BNV – Opština Sjenica radi protiv interesa Bošnjaka

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Republička prosvjetna inspekcija utvrdila je kršenje zakona u postupku imenovanja Školskog odbora OŠ „Vuk Karadžić“ u Sjenici u kojoj se većina nastave izvodi na bosanskom jeziku.

Skupština opštine Sjenica nije uzela u obzir prijedloge Bošnjačkog nacionalnog vijeća kao ovlaštenog predlagača u postupku izbora Školskog odbora i time grubo prekršila Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Opština Sjenica je ovim činom pokušala da protivno zakonu oduzme nadležnost Bošnjačkog nacionalnog vijeća u postupku formiranja školskog odbora u obrazovnoj ustanovi u kojoj se većina nastavnog procesa izvodi na bosanskom jeziku.

U mjesecu januaru ove godine, Opština Sjenica je podržala prijedlog upisa u srednje škole na teritoriji ove opštine kojim je bilo predviđeno smanjenje broja odjeljenja na bosanskom jeziku u sjeničkim srednjim školama.

Bošnjačko nacionalno vijeće poziva rukovodstvo opštine Sjenica da što prije prestane sa djelima usmjerenim na ograničenja i ukidanje nastave na bosanskom jeziku i ukidanja nadležnosti Bošnjačkog nacionalnog vijeća, najvišeg predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.

Bošnjačko nacionalno vijeće ovim putem obavještava javnost da će učiniti sve u svojoj nadležnosti da pravnim i demokratskim sredstvima zaštiti prava Bošnjaka a naročito zaštiti interese djece koja se školuju na svom maternjem jeziku te nastave na bosanskom jeziku.

(BNV)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex