Zikret donirao kćerki Amni 70 posto jetre i tako joj spasio život

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Diplomirani inžinjer građevine i buduća magistrica, ne predaje se, i sa nestrpljenjem, kako nam reče, čeka povratak normalnom načinu života, izlascima, druženju sa prijateljima i zaručnikom Dinom koji ju je, kako nam je otkrila, zaprosio u avionu tokom leta za Tursku

Kolika je roditeljska ljubav i da ona ustvari nema granica najbolje pokazuje primjer Zikreta Mahmutovića (50) iz Breze koji je svojoj 26-godišnjoj kćerki Amni donirao 70 posto svoje jetre i tako joj spasio život, piše Faktor.

Amnini zdravstveni problemi počeli su prije desetak godina, kaže Zikret, inače RVI bez desne noge.

– Amna je imala izražene probleme sa crijevima, pa su ljekari prvo posumnjali na Kronovu bolest, a potom i na ulcerozni colitis, da bi se na kraju utvrdilo da se radi o autoimunom hepatitisu sa kojim se borimo već sedam godina – kaže Zikret kako su počeli zdravstveni problemi njegove kćerke.

Prošle godine u maju Amna je bila jako loše. Ljekari u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) su, nakon svih pretraga, utvrdili cirozu jetre.

– U početku bolest je bila podnošljiva, ali kako je vrijeme odmicalo, njeno stanje se sve više pogoršavalo. Bolest je počela utjecati i na druge organe. Ljekari su mi otvoreno kazali da je jedini način da se Amna izliječi – transplantacija jetre. Odmah smo počeli tragati za rješenjem. Išli smo u Zagreb, u Kliniku Merkur, ali kako nismo u Eurotransplantu, ništa se nije moglo uraditi – priča Zikret.

Očajna i rastrgana na sve strane u potrazi za spasenjem za svoje dijete, porodica Mahmutović saznaje za Kliniku Memorial u Istanbulu u Turskoj i mogućnost da se preko Fonda solidarnosti pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, iznađe način i uradi transplantacija jetre.

Kako se u Klinici Memorial radi transplantacija jetre sa živih donora, trebalo je naći adekvatnog donora. Zikret i Amna odmah su otišli u KCUS, gdje je, nakon svih pretraga, uspostavljeno da otac može donirati dio jetre svojoj kćerki.

– Konzlij ljekara sa KCUS-a odmah je dao preporuku Fondu solidarnosti, a oni su donijeli rješenje o izmiještanju pacijentice u Kliniku u Istanbulu. Savjetovano je da se što prije krene, pa smo već 13. decembra prošle godine Amna i ja otputovali u Istanbul. Na Klinici smo ponovo prošli svu proceduru, a transplantacija je urađena 20. decembra – priča dalje ovaj hrabri otac.

Zikret je svojoj Amni donirao 70 posto jetre, a on je ostao sa 30 posto tog organa. Ali, kako je jetra organ koji se brzo regenerira, ljekari u Istanbulu Zikretu su kazali kako bi se nakon tri, četiri mjeseca njegova jetra trebala regenerirati.

– Ne znam da li će to biti sto posto, ali će biti blizu toga – dodaje Zikter.

Isto bi se trebalo dogoditi i sa Amninom jetrom nako što organ prođe period privikavanja na organizam, a to je, kako Zikret kaže, dva, tri mjeseca nakon transplantacije.

– Ljekari u Turskoj odmah sutradan, nakon zahvata, kod Amne utvrdili da je jetra dobila funkciju i da nesmetano radi. Sada je sve do nje, da se pridržava preporuka ljekara, da redovno uzima terapiju, pazi se infekcije i prehlade. Za otprilike šest mjeseci i njena jetra bi se trebala regenerirati. Sada smo oboje kod kuće u Zenici, ne izlazimo, nemamo nikakvih kontakata sa ljudima, zbog virusa, uzimamo terapiju, jedemo zdravu hranu. Što se tiče mene, ja sam redovno na kontrolama u KCUS-u. Amna svakih 15 dana šalje nalaze u Istanbul, a nakon tri mjeseca ići će na kontrolni pregled u Tursku – kaže Zikret.

Sve troškove operacije i liječenja finansirao je Fond solidarnosti. Zikret kaže kako nema tačnu informaciju, koliko je sve koštalo, ali da im je u Klinici u Istanbulu rečeno da je cijena takvih zahvata od 70.000 eura i više.

Amna kaže kako se uglavnom dobro osjeća, i da osim malih pritisaka na ranu kod promjena položaja, nema.

Diplomirani inžinjer građevine i buduća magistrica, ne predaje se, i sa nestrpljenjem, kako nam reče, čeka povratak normalnom načinu života, izlascima, druženju sa prijateljima i zaručnikom Dinom koji ju je, kako nam je otkrila, zaprosio u avionu tokom leta za Tursku.

Često, kaže, razmišlja o tome šta je njen otac uradio za nju.

– Prošlog ljeta sam saznala da moram na transplantaciju jetre. Otac je odmah rekao da će on biti donor, ne znajući – da li on to zaista može biti. Sreća u svemu je što su to i nalazi potvrdili.

Jednom mi je samo rekao: “nas je Bog stvorio da se borimo cijeli život”. Tako nam je od rođenja, i njemu i meni, ali ne želimo se predate – kazala nam je na kraju razgovora Amna Mahmutović.

(Faktor)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.