Izetbegović: “Srpski svet” je drugo ime za “Veliku Srbiju”, istina će sačuvati BiH od te ideje

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović prisustvovao je danas kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora nakon čega je jasno poručio da ovdje nije bilo nesretnog sukoba već agresija, genocid i etničko čišćenje.

Izetbegović je danas nakon kolektivne dženaze kazao da je genocid u Krajini jednak onom u Podrinju, ali da je u Srebrenici kasnije to bilo dosta intenzivnije.

“Agresiju na BiH, genocid u BiH, etnička čišćenja učinila je srpska strana, da ne kažem srpski narod, ali kažem srpska strana jer su to uvijek pojedinici. To je bio kompletni establišment politički, vjerski, intelektualni, hiljade njih spremni da počine zločin nad komšijama i toga moramo biti svjesni”, izjavio je Izetbegović.

Dodao je da je dobro govoriti o procesu pomirenja i praštanja, ali da se prije toga mora govoriti o svijesti onoga što se desilo i snazi koju Bošnjaci moraju imati da se to ne ponovi.

“Ako budemo slabi, podijeljeni, ako bude puno onih koji imaju podanički refleks dogoditi će nam se iste stvari. Snaga i sloga treba biti prva kod Bošanjaka”, dodao je Izetbegović.

Poručio je i da se ne smije relativizirati istina onog što se desilo te da će šehidska krvi i istina očuvati BiH od ponovnih pokušaja stvaranja “srpskih svetova”, podjela u Bosni i Hercegovini..

“Ne mogu se izjednačavati strane, pričati o nesretnom sukobu, to je bila agresija, genocid i etničko čišćenje. “Srpski svet” je drugo ime za “Veliku Srbiju”. Od Vučića očekujem da bude precizniji i da ne dopušta takve stvari, ali i da ne šuti dok se izgovaraju takve stvari (op.a. formiranje srpskog sveta). Nas to treba osvijestiti. Mi radimo na tome da budemo snažniji, oprezniji i da nikada ne dopustimo slabost koja će ohrabriti agresiju”, zaključio je Izetbegović.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker