Zlatna groznica na Rogozni: Hoće li Novi Pazar izgubiti svoju prirodnu sredinu?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Dok je Novi Pazar svjestan svoje bogate kulturno-historijske baštine, pred njegovim stanovnicima sada se postavlja pitanje kako očuvati prirodnu sredinu u svjetlu mogućeg rudarskog buma. Novopazarska nevladina organizacija “Mijenjamo Novi Pazar” pozvala je građane da budno prate dešavanja na planini Rogozni i da se suprotstave otvaranju rudnika zlata.

  • Prisetimo se prošlosti: Zlatna groznica i Novi Pazar

Alija Madžović, predsjednik NVO “Mijenjamo Novi Pazar,” upozorava da je eksploatacija zlata izuzetno opasna po životnu sredinu zbog upotrebe štetnih hemikalija.

“Posljednjih mjeseci puno se piše o istraživanjima na potencijalnom području bogatom zlatom na površini većoj od 180 kvadratnih kilometara na Rogozni. Australijska kompanija je sa preko 37 miliona dolara kupila projekt i dobila dozvolu za istraživanje do kraja naredne godine od Ministarstva rudarstva i energetike. Strahujemo da će se uskoro preći sa istraživanja na kupovinu zemlje, raseljavanje stanovništva i izgradnju rudnika zlata nadomak Novog Pazara,” objašnjava Madžović.

Nije ovo prvi put da se priča o zlatnoj groznici u Novom Pazaru. Prije više od dvije decenije, domaći i inostrani stručnjaci tvrdili su da Rogozna i Golija “leže na plemenitim metalima” i da srebra, zlata i bakra ima za pola Evrope. Međutim, rudarska euforija je brzo splasnula, ostavljajući za sobom tišinu koja je trajala sve do sada. Rogozna ima historijsku tradiciju kopanja zlata još od srednjeg vijeka, o čemu svjedoče ostaci improviziranih rudnika.

  • Borba za budućnost: Zaštita Rogozne

Aktivisti iz novopazarskih udruženja planiraju posjetu Rogozni, koja ima kulturno-historijski, biološki i poljoprivredni značaj. Madžović naglašava: “Ova situacija zahtijeva da budemo jedinstveni. Pozivam sve građane, bez obzira na partijske ili bilo kakve razlike, da ostanu budni, da se oslobode i počnu misliti svojom glavom zarad svoje i budućnosti naše djece.” U okviru svojih planova, organizacija “Mijenjamo Novi Pazar” razmatra mogućnost organiziranja blokada puteva i protesta.
Ministarstvo i dozvole: Šta nam donosi budućnost?

Ministarstvo rudarstva i energetike je prošle godine izdalo četiri dozvole za rudarska istraživanja na novopazarskoj teritoriji. Kompanije “Zlatna rijeka” i “Tera Balkanika” dobile su dozvole za istraživanje lokaliteta na Rogozni i Goliji. Beogradska firma.

“Zlatna rijeka” dobila je dozvole za lokalitete Zlatni kamen, Šanac i selo Leča. Dozvole za istraživanja pokrivale su hiljade hektara, a osim zlata, istraživan je i bakar.

Kompanija “Tera Balkanika” istražuje zlato, bakar, cink, antimon i olovo u mjestu Kaludra na Goliji.

  • Zajedništvo i solidarnost: Očuvanje Rogozne

Dok se pripremaju za nove akcije, građani Novog Pazara moraju ostati solidarni i jedinstveni. Madžović zaključuje:

“Ako treba i životima ćemo braniti Rogoznu.” Ovo je grad svih nas i takav treba ostati. Potrebno je da se svi zajedno borimo za našu prirodnu sredinu i protiv onih koji je ugrožavaju.

Otvaranje rudnika zlata može donijeti ekonomske benefite, ali po koju cijenu? Ovo je pitanje koje mora biti razmotreno sa najvećom pažnjom. Novopazarci mora biti oprezna i odlučna u očuvanju svoje sredine za buduće generacije.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] je  Novi Pazar svjestan svoje bogate kulturno-historijske baštine, pred njegovim stanovnicima sada se postavlja […]

1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex