Novi Pazar: Zaštitnik građana osporio udžbenik za osmi razred u kojem se negira bosanski jezik

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Mišljenje je zatraženo prošle godine, a tek je, nedavno, njegov sadržaj obelodanilo BNV, koje je ocenilo da se u spornom tekstu „osmišljeno umeće naučno netačna, krajnje apsurdna i uvredljiva teza, kako je bosanski jezik samo jedan od naziva srpskog jezika“.

Zaštitnik građana je u svom mišljenju naveo da je utvrđeno da je Ministarstvo prosvete „povredilo prava nacionalnih manjina, jer je odobrilo udžbenik za srpski jezik za osmi razred, u kojem se negira postojanje bosanskog jezika“.

U tom dokumentu, za osporeni udžbenik, deo krivice pripisan je i Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, koji je „prilikom ocene rukopisa morao da uzme u obzir da način, na koji je Odbor za standardizaciju srpskog jezika definisao podelu južnoslovenskih jezika, može da ima povredu prava pripadnika nacionalnih manjina i dovođenje u neravnopravan položaj njihovih priznatih jezika u Srbiji.

Zbog svega, Zaštitnik građana je preporučio da se taj udžbenik povuče iz nastave do početka sledeće školske godine.

BNV je u saopštenju podsetilo da je Srbija 2005. godine ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima, među kojima je maternji jezik Bošnjaka – bosanski.

Nacionalni savet Bošnjaka zatražio je da se prekine „asimilatorska politika zvaničnih državnih organa i srpskih nacionalistilkih institucija“.

Bosanski jezik prethodnih godina više puta su osporavali domaći lingvisti i nadležni odbori za jezik.

Poslednji nesporazumi oko bosansog jezika nastali su u prvoj polovini prošle godine, kada je BNV optužilo Prosvetni nacionalni savet (PNS) za osporavanje „sadržaja bitnih za nacionalni identitet Bošnjaka u Sandžaku, a posebno na one koji se odnose na bošnjačku istoriju, književnost i ime bosanskog jezika“.

Na svako osporavanje maternjeg jezika Bošnjaka i njegove upotrebe reaguju BNV, koje se borilo za službenu upotrebu jezika i pisma i uvođenje kompletnog obrazovanja na bosanskom jeziku u opštinama gde su Bošnjaci većinsko stanovništvo, ali i bošnjačke političke partije i institucije. (Danas)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Smajo
Smajo
10 mjeseci ranije

BNV treba da se stidi da ih Zastitnik gradjana poziva na ovo, treba da se kazne sve stranke koje racunaju na glasove Bosnjaka sto je doslo do ovoga na ovaj nacin. Treba da se detaljno pregledaju svi udzbenici koje moraju da koriste nasa djeca, da se vidi ima li negiranja naseg jezika, nase kulture, a posebno ima li negiranja genocida nad Bosnjacima. Ako je nekom do prkosenja cijelom svijetu, to je njihov problem. Nasa djeca ne smiju da uce iz takvih udzbenika i u ovome ne smije biti nikakvog pogadjanja.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker