Nemate više ideja za sehur? Ovo je recept koji će vas duže držati sitim
Ukoliko se pitate šta jesti za sehur, a da to jelo bude dovoljno zasitno, nutricionista Kenan Mandra predlaže tost s kuhanim jajima i avokadom.
Možda ste navikli na drugačiji sehur, ali unos izvora škroba kao što je somun, pita, tjestenina ili namirnica koje sadrže šećer, rezultirat će tokom dana žudnjom za hranom, a možda i padom šećera pa će post biti puno teži.
Zato probajte neku kombinaciju sa manje ugljikohidrata, a više proteina i masti, a evo jedan zanimljiv, a vrlo jednostavan primjer sa slijedećim sastojcima:
• Integralni crni hljeb od heljde ili spelte
• Avokado
• Kuhana jaja
• Majoneza
• Maslinovo ulje
• Malo soli
Stavite 2 jaja da se kuhaju. Dodajte kašićicu sode bikarbone da se lakše gule. U međuvremenu izvadite sadržaj avokada, dodajte malo sirćeta, majoneze i soli i izgnječite da dobijete pastu za mazanje.
Avokado namažite na integralni hljeb, preko stavite jaja. Ukrasite narom i začinskim biljem. Uz ovo se savršeno uklapa grčki jogurt.