Ako primijetite ovih šest simptoma nakon vakcinisanja, potražite liječničku pomoć

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Nuspojave koje se pojavljuju unutar dva ili tri dana nakon vakcinisanja, očekivane su i česte

Krvni ugrušci praćeni niskim brojem krvnih pločica (trombocita) mogu se pojaviti od četiri do 20 dana nakon vakcinisanja.

Nuspojave koje se pojavljuju unutar dva ili tri dana nakon vakcinisanja, očekivane su i česte. Većina njih su blage i lokalnog karaktera te ne zahtijevaju daljnju medicinsku pomoć, piše Ordinacija.

Vjerovatnost pojave poremećaja zgrušavanja krvi kao moguće nuspojave cijepljenja izrazito je niska, ali osobe trebaju biti svjesne mogućih simptoma kako bi ih prepoznale i zatražile hitnu medicinsku skrb koja će im omogućiti pravovremeno liječenje i smanjenje rizika za razvoj komplikacija.

Krvni ugrušci praćeni niskim brojem krvnih pločica (trombocita) mogu se pojaviti od četiri do 20 dana nakon vakcinisanja.

Vakcinisane osobe trebaju bez odgode potražiti hitnu liječničku pomoć ako primijete sljedeće simptome: kratkoća daha (otežano disanje), bolovi u prsima, oticanje nogu, dugotrajni bolovi u trbuhu, neurološki simptomi, poput teške i dugotrajne glavobolje ili zamućeni vid i znakovi sitnog točkastog krvarenja (modrice) na koži udaljene od mjesta primjene vakcine.

Podaci o učestalosti i o rizičnim čimbenicima za nastanak ove vrlo rijetke vrste nuspojave još su uvijek oskudni. (Fokus)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker