Efikasnost Pfizer vakcine protiv korone opada nakon šest mjeseci

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Učinkovitost Pfizer vakcine protiv Covid-19 opada nakon nekoliko mjeseci, padajući sa svojih 88 posto na 47 posto šest mjeseci kasnije, prema opservacijskoj studiji objavljenoj u ponedjeljak.

Iako djelotvornost dvije doze mRNA vakcine protiv infekcije opada, njezina zaštita od hospitalizacija povezanih s koronom i dalje ostaje, ostajući 90 posto učinkovita za sve zabrinjavajuće varijante koronavirusa uključujući deltu najmanje šest mjeseci, prema studiji koju je podržao Pfizer, piše Reuters.

Nalazi potvrđuju rane izvještaje Centra za kontrolu i prevenciju bolesti i izraelskih zdravstvenih zvaničnika koji su otkrili da zaštita od infekcije pada tokom nekoliko mjeseci, čak i ako je njena efikasnost u spriječavanju razvijanja težih oblika zadržana.

“Zaštita od infekcije opada u mjesecima nakon druge doze”, rekla je Sara Tartof, epidemiologinja iz Kaiser Permanentea i vodeća autorica studije. Kaiser Permanente proveo je istraživanje s Pfizerom.

Objavljeni podaci dolaze manje od dvije sedmice nakon što su američki zdravstveni regulatori odobrili distribuciju treću dozu vakcine Pfizer/BioNTech nizu Amerikanaca, uključujući starije osobe i druge odrasle osobe za koje se smatra da su pod visokim rizikom.

“Samo ograničeni broj primalaca koji su prvobitno primili Pfizerove vakcine u ovom trenutku ispunjava uslove za dobijanje treće doze. Nova politika učinit će treće doze Pfizera dostupnima približno 60 miliona ljudi, od kojih je 20 miliona odmah imalo pravo”, rekao je krajem prošlog mjeseca predsjednik SAD-a Joe Biden.

Ključni savjetodavni odbor Uprave za hranu i lijekove trebao bi sljedeće sedmice održati dvodnevni sastanak na kojem će se raspravljati o tome trebaju li zdravstveni regulatori preporučiti potiskivanje onima koji su primili vakcinu Moderna ili Johnson & Johnson.

Pojačane injekcije bile su sporna tema za naučnike – u vladi i izvan nje – pogotovo jer mnogi ljudi u SAD-u i drugim dijelovima svijeta tek trebaju primiti čak i jednu dozu vakcine.

Nalazi objavljeni u ponedjeljak navečer temeljili su se na više od 3,4 miliona elektronskih zdravstvenih kartona iz zdravstvenog sistema Kaiser Permanente u južnoj Kaliforniji između 4. decembra i 8. augusta. Tokom razdoblja istraživanja udio pozitivnih slučajeva pripisanih delta varijanti povećan je sa 0,6 posto u aprilu na skoro 87 posto do jula.

Istraživači su otkrili da je efikasnost Pfizerove vakcine protiv infekcija delta varijantom 93 posto mjesec dana nakon druge doze, a pala je na 53 posto četiri mjeseca kasnije. Za usporedbu, efikasnost u odnosu na druge varijante bez delte bila je 97 posto nakon mjesec dana, a opala je na 67 posto nakon četiri mjeseca, prema studiji.

“Učinkovitost protiv hospitalizacija povezanih s deltom ostala je visoka i iznosila je 93 posto tokom cijelog razdoblja istraživanja”, rekli su istraživači.

Njihova analiza specifična za varijantu jasno pokazuje da je vakcina BNT162b2 efikasna protiv svih postojećih zabrinjavajućih varijanti, uključujući deltu.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker