Nakon tragedije koja je potresla javnost u BiH: Zašto se objesila 14-godišnjakinja?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Vijest o tome da je 14-godišnjakinja u Sarajevu počinila samoubistvo vješanjem, snažno je potresla javnost u BiH, ali i šire. Nesretnu djevojčicu, odličnu učenicu osmog razreda, obješenu je pronašla majka u njihovoj kući…

Emotivno su reagirali iz Vijeća roditelja Kantona Sarajevo, ali i izrazili zabrinutost, ukazavši na to da se djeca vrlo teško nose s pritiscima koji su im postali neminovni.

Veliki pritisak

Dijana Parla, predstavnica Vijeća roditelja KS, za „Avaz“ je rekla da se radi o velikoj tragediji.

– Svaki nemili događaj kao ovaj govori nam da se treba brže i konkretnije reagirati kako bi se spriječile ovakve tragedije. I naša djeca se nose s pritiskom, ne u obrazovanju i učenju već s problemima svakodnevice – kazala nam je Parla.

Kako je navela, prethodnih godina svi su prolazili kroz teške periode zbog pandemije koronavirusa, izolacije, ali i dostupnosti novih tehnologija…

– Bojim se da nas je sve ovo što nam je stiglo posljednjih godina, nalet tehnologije, društvenih mreža pa i toga da smo djecu pustili u taj online svijet, jednostavno pomjerilo u smislu da i sami neke stvari ne vidimo na vrijeme. Sa strukom moramo zajedničkim snagama naći bolja rješenja, da nam se kao roditeljima više nikad ne desi ovakva tragedija – dodala je Parla.

Brojni slučajevi

Psiholog Marko Romić, profesor traumatske psihologije, kaže da, nažalost, uvijek reagiramo post festum kada se dogodi tragedija poput ovakve.

Podsjećajući na to da je sve više ovakvih tragičnih slučajeva, Romić kaže da to samo pokazuje koliko smo mi nedovoljno senzibilizirani za problematiku s kojom djeca danas žive, ali i nedovoljno pripremljeni u stručnom i u svakom drugom smislu, od kvalitetnih programa prevencije do adekvatne akcije i reakcije.

Ovu temu moramo krajnje ozbiljno shvatiti i ako ovo nije razlog za ozbiljnu raspravu, onda ne znam šta jeste – kazao je Romić.

Sandi Dizdarević, kriminalistički psiholog, također je mišljenja da se „mi, nažalost, uvijek budimo kada se dese ovako tragični događaji, tražeći greške i krivce“.

Saopćenje Vlade KS

Saopćenjem za javnost oglasila se i Vlada Kantona Sarajevo, u kojem su izrazili saučešće porodici djevojčice, navodeći da “svi mi nosimo odgovornost da svojoj djeci i mladim ljudima pružimo podršku i budemo uz njih u vremenima odrastanja i velikih izazova”. Naveli su da će, iako je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS puno radilo u proteklom periodu na unapređenju sigurnosti i dobrobiti učenika, još jače nastaviti da nastavnike i zaposlenike škola uključuju u cjeloživotno obrazovanje, kako bi se još kompetentnije mogli brinuti o dobrobiti učenika. Najavili su da će popuniti stručne službe škola sa psiholozima i socijalnim radnicima.

Ništa se neće promijeniti

– I opet se nakon ovog događaja neće ništa promijeniti. Brojne uzroke bismo mogli nabrojati, ali, dok se ovakvim događajima ne počne prilaziti na jedan studiozan, prije svega naučan način, nećemo se pomjeriti s mjesta. Ovdje, prije svega, mislim na provođenje psihološke autopsije, na temelju koje bismo mogli donijeti objektivne zaključke.

Sve izvan toga je promašeno, počev od uputa Vijeća, odbrane i suosjećanja škola, do analitičara za dnevne potrebe. Još jedan život je ugašen, ponovno smo upozoreni i svaki sljedeći put kada se desi, svi mi imamo odgovornost – kazao je Dizdarević.(Avaz)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker