Imamović: Himna ‘Ja sin sam tvoj’ deo odobrenog školskog programa

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović izjavio je da je himna ‘Ja sin sam tvoj’, zbog čijeg je puštanja učiteljica novopazarske Osnovne škole “Rifat Burdžović Tršo” Adela Melajac Karahmetović saslušana u nedelju u policiji, deo obrazovnog programa koji je odobren od strane Ministarstva prosvete Vlade Srbije, kao i da jučerašnji slučaj predstavlja “zloupotrebu policije i tužilaštva”.

Podsetimo, Karahmetović je puštena nakon saslušanja u Policijskoj upravi u Novom Pazaru, gde se okupilo više desetina građana kako bi joj pružilo podršku. Među prisutnima bio je i lider partije SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin. Kako javlja reporter N1, javnost u Novom Pazaru je poprilično uzburkana nakon jučerašnjeg događaja.

Enis Imamović, poslanik SDA Sandžaka, izjavio je za N1 da je u pitanju „očigledna koordinisana akcija koja je krenula od Ministarstva prosvete i režimskih medija“, a da se nastavila „zloupotrebom državnih organa, policije i tužilaštva, sve u cilju zastrašivanja Bošnjaka kako oni ne bi uživali Ustavom i zakonom zagarantovana prava kao što je pravo na svoju himnu i pravo na obrazovanje na maternjem bošnjačkom jeziku“.

Prema njegovim rečima, policija nije objasnila zbog čega je učiteljica Melajac Karahmetović privedena, kao i da je nakon toga zatražen sastanak sa načelnikom policije i tužiocem, koji je jutros održan.

„I njima smo postavilli konkretna pitanja, na osnovu čega je učiteljica pozvana da da izjavu, ali ni od njih nismo dobili konkretan odgovor. Tražili smo i odgovor ko je naredio i na osnovu kog člana zakona je naređeno privođenje, ali ni na ta pitanja nismo dobili odgovor. Stiče se utisak da je ovo pokrenuto ciljano i koordinisano“, naveo je Imamović.

On je pojasnio da je učiteljica puštanjem bošnjačke himne sprovodila program Ministarstva prosvete.

„Himna Bošnjaka koju je ona puštala svojim učenicima je deo nastavnog programa na bošnjačkom jeziku i deo unapređenja tog bošnjačkog identiteta koji se želi postići kroz obrazovanje. Od policije i tužilaštva smo dobili objašnjenje da je pokrenut postupak na osnovu snimka koji se pojavio na društvenim mrežama. A na njemu se vidi učiteljica koja radi svoj posao u skladu sa Ustavom i zakonima“, rekao je on.

Imamović je istakao da je to poruka svima onima u obrazovanju koji misle da urade isto, da će biti sankcionisani.

Smatra da to što nije puštena državna himna Srbije „Bože pravde“ nije krivica učiteljice, kaže da to nije bio njen zadatak, kao i da krivicu za to treba da istraže nadležni državni organi. Tvrdi i da ne postoji zakonski osnov za puštanje himne u školama.

„Vidi se da ne postoje zakonski ni ustavni osnov po kome bi učiteljica i direktor bili pozvani na odgovornost“, kaže on i ponavlja da nije dobio odgovor na konkretno pitanje od policije na osnovu čega je učiteljica pozvana u policiju, kao i koje je krivično delo u pitanju.

„Himna ‘Ja sin sam tvoj’ je garantovana Ustavom i zakonima ove države. Dakle, to je pravo na osnovu utvrđenog školskog programa odobrenog od Ministarstva prosvete, a taj program je namenjen deci koja uče nastavu na bošnjačkom jeziku. Korišćenje tog prava je apsolutno garantovano“, rekao je on i dodao da se nakon ovoga svi učitelji koji sprovode nastavu po ovom programu pitaju da li smeju da puštaju tu himnu.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.