Istinomer: Neispunjeno Vučićevo obećanje o autoputu Novi Pazar – Sarajevo

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz oktobra 2019. godine da je realno da se 2024. godine Novi Pazar i Sarajevo povežu autoputem, Istinomer je ocenio kao neispunjeno.

Takvo obećanje Vučić je dao prilikom zajedničke posete sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom Novom Pazaru, a Istinomer je istraživao šta se u međuvremenu desilo.

“Mi smo se dogovorili sa Turcima da se u vrednosti od 25 miliona evra uradi projekat Požega – Užice – Kotroman, 60 kilometara. I to bi trebalo da iznosi, to je mnogo novca u izgradnji, negde oko 830 miliona evra. I verujemo da kada to budemo uradili da možemo i taj deo puta da uradimo do 2024. godine, što bi nam otvorilo dve deonice puta prema Sarajevu, dramatično približilo Srbe i Bošnjake, Bošnjake i Bošnjake, Srbe i Srbe. Novi Pazar i Sarajevo, Beograd i Sarajevo, Trebinje i Beograd”, rekao je Vučić 7. oktobra 2019. godine.

Dan kasnije postavljen je kamen temeljac za izgradnju autoputa Beograd – Sarajevo, a da bi se Novi Pazar povezao sa prestonicom Bosne i Hercegovine bilo je neophodno uraditi autoput od Novog Pazara do Duge Poljane, potom do Požege i onda, preko Užica, do Kotromana (na teritoriji Srbije), a onda u Bosni od Višegrada do Sarajeva.

Na samom kraju 2021. u Sjenici je potpisan komercijalni ugovor o pripremi tehničke dokumentacije i izvođenju radova na izgradnji autoputa od Požege do Duge Poljane.

Predsednik Srbije kazao je da će izgradnjom tog autoputa Beograd od Novog Pazara biti udaljen malo više od dva sata, a da će se, ako u BiH “krenu da grade” deo autoputa od Višegrada prema Sarajevu, do glavnog grada Bosne i Hercegovine putovati svega dva i po sata.

Nekoliko dana kasnije, na početku 2022. godine, predsednik Srbije je kazao da se sa turskim predsednikom Erdoganom dogovorio da od predstavnika BiH saznaju da li planiraju da grade autoput do Srbije, jer ukoliko za to ne postoji namera onda “nema smisla da gradimo autoput od Požege do Kotromana”.

U predizbornoj kampanji, u martu 2022. godine, Vučić je ozvaničio početak radova na deonici Duga Poljana – Požega.

“Ovo je najveći i najvažniji projekat za ovaj deo Srbije. I jedan od najskupljih projekata u Srbiji, koštaće nas, mislili smo 1,5 milijardi, već sada 1,7 milijardi, a već gledam Džanga iza mene kako će da kaže da će da bude više. (…) Za četiri godine ćemo sve ovo da završimo. Od danas, dete koje sad ima 10, kada napuni 14 godina imaće autoput do Beograda. I to je za nas od ogromnog značaja, interesa”, poručio je Vučić 20. marta 2022. godine u Dugoj Poljani.

Krajem avgusta prošle godine Vučić je obišao rekonstruisani put Raška – Novi Pazar i kazao kako veruje da će “za godinu i po dana krenuti izgradnja autoputa Požega – Duga Poljana – Boljare” i da će “videti” da se uradi i put od Duge Poljane do Novog Pazara.

Krajem decembra, u Novom Pazaru, na predizbornom skupu koalicije “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane”, predsednik Srbije osvrnuo se na obećanja o gradnji autoputeva.

“Vi mislite da ja ne znam i da ne pratim koliko ima zluradosti u svemu kada negde kasnimo, u izvođenju nekog projekta, koliko je lako kritikovati i koliko neki samo traže dovoljan razlog da za nešto okrive Beograd, mene, Rasima, bilo koga drugog. I tako sad danima po portalima u Pazaru čitam: ‘A gde vam je autoput? A ima godinu i po dana da ste položili kamen temeljac, a još nije krenula izgradnja’. Ja kažem – u pravu ste, samo je morao projekat da se završi u potpunosti, morali smo da rešimo hiljadu problema za koje smo krivi. Krivi zato što ništa ne može da nam ide onom brzinom kojom zamislimo. (…) Vi znate da ono što mi kažemo da ćemo da uradimo, uradićemo.

Da li ćemo uvek da uradimo u mesec, ili tri, ili šest, ali ćemo da uradimo. I taj autoput preko Duge Poljane biće završen, kao i Duga Poljana – Novi Pazar što ćemo potpuno novi put da uradimo, umesto ovih serpentina preko kojih morate danas da idete”, rekao je Vučić.

Budući da Novi Pazar i Sarajevo ne samo da nisu povezani autoputem do 2024, već na deonici Požega – Užice – Kotroman radovi nisu ni počeli, a na delu autoputa od Požege do Duge Poljane samo “položen kamen temeljac”, izjavu predsednika Srbije Istinomer je ocenio kao neispunjeno obećanje. (Istinomer, Sto plus)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.