Džemat ”Ikre” iz Minhena gradi Islamski centar vrijedan 4,5 miliona eura

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Donacije su, za sada, došle iz 53 zemlje svijeta, a ponajviše iz Bosne i Hercegovine, te Njemačke, Austrije, Švicarske, Srbije, Albanije, sa Kosova, iz Amerike, Švedske, Slovenije i Danske

thumbs b c 2871d6a0645822820fb41b4367235222

{module Oglas 1 – 2020}

Džemati širom bošnjačke dijaspore osim vjerske, često imaju ulogu čuvanja identiteta, bosanskog jezika i tradicije što je slučaj i sa Džematom “Ikre” iz Minhena koji obilježava petnaest godina uspješnog djelovanja.

Kako je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) rekao glavni imam džemata “Ikre” Sulejmana ef. Čolakovića, on je osnovan 2004. godine s ciljem promovisanja islamskih, ličnih i kolektivnih vještina muslimana.

Ovaj džemat, naglasio je, je transparentna zajednica koja radi na očuvanju identiteta Bošnjaka koji žive u toj zemlji, ali istovremeno i na intenzivnom promovisanju i jačanju komunikacije, integracije i suradnje sa narodima drugih vjera i nacionalnosti.

{module Oglas 0 – 2020}

-Džemat velikog broja aktivnosti i projekata-

“Džemat je organizovan u 20 timova, svaki sa svojim aktivnostima i projektima. Više od 100 volontera na sedmičnoj razini daje sate i sate svoga vremena u radu za džemat. Od mektepskog tima od 10 stručnih predavača i 150 polaznika, preko malog mekteba/vrtića sa stručnim odgajateljicama, omladinskog tima sa aktivnostima za druženje i edukaciju, do kompletnog ženskog sektora koji organizuje brojne aktivnosti za žene poput škole osnova islama. Tim za sport sedmično organizuje fudbal i ski kamp zimi. Naši studenti iz tima “Ikre” učenicima iz našeg džemata drže instrukcije iz matematike, njemačkog i engleskog jezika. Da sve u trenutnim prostorijama optimalno funkcioniše brine se tehnički tim. Veliku pažnju posvećujemo medijskom predstavljanju našeg džemata i modernim tehnologijama za koje se brine Medijski tim. Sedmične hutbe petkom idu uživo na našoj Facebook stranici i YouTube kanalu, a interno za organizaciju koristimo brojne moderne alate poput Microsoft Office 365 i Trello”, rekao je efendija Čolaković.

Tu je, navodi i tim akreditovani tim za dušebrižništvo kao i za pitanja diskriminacije muslimana.

“Džemati u bošnjačkoj dijaspori su specifični i pored vjerskog života, imaju višestruke uloge. Svaki bošnjački džemat predstavlja jednu oazu domovine u dijaspori. Tako da, pored vjerskih aktivnosti, naše džematlije i posjetioci, kad dođu u naš džemat imaj osjećaj da su došli kući. Tu smo uvijek na usluzi našim građanima oko administrativnih stvari i integraciji u njemačko društvo, a u sklopu džemata djeluje i Tim domovina koji radi na projektima povezivanja dijaspore i domovine. Mnogobrojni projekti našeg humanitarnog tima upravo su usmjereni na pomoć dobrim projektima i onima kojima je pomoć potrebna u domovini“, naglašava efendija Čolaković.

Kaže da se džemat trudi sarađivati sa ostalim džematima i udruženjima, ali i gradskim vlastima.

{module Oglas 2 – 2020}

“Pored vlastitih aktivnosti i projekata veliki značaj dajemo saradnji sa drugima. Aktivni smo član krovne organizacije Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Također, sastavni smo dio lokalne organizacije Medžlis Bavarske, udruženja svih bošnjačkih džemata u Bavarskoj s kojima održavano redovne kontakte, planiramo i provodimo zajedničke aktivnosti. Članovi smo Vijeća muslimana Minhena (Muslimrat München) – organizacije koja okuplja više od 60 džemata u Minhenu i predstavlja sponu sa gradom i vlastima kao i poveznicu između samih džemata (arapskih, turskih, albanskih, bosanskih). Imamo dobru saradnju i sa drugim nevladinim organizacijama kao što su Dobrovoljno vatrogasno društvo Minhen i Crveni krst Bavarske. Na osnovu dobre saradnje i integracije, prepoznati smo od strane vlasti sa posebnim statusom društveno korisnog udruženja“, isziče efendija Čolaković.

-Izgradnja Islamskog centra –

Almir Botonjić, predsjednik džemata “Ikre” ističe da za petnaest godina postojanja taj džemat gradi sopstveni islamski centar u Minhenu, koji je poznat kao veoma zahtjevno područje kada je riječ o kupovini nekretnina.

“Od samih početaka i osnivanja džemata, projekat izgradnje/kupovine vlastitih prostorija za Islamski centar je uvijek bio aktuelan. Džemati u dijaspori imaju taj period nakon osnivanja, stasavanja i organizovanja stalnih vjerskih aktivnosti, da traže načina da kupe ili izgrade vlastite prostorije. Posjedovanje vlastitih prostorija znači sigurnost da ne možemo završiti na cesti ukoliko neki gazda odluči da iz bilo kojeg razloga svoj prostor iznajmi nekom drugom. Sigurnost u prostorijama znači i dalji kontinuitet u aktivnostima i njihovu expanziju i obogaćivanje. U novembru 2019. godine, 15 godina od osnivanja, naš džemat je napravio historijski iskorak i kupio vlastite prostorije. Situacija sa nekretninama u Minhenu je izrazito komplikovana i teška. Ako izuzmemo generalne probleme muslimana u Njemačkoj i Evropi, s jedne strane imamo problem nedostatka prostora, a s druge strane veliku potražnju. Dodamo li tome i činjenicu da se za ovakve tipove prostora koji bi odgovarali jednom islamskom centru “bore” i velike kompanije u Minhenu te da je cijena nekretnina u glavnom gradu Bavarske među najvišim u Njemačkoj i Evropi, jasno nam je da kupovina prostorija za džemat predstavlja veliki uspjeh i prekretnicu u našem radu i djelovanju”, kaže Botonjić.

Navodi da se kupljene prostorije nalaze na sjeveru Minhena sa ukupnom površinom zgrade od 1.460 metara kvadratnih.

“Naš plan je preurediti trenutne prostorije tako da uključimo prostor za vrtić, igraonicu za djecu, klub za mlade, veliki mesdžid, centar islamske kulture, multifunkcionalni auditorijum, sedam digitalno opremljenih učionica, biblioteku, dva ureda, smještaj za goste, trgovinu i restoran. U prostorijama koje sada koristimo, svakog vikenda “nastane” i “nestane” nekoliko učionica budući da zbog velikog broja polaznika mektepske nastave moramo prekrajati prostor kako bi obezbijedili kvalitetnu nastavu za sve grupe. Osim što planiramo zadovoljiti prostorne potrebe za vjerske aktivnosti, kroz biblioteku, centar islamske kulture i restoran planiramo napraviti prezentaciju bosanske kulture, tradicije i običaja. Cjelokupni dizajn interijera Centra je planiran u autohtonom starobosanskom stilu, gdje će se posjetioci moći upoznati sa kulturom, tradicijom ali i arhitekturom karakterističnom za Bosnu i Hercegovinu,“ ističe Botonjić.

– Skoro sva sredstva za projekat već prikupljena-

Koliko je ovaj poduhvat zahtjevan govori i cijena ukupnog projekata koji iznosi čak 4,5 miliona eura. Uprkos izuzetno velikoj cifri džemat je na korak do ostvarenja svoga sna o čemu svjedoči da su već prikupili više od 88 posto potrebnih sredstava. Ono što se posebno ističe je snaga bosanskohercegovačke i bošnjačke dijaspore koja je svojim donacijama ubrzala proces prikupljanja sredstava.

“Ukupna cijena kupljene nekretnine je 4,5 miliona eura, s tim da smo uspjeli isposlovati odlične uvjete sa prodavačem da 10 posto cijene isplatimo odmah po potpisu ugovora, a preostalih 90 posto do sredine 2020. Kako je projekat kupovine vlastitih prostorija aktuelan od osnivanja džemata, već smo za tu namjenu imali prikupljeno dovoljno sredstava da možemo platiti prvih 10 posto, sigurno se upustiti u projekat i što više se aktivirati da do zakazanog roka isplatimo preostalih 90 posto. Vodeći se motivima transparentnosti i dostupnosti, napravili smo web stranicu za donacije https://donate.ikre.info/ preko koje je moguće na vrlo jednostavan način donirati za izgradnju Centra putem PayPal-a, kartica ili direktnim transferom na bankovni račun. Stranica na transparentan način prikazuje sve uplate, ukupan prikupljeni iznos kao i listu vakifa – onih velikih donatora sa donacijom većom od 1.000 eura”, kaže Botonjić.

Navodi da je web stranica za donacije pokazala snagu bošnjačke i bosanskohercegovačke dijaspore. Donacije su, naglašava, za sada došle iz 53 zemlje svijeta, a ponajviše iz Bosne i Hercegovine, te Njemačke, Austrije, Švicarske, Srbije, Albanije, sa Kosova, iz Amerike, Švedske, Slovenije i Danske.

“Budući da je stranica napravljena na pet jezika (bosanski, njemački, turski, arapski i engleski), donacije su isto dolazile iz Turske, Alžira, Malezije, Palestine i Pakistana. Zabilježili smo čak i donaciju iz Tadžikistana. Veliki broj nemuslimana koji su prijatelji ili radne kolege naših džematlija su također donirali i dali svoj doprinos u promovisanju projekta. Jasno je da je ovo izuzetno ogroman iznos. Kako bismo obezbijedili sigurnu isplatu preostalog dijela novca, proteklih mjeseci i sedmica pregovaramo sa KT Bank AG o mogućostima finansiranja našeg projekta. KT Bank AG je prva banka u Njemačkoj i eurozoni koja pruža sveobuhvatne finansijske proizvode i usluge u skladu sa etičkim, održivim i transparentnim principima islamskog bankarstva. KT Bank sa kojom imamo jako dobar i prisan odnos, snažno podržava projekat izgradnje Islamskog centra Ikre Minhen sa planiranim finansiranjem od dva miliona eura”m ističe Botonjić.

Uz ovo finansiranje, kaže, i ranije prikupljena sredstva i aktivnosti na stranici za donacije, dvadesetak dana do kraja akcije prikupili su više od 88 posto sredstava do svog cilja.

“Veliki je ovo uspjeh za jedan bosanski džemat koji je nezamisliv bez velike podrške dobrih ljudi iz domovine i domovinskih zemalja kao i bosanskohercegovačke dijaspore razasute po cijelom svijetu. Želimo se zahvaliti svima onima koji su donirali ili promocijom projekta doprinijeli da osiguramo njegovo finansiranje, istakao je Botonjić.

(Anadolija)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex