili kao jedino rješenje za izlazak iz krize, priča o dogovoru sa manjinamaje ponovo aktualizovana.

Manjinske nacionalne stranke Bošnjaka i Albanaca su u prethodnih 20 godina bili dio vlasti koju je predvodila Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića. Njihovi poslanici u parlamentu su nerijetko ulazili u oštar politički sukob sa poslanicima, tada opozicionog, Demokratskog fronta, na temu nezavisnosti Kosova, genocida u Srebrenici i odnosu prema ratovima devedesetih godina.

(Analitika)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.