„Putinovi tenkovi će gaziti Ukrajinu još 15 dana, a onda sledi preokret“

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Vojni analitičar, politikolog Robert Barić rekao je da se 11. dan rata u Ukrajini vidi da je ruska operacija zapela. Originalno je izgledalo da će se raditi o većem broju manjih upada i pritisaka, sa dizanjem tenzija, ali ne tako da se izazove veća reakcija Zapada.

Ovakva reakcija Zapada bila je potpuno neočekivana, a pregovaračka pozicija Rusije sada je lošija. Svi su ujedinjeni u politici prema Rusiji i Kini, rekao je Barić gostujući u “Nedeljom u dva” na HRT-u. Prema njegovoj prceni, ruske snage e još 15 dana moći da izvode vojne operacije, a onda sve staje najmanje mesec dana zbog blata i topljenja snega.

„Generalna je Putinova promena strategije prema Rusiji. Ruski predsednik Vladimir Putin želi neutralnu Ukrajinu kao deo barijere prema Zapadu i NATO-u, no ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski to nije hteo jer je to politički otrov“, objasnio je.

Kaže da je Putinu bilo hitno da pridobije Zelenskog, no on je odbio i u septembru je Putin odlučio da će se pokrenuti niz manjih udara, a onda se sve u roku od 24 sata promenilo, što je iznenadilo i ruski vojni vrh, prenosi HRT.

“Legenda se širi da Putin odlučuje sam, ali to nije tako”

U Rusiji postoji specifična tradicija civilno-vojnih odnosa od kraja 18., početka 19. veka gde vojska priznaje onoga ko je u Kremlju kao zakonitog vladara, a podsetio je na neke istorijske događaje koji potkrepljuju tu tvrdnju.

“Legenda se širi da Putin odlučuje sam, ali to nije tako. U Rusiji je patrimonijalni stil vladavine – jaki vođa je jak, ali samo ako može balansirati različite interesne grupe, i Putin je tu imao niz uspeha”, kaže Barić.

No, u njegovom najužem krugu, ističe, došlo je do krive strateške procene da je Zelenski slab, nepopularan i da je pravi trenutak za udar na Ukrajinu, prvo udarom na Kijev, zarobiti politički vrh, a kopnene operacije prema Harkovu i vezivanje ukrajinskih snaga u Donbasu biće samo policijska operacija. No, to se nije dogodilo.

Barić je potom na karti objasnio trenutnu situaciju u Ukrajini.

“Ukrajinci su se pokazali majstori u onome što se zove manevarsko ratovanje. Znaju ovaj ekstremno nepovoljan teren za manevarsko ratovanje – brežuljkastvo područje, šuma, reke, jezera i kanalizirani ste na saobraćajnice, a na njima vas se može lako srediti, to je i Wehrmacht otkrio 1941., kazao je.

Smatra da ruska vojska može doći do Kijeva, no pitanje je koliko će to brzo ići i mogu li održavati to okruženje i dopremiti dovoljno snaga za tako nešto. Prema procenama Pentagona, angažirali su za ovu operaciju 93 odsto snaga, a rezultati su nezadovoljavajući i kod Harkova.

“Koristi se taktika iz Sirije, opkoljivanje gradova i bombardiranje bez obzira, rekao je naglasio kako su Marijupolj i Herson ključne tačke u smislu komunikacija i snabdevanja.

“Rusi napreduju prema Odesi. Pokušaće je okružiti i bombardovati ne bi li slomili volju za otporom”, kaže Barić. Boji se da će Marijupolj pasti, jer je bombardiran, a Rusi imaju vremenski tesnac do polovice marta kada počinje topljenje leda.

“Početni planovi koji su pali u vodu”

Objasnio je da, kada Putin govori o denacifikaciji, to zapravo deo ruske propagande koju Rusi jako koriste na istoku, koristeći se imenom ukrajinskog nacionalista Stepana Bandere. Na pitanje zašto Rusi napadajući Ukrajinu nisu prvo išli na onesposobljavanje telekomunikacija, odgovorio je da je to posledica početnih planova koji su pali u vodu.

“Ako se nastavi ovakvim tempom vojno delovanje, Rusi ne mogu do jače “rasputice” napraviti kontrolu na području istočno od reke Dnjepar, a pitanje je hoće li zauzeti i Kijev i Harkov. Prisiljeni su dovlačiti snage iz okruga Haborovski i drugih delova. Rade u hodu, bez preciznog plana”, ocenio je.

Moral ruskih vojnika

Ruska vojska nastoji da se što više profesionalizuje – ima oko 900.000 pripadnika, svake godine unovači se oko 260.000 osoba koje dolaze služiti vojni rok godinu dana, 410.000 je ugovornih vojnika, ostalo su profesionalni, što puno košta. Problem je i maltretiranje mladih novaka, što postoji od carske Rusije, a pokušava se ukloniti. Godine 2015. prestali su se objavljivati takvi podaci.

Rusija ne može napraviti operativnu vojsku, ona je svega 4000-5000 ljudi.

Naoružanje ruske vojske

Barić je govorio i o oružju koje Rusija koristi u ovom ratu.

“Rusija nije imala sredstava da kupi veliki broj tenkova, termobaričko oružje nije ništa novo, ali je gadno. Problem je jer je unutra ili eksploziv ili tekuće gorivo pod tlakom i kada se aktivira stvara vakum i stvara se vatrena eksplozija i pritisak koji se širi. Trebalo bi ga zabraniti, ali i Rusija i Ukrajina i SAD i danas ga koriste”, rekao je on.

Pitanje je, kaže, i mogu li Rusi izvoditi kompleksne vazdušne operacije s 20, 30 ili 50 lovaca, koji čini se da imaju i manje od 100 sati naleta. Nema uvežbavanja kompleksnih operacija i rusko vazduhoplovstvo za to nije spremno.

Ocenio je ukrajinsku obranu – stvaraju manje grupe, rade iznenadne napade, pregrupišu se, bespilotne letelice očigledno dobro deluju, u većim operacijama oko Kijeva, Harkova, pa čak i Hersona pokazuju se jako dobri.

“Sada se pomoć širi, iz Estonije dolaze haubice, a i priča o isporuci borbenih lovaca dobija novo značenje”, rekao je.

Nuklearni sukob

Smatra da je pretnja nuklearnim sukobom blef.

“Predsednik odlučuje i u Americi i u Rusiji, a naročito ako je protivnička strana krenula. Sada se vidi da je načelnik Glavnog štaba američkih oružanih snaga doslovno pripremio korake da spreči Donalda Trumpa da nešto napravi, a Putina može sprečiti jedino ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

Reakcija Zapada

Ne može se proceniti što će biti ponuđeno Putinu kao izlaz, no izvesno je da će doći do novog talasa sankcija, razmatra se suspenzija Rusije iz članstva u Svetskoj trgovačkoj organizaciji, a mora joj se ostaviti neki izlaz.

“Bez obzira na sve loše izvođenje, Rusija ima dovoljno snaga da zauzme Ukrajinu. Ukrajini Zapad mora pružiti ekonomsku i vojnu pomoć. Putin će insistirati na svojim zahtevima, ali teško je da će ih dobiti. Najviše ga pogađa što Kina nije zauzela stranu Rusije”, kazao je.

U regiji, rekao je, Putin želi napraviti što je moguće veći nered, što radi od 2014. destabilizacija BiH, a možda i Crne Gore. EU mora promeniti svoju strategiju, a Aleksandar Vučić se sasvim preračunao time što je prvo podržao, a zatim lako osudio Putina, a i demonstracije su preneli svi svetski mediji.

Barić je poručio da Zapad mora promeniti politiku prema regionu, jer nema više izbora. (Nova.rs)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
4 Komentara
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Bell
Bell
6 mjeseci ranije

Jes pukli su Rusi(preracunali se) udario mu zapad sankcije… Deutschland liferuje danonocno lako naoruzanje…Putin se drznuo preti da zavrne gas all ne lezi vraze upao je u zamku koju nije ni sanjao, Saudarabija PersijaAmer u dogovoru odmzavaju Iranu mineral postrojenja dakle u igri su jaci igraci od Putka kojem iz dana u dan njegovi oligarhi okrecu ledja i td jis dok Ruski narod izadje na ulice… Sudbina mu je slicna Sadamu, i ostalim diktatorima

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
6 mjeseci ranije

Смешно смешно, Руси су прегазили земљу већу од Француске и Британије заједно за 10 дана са 10% снага. Укре су блокирали и међусобно одсекли, давно би завршили са њима да не улазе у потпуни обрачун зато што штеде цивиле па и укре војнике.

miki_NP
miki_NP
Odgovor za  Istorija s Peštera
6 mjeseci ranije

jesi ti slep il drogiran?

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
Odgovor za  miki_NP
6 mjeseci ranije

Oslepeo sam od drogiranja : )

4
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker