Evropski sud za ljudska prava imenovao Albanca Ledija Biankua za novog sudiju Ustavnog suda BiH

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Evropski sud za ljudska prava imenovao je novog stranog sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a prema zvaničnim informacijama to je Albanac Ledi Bianku.

Iako članovi Predsjedništva BiH do sada nisu mogli postići konsenzus o imenovanju novog stranog sudije te je u protivljenju ovom imenovanju najglasniji bio Milorad Dodik, Evropski sud za ljudska prava ipak je imenovao Biankua na ovu važnu poziciju.

Predsjedništvo BiH ranije je uputilo dopis prema Evropskom sudu za ljudska prava, u kojem je navelo da zbog blokade člana Predsjedništva BiH iz entiteta RS nije moguće izvršiti konsultacije o imenovanju novog sudije.

“Predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Mato Tadić dobio je obavijest predsjednika Evropskog suda za ljudska prava Roberta Spana da je za novog međunarodnog sudiju u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine imenovan Ledi Bianku, a u skladu sa članom VI/1.a) Ustava Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz Ustavnog suda BiH.

Dodik je nedavno kazao da je eventualni novi sudija stranac u Ustavnom sudu BiH Albanac iz Albanije, da je produkt lobiranja “muslimanske” strane iz Sarajeva i da Republika Srpska nema razloga da vjeruje u njegovu objektivnost.

Ko je Ledi Bianku

Ledi Bianku je bivši sudija Evropskog suda za ljudska prava i vanredni profesor na Univerzitetu u Strazburu u Francuskoj. Također, Bianku je ranije obavljao i posao člana Venecijanske komisije Vijeća Evrope za demokratizaciju.

Tokom 2007. godine imenovan je za sudiju Evropskog suda za ljudska prava, a kao član radio je na nekoliko važnih slučajeva vezanih za izbjegličku krizu u Evropi, posljedice globalnog terorizma, ali i probleme nezavisnosti pravosuđa.

Bio je član sudskih vijeća u Strazburu u ključnim predmetima kao što su Al Skeini protiv Velike Britanije, Gafgen protiv Njemačke, Barbulescu protiv Rumunije i brojnim drugim.

Također, između 2000. i 2007. godine obavljao je funkciju savjetnika albanskog predsjednika, kao i druge funkcije koje su bile vezane za albansku vladu.

Albanski parlament 2006. godine izabrao ga je za predsjednika Nacionalnog vijeća za radio i televiziju.

Osim maternjeg jezika, Bianku poznaje engleski, francuski i italijanski jezik.(Klix)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Povezani članci

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker