Talibani najavili da će uskoro proglasiti Islamski Emirat Afganistan

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Talibanski zvaničnici saopćili su kako će uskoro proglasiti uspostavljanje Islamskog Emirata Afganistan na cijeloj teritoriji države, prenosi Associated Press.

Talibani koji su u poslijepodnevnim satima ušli u centar Kabula, trenutno kontroliraju 11 dijelova grada, a između ostalog i Predsjedničku palatu koja se nalazi u centru Kabula.

Iako je prema prvom planu predviđeno da će predsjednik države Ashraf Ghani osigurati mirni prijenos vlasti na talibane, on je napustio državu i time omogući talibanima da i bez prijenosa vlasti uspostave kontrolu nad glavnim gradom, a samim tim i nad Afganistanom.

Prema pisanju novinara koji se nalaze u Kabulu, talibanski zvaničnici bi trebali u narednih nekoliko sati proglasiti uspostavljanje islamskog emirata odnosno države. Upravo bi ovu odluku talibanski zvaničnici trebali saopćiti iz Predsjedničke palate u Kabulu.

To je sistem vladavine koji su talibani uspostavili u Afganistanu 1996. godine te je on aktuelan bio sve do američke intervencije 2001. godine kada su talibani izgubili kontrolu nad Kabulom.

Ipak, i nakon američke intervencije, dijelovi države koji su ostali pod talibanskom kontrolom i dalje su funkcionirali na islamskom sistemu koji je definiran 1996. godine.

Haos na aerodromima

U međuvremenu, dok talibani uspostavljaju kontrolu u Kabulu, veliki broj građana i diplomata napušta glavni grad. Američki ambasador i članovi administracije već su u poslijepodnevnim satima skinuli zastavu SAD-a sa zgrade ambasade te su se uputili prema Međunarodnom aerodromu u Kabulu.

Na ovom aerodromu nalazi se veliki broj zvaničnika, ali i građana koji žele napustiti Afganistan zbog straha od talibana.

U ovom trenutku, komercijalni letovi prema Kabulu su suspendovani tako da jedina opcija za evakuaciju građana i diplomata preostaju vojni avioni koji se trenutno nalaze u Kabulu, a koji bi trebali omogućiti svim građanima da napuste glavni grad Afganistana.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker