BNV osudjuje negiranje bosanskog jezika u udžbenicima za 8. razred

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Bošnjačko nacionalno vijeće, izražava najoštriju osudu politici negiranja bosanskog kao maternjeg jezika bošnjačkog naroda i odlučno zahtijeva od Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja povlačenje iz upotrebe i zabranu spornog udžbenika kojim se negira postojanje bosanskog kao maternjeg jezika bošnjačkog naroda.

Državni organi Republike Srbije nastavljaju sa praksom grubog kršenja ljudskih i manjinskih prava i diskriminaciju pripadnika bošnjačkog naroda i drugih nevećinskih nacionalnih zajednica u Srbiji. Najnoviji primjer takvog postupanja je izdavanje udžbenika gramatike srpskog jezika „S reči na dela“ za učenike osmog razreda osnovne škole, u kojem se osmišljeno umeće naučno netačna, krajnje apsurdna i uvredljiva teza kako je bosanski jezik samo jedan od naziva srpskog jezika.

Bošnjačko nacionalno vijeće traži prekidanje dalje asimilatorske politike zvaničnih državnih organa i srpskih nacionalističkih institucija i poštovanje zakona, Ustava Republike Srbije i odredbi međunarodnog prava.

Bošnjačko nacionalno vijeće podsjeća javnost da je Republika Srbija, još 2005. godine, ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima na način da se među manjinskim jezicima koji se upotrebljavaju u Srbiji jasno i nedvosmisleno navodi i bosanski jezik.

Konstatacija da grupi južnoslavenskih jezika na području Srbije pripadaju srpski, slovenski, makedonski i bugarski jezik, a da Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci srpski jezik nazivaju hrvatski, bosanski i crnogorski duboko zadire u identitet Bošnjaka a i drugih navedenih naroda i dio je asimilatorske politike zvaničnih državnih organa Srbije i njihovih institucija.

Odobravanje udžbenika, kroz koji se na osmišljen način osporava pravo na sopstveni jezik bošnjačkom narodu u Srbiji, dio je programa Srpske akademije nauka i umjetnosti kojim se nastoji negirati sve što nije srpsko, dovesti u pitanje autohtonost bošnjačkog naroda na ovim prostorima i vratiti točak historije unazad.

Što je najgore, kroz ovakve programe obrazuju se mlade generacije srpske djece koje stiču znanje da bosanski jezik a time i Bošnjaci ne postoje i da je to izmišljena nacija pa će budući naraštaji umjesto pomiriteljske  voditi velikosrpsku politiku koja vodi destabilizaciji regiona.

Povodom konkretnog slučaja, kao još jednog od pokušaja osporavanja nacionalnog identiteta bošnjačkog naroda i njegovog prava na svoj maternjih jezik, Bošnjačko nacionalno vijeće obratiće se za reakciju svim relevantnim domaćim i međunarodnim faktorima.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker