Muslimani u džamiju moraju da ponesu molitveni tepih

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Austrija se postepeno vraća u normalnost, pa tako i verske zajednice od 15. maja dobijaju mogućnost da ponovo služe službe sa vernicima i pripremaju planove za rad. Islamska verska zajednica u Austriji (IGGOe) izradila je detaljan plan, koji će primeniti od sredine meseca.

h 56001809 696x437

{module Oglas 1 – 2020}

Džamije, kao i crkve, moćiće od 15. maja da otvore svoja vrata, ali to neće učiniti sve, već samo oni verski objekti koji mogu ispuniti stroge bezbedosne i higijenske mere.

– Znamo da je nakon višenedeljnih ograničenja želja muslimana da dođu u svoju džamiju velika, pre svega sada za vreme ramazana. I dalje smo uverenja da je bezbednost i zdravlje naših sugrađana apsolutni prioritet, zbog čega ćemo preduzeti prve, oprezne korake otvaranja naših džamija – kaže predsednik IGGOe Imit Vural.

Od 15. maja biće otvorene one džamije koje mogu da ispune stroge preduslove za jutarnje, podnevne i poslepodnevne molitve. Večernje, noćne i molitve petkom, koje su posećenije, za sada moraće da se obavljaju i dalje u krugu porodice, a ne u džamiji, kao i, tokom ramazana uobičajene noćne molitve.

{module Oglas 0 – 2020}

U pravilniku, koji je izradila IGGOe, predviđeno je, kao što to nalažu mere austrijske vlade, da se broj vernika u džamiji ograniči, to jest da po 10 kvadratnih metara mora stajati na raspolaganju verniku.

Takođe, svi vernici koji uđu u džamiju moraće da nose zaštitne maske, a to moraju i hodže.

Pored toga su vernici pozvani da sa sobom u džamiju ponesu sopstveni molitveni tepih.

Prema pravilniku, deca ispod 12 godina i stariji od 65 godina ne mogu ući u džamiju, a na vernike je apelovano da se ne zadržavaju dugo u njoj. Inače, pre ulaska u džamiju vernici moraju ostaviti lične podatke, kako bi se, u slučaju oboljenja, brzo ušlo u trag lancu zaraze.

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker