Tenkovska bitka kod Kijeva posle koje je za Ruse sve krenulo nizbrdo (Video)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Kolona ruskih tenkova tutnjala je duž vlažnog auto-puta istočno od Kijeva, između dva reda kuća u malom gradu. Uskoro su ukrajinske snage ispalile artiljerijske granate koje su padale na ruski konvoj, dok su im vojnici napravili zasedu protivtenkovskim projektilima, ostavljajući niz ugljenisanih, zapaljenih tenkova.

Brovari se nalazi sam 12,8 kilometara od Kijeva, a okršaj na auto-putu M01 u sredu je ilustrovao kako su ruske snage iznenađene dok nastavljaju da stežu omču oko glavnog grada. Rusi su u petak nastavili ka Kijevu, sa borbom na severozapadu i istoku.

Ali napad ukrajinskih trupa na Brovari stvorilo je zaokret u strateškim izazovima – i kažu analitičari, doveli su do strateških pogrešnih koraka koji su mučili ruske snage i sprečili ih da napreduju ka glavnom gradu.

Pogledajte video :

Iako ruske snage znatno nadmašjuju ukrajinsku vojsku i imaju daleko superiornije oružje, njihova potreba da koriste otvorene puteve čini ih ranjivijim na napade ukrajinskih trupa koje mogu da pokrenu artiljerijske udare sa nekoliko kilometara udaljenosti, prenosi Njujork tajms.

“Urbane borbe su uvek teške i ne mislim da su Rusi ništa bolji u tome od drugih”, pomenuo je Tor Bukvol, viši saradnik za analizu u Norveškoj istraživačkoj ustanovi za odbranu.

“Nisam siguran da postoji mnogo strategije”, rekao je on.

Ilija Berezenko, ukrajinski vojnik koji je bio svedok ukrajinskog napada na rusku oklopnu kolonu u sredu sa udaljenog mesta, ali nije učestvovao u tome, pomenuo je da je napad imao za cilj da pogodi primarni i poslednji tenk u koloni, u nadi da će ih zarobiti unutar kolone.

Na video snimku zasede koju je snimila ukrajinska vojska dronom, vidi se kako se ruska oklopna vozila udaljavaju, očigledno nepovređeni, dok drugi gore.

Ipak, Berezenko je pomenuo da je iz njegovog stanovišta kao vojnika, ova epizoda bila pokazatelj ruske greške. Skup oklopnih vozila na ulici bio je jednostavan cilj, rekao je on.

“Prvo je došla njihova artiljerija, pa tenkovi. Čitav scenario je bio čudan”, rekao je on.

Pomenuo je da su mu dani artiljerijskog granatiranja otupili živce.

“Osećao sam se normalno i nikada nisam bio nervozan tokom okršaja”, rekao je on.

“Nema ničeg uzbudljivog u tome da vidite tenk. Svi žele da žive”, dodao je on.

Vojni analitičari dele zbunjenost ukrajinskih vojnika zbog dosadašnjeg slabog napredovanja ruskog konvoja ka Kijevu.

“To je možda pauza, dok osmišljavaju potpuno novu tehniku”, pomenuo je Dima Adamski, poznavalac ruske bezbednosti na Univerzitetu Rajhman u Izraelu.

Prvog dana sukoba, ruske trupe su pokušale da izvrše munjevit napad na prestonicu koristeći posebne snage u elitnoj vazdušno-desantnoj jedinici. Ove trupe su pokušale da zauzmu aerodrom severno od Kijeva, u gradu Hostomel, u napadu helikopterom sa očiglednim ciljem da naprave prostor za brzi napad.

Ali ukrajinske trupe su oborile dosta helikoptera, dovevši operaciju u haos. Ruske oklopne kolone koje su iz Belorusije krenule ka Kijevu suočile su se sa žestokim otporom.

“Bili su ubeđeni u uspeh plana A, da će zauzeti Kijev bez mnogo krvoprolića, ali se sada vraćaju na staru formu ratovanja”, rekao je Bukvol.

Za Ukrajince, pomenuo je on, tehnika može biti “uvlačenje neprijatelja u grad”, mesto gde se oklopna vozila usmeravaju na ulice, a ne napolje.

Ova taktika je bila evidentna u udaru na spoljašni deo kolone kod Brovarija, mesta gde su oklopna vozila pogođena kada su izlazili iz otvorenih polja i ulazila u deo autoputa koji je oivičen kućama, blokirajući svako bekstvo.

Ukrajinci, su kako je pomenuo Berezenko, ispalili “praktično sve što su imali”, zajedno sa protivtenkovskim projektilima i artiljerijom iz daljine.

Rojtersov snimatelj je uhvatio trenutak kako ukrajinski vojnici kreću da odvoze napušteni ruski tenk. Bilo je nejasno koliko je oklopnih vozila bilo u koloni, a koliko je uništeno.

Snimak napada drona dodatno je razveselio ukrajinske vojnike u gradu.

“Bilo je prelepo”, pomenuo je jedan vojnik koji je bio na kontrolnom punktu, a koji je odbio da da svoje ime.

Na snimku su se videli oblaci crnog dima i blata na trotaru, dok je tenk očigledno pokušavao da se okrene kako bi ponovo krenuo. Iako je udar primorao kolonu da se povuče, nije sve prošlo bez ukrajinskih žrtava.

U satima i danima nakon udara u bolnicu u Brovariju je primljeno 20 ranjenih vojnika i civila.

Volodimir Andrijec, zamenik direktora Hitne pomoći rekao je da su svi zadobili potres mozga ili rane od gelera ili metaka.

Među njima su bili ljudi iz domaćinstava na čije su automobile u četvrtak pucale ruske snage. (Nova.rs)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker