Tvorac prve vakcine protiv korone: Do ljeta se vraćamo normalnom životu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Govoreći o budućnosti vakcina temeljenima na glasničkom RNK Sahin je kazao kako je moguće da će odobrenje ove vakcine ubrzati odobrenja i za buduća

Tvorac prve vakcine protiv korone Ugur Sahin, profesor na Sveučilištu Johannes Gutenberg i suosnivač biotehnološke kompaije BioNTech, smatra da ćemo se do ljeta vratiti normalnom životu, piše u subotu Večernji list koji je bio na predavanju i razgovarao s poznatim naučnikom.

Na pitanje kada će pandemija covid-19 prestati Sahin je rekao da neće prestati, ali ćemo je moći kontrolirati.

“Ne sumnjam da ćemo, prođe li sve dobro u Evropi, dovoljno kontrole postići u septembru, ali ćemo smrtnost smanjiti već u martu i aprilu. A poslije ćemo imati manja izbijanja jer se još neće svi vakcinisati. Morat ćemo naučiti živjeti s tom situacijom. Dolazit će s vremena na vrijeme do jake zaraze, zbog necijepljenosti ili imunosupresije, s tim ćemo morati živjeti, ali vratit ćemo se u naš normalan život najkasnije do ljeta, to je ono što ja vjerujem”, kazao je naučnik.

“Moramo vidjeti koliko dugo će trajati imunitet nakon vakcinisanja. Imunost će padati, virus će se promijeniti pa ćemo u nekom trenutku shvatiti da nam treba nova vakcina. Pitanje je je li to pet mjeseci, 18 ili dvije godine. U ovom trenutku to ne znam. Ako vidimo da se vakcina dobro podnosi, da nema ozbiljnih nuspojava, mogli bismo ići na to da se vakcinišemo svake godine, da budemo sigurni. To je jedna opcija. No moramo još vidjeti”, dodao je.

Upitan može li njegova vakcina zaštititi od novih sojeva covida-19 Sahin je kazao da su ga do sada testirali na britanskoj varijanti, a uskoro će objaviti i podatke o brazilskoj, kao i južnoafričkoj.

“Kod britanske varijante nivo zaštite je isti, nešto je manji kada se radi o južnoafričkoj i brazilskoj varijanti. No to nije ništa što bi nas zabrinulo. Važno je reći da su antitijela samo jedan nivo zaštite te da postoje i drugi nivoi. U svakom slučaju, želimo procijeniti kako se soj može promijeniti te napraviti kliničku studiju s jednom ili dvije varijante da bismo vidjeli koliko se često te promjene događaju”.

Govoreći o budućnosti vakcina temeljenima na glasničkom RNK Sahin je kazao kako je moguće da će odobrenje ove vakcine ubrzati odobrenja i za buduća.

“Imamo platformu koja dozvoljava da mijenjamo vakcinu za ovaj koronavirus ili da promijenimo vakcinu protiv gripe, u ovim slučajevima mogli bismo gledati na mRNK kao na platformu. Međutim, svaki novi virus je i nepoznat pa se mora procijeniti u kontekstu postizanja imunosti, inaktivacije, sprečavanja bolesti, pa je to sasvim nova igra. Ne mislim da jednostavno u budućnosti možemo početi vakcinisati ljude bez da napravimo klinička ispitivanja. Ali mogli bismo smanjiti vremenski okvir u kojem možemo vakcinu učiniti dostupnim na period do šest mjeseci, u nekoj sljedećoj pandemiji”, rekao je Sahin, prenosi Hina.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.