Varali ljude – Prikupili skoro pola miliona eura, a za liječenje potrošili oko 3.000 eura

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

BiH – Terete ih da su pribavili 948.283 KM (OKO 477.000 eura), a za liječenje potrošili 6.383 KM (oko 3200 eura)

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv bračnog para Mustafe i Zehre Alajmović iz Breze zbog krivičnog djela prijevara i krivičnog djela pranja novca.

Kako se navodi u optužnici koja je podignuta 3. oktobra 2022. godine, navodi se da su Alajmovići u periodu od 1. januara 2015. godine do 14. decembra 2021. godine u Brezi zajednički i dogovorno, kao fizička lica i supružnici, s ciljem da sebi pribave imovinsku korist, doveli lažnim prikazivanjem činjenica veliki broj fizičkih i pravnih lica u zabludu i držali ih u zabludi tako što su uplaćivali na njihove transakcijske i devizne račune, kao i Paypal račune, tako što su putem društvenih mreža i svojih Facebook aplikacija na njihovo ime, te Facebook profila “Ko nema neka uzme, halal je” i ostalih elektronskih medija pozivali veliki broj fizičkih i pravnih lica da vrše pojedinačne novčane uplate na ime humanitarne pomoći.

Kako se navodi, oni su prikupljeni novac trošili u druge svrhe.  …da bi u stvarnosti prikupljana novčana sredstva trošili u druge svrhe tako što su veće količine potrošili za privatne svrhe podizanjem novca na bankomatima, kartičnim plaćanjem u raznim marketima široke potrošnje na području BiH, zatim specijaliziranim prodavnicama tehničke robe, obuće, odjeće, benzinskim pumpama, naknade za online video igrice, popravak svog vozila, kao i druge utroške, umjesto za liječenje Alajmović Zehre za koju su prvenstveno tražili novčanu pomoć, na koji način su skrivali ove činjenice od ljudi od kojih su tražili humanitarnu pomoć i od javnosti i time ih dovodili i držali u zabludi…”, navodi se u optužnici.

Kako se navodi u optužnici, Ajalmovići su dizali novac sa bankomata i na šalterima banaka gdje su imali otvorene račune te oštetili više od 3.700 uplatilaca, pravnih i fizičkih lica ostvarivši ukupan priliv od 948.283,91 KM od čega su na liječenje Zehre Alajmović u inostranstvu utrošili 6.383,05 KM.

U optužnici se navodi da su počinili krivično djelo pranje novca i prevare.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
2 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Sandzaklija
Sandzaklija
3 mjeseci ranije

Ako su krivi neka duuugo robijaju.

Fadilj
Fadilj
3 mjeseci ranije

Samo Šišaj ovce

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
2
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker