U Sandžaku se vodi negativna kampanja protiv nastave na bosanskom

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Novopazarska nevladina organizacija Lokal medija plan celu prošlu godinu posvetila je promociji nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku, a poseban osvrt su imali na opštinu Prijepolje, gde se samo u OŠ “Svetozar Marković”, u selu Brodarevo, realizuje nastava na bosanskom jeziku.

Predsednica ove nevladine organizacije Sajma Redžepefendić kaže da su maternji jezik Bošnjaka promovisali kroz medijske sadržaje.

Napravili su priču o devojci, koja je u prvim generacijama, kompletno osnovno i srednje obrazovanje završila na bosanskom jeziku. Bila je učenik/ica generacije u novopazarskoj Medicinskoj školi i onda “bez problema nastavila studiranje u Beogradu, gde joj niko nije postavljao pitanje zašto je prethodno školovanje završila na maternjem, bosanskom, jeziku”.

Tokom reaizacije projekta bilo je razgovora sa učenicima, njihovim roditeljima i predavačima, a u OŠ “Svetozar Marković” snimljeno je izvođenje časa bosanskog jezika.

„U toj opštini smo naišli na nezainteresovanost roditelja za nastavu na bosanskom jeziku. Pokušali smo da promovišemo pozitivne strane te nastave, da predstavimoono što deca izučavaju. Bošnjačka deca, prvi put, u sistemu obrazovanja u Srbiji imaju pravo da izučavaju književna dela sandžačkih pisaca, da uče istoriju I muziku ovog kraja“, objašnjava Redžepefendić.

Projekat je pokazao da se “nepotrebno vodi kampanja protiv nastave na bosanskom jeziku”.

„Ti đaci imaju više gradiva za učenje od onih koji se obrazuju na srpskom jeziku, ali je dobro da znaju više o sebi. Ohrabruju tvrdnje i nastavnika i učenika da nastava na bosanskom jeziku nije put razdvajanj, već spajanja dece u školama“, istakla je Redžepefendić i za ovu godinu najavila nastavak projekta.

Realizaciju projekat “Promocija nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku”, prošle godine, finansijski je pomoglo Bošnjačko nacionalno veće (BNV).

Obrazovanje na bosanskom jeziku, u redovnu nastavu uvedeno je školske 2013./2014.godine.

Izvodi se u 26 osnovnih i deset srednjih škola, uglavnom u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, gde su Bošnjaci većinsko stanovništvo.

Prema podacima BNV, ove školske godine u prvi razred je upisano 2.087 đaka prvaka, od kojih nastavu na bosanskom jeziku pohađa 1.361, a 726 se obrazuje na srpskom. (Danas)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
2 godina ranije

Ništa ne razumem, ako u Sarajevu tvrde da je Bosna multietnička, multikulturalna sastavljena od tri naroda, tj da je Bosna takođe i srpska i hrvatska – onda je logično tome i bosanski jednako srpski i hrvatski. Čemu onda bosanski jezik ako je i taj jezik podjednako srpski?

1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.