Ukrajinci tvrde da koriste Muskove satelite za rat. Šta im mogu bijesni Rusi?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

UKRAJINA ima mnogo više koristi od satelita Starlink nego što se to činilo kada je američki milijarder Elon Musk u veljači najavio da će joj poslati svoju opremu koja bi joj trebala omogućiti vezu s internetom, a koju bi ruska vojska mogla uništiti.

Barem se tako čini po izjavama koje na Twitteru i u svjetskim medijima objavljuju ukrajinski dužnosnici.

Nedugo nakon početka ruske invazije 28. veljače ukrajinski potpredsjednik vlade Mihail Fedorov na Twitteru je zamolio Muska da aktivira svoje satelite Starlink za korištenje u Ukrajini. Musk je putem Twittera brzo odgovorio: “Usluga Starlink sada je aktivna u Ukrajini. Više terminala je na putu.”

I doista, u Ukrajinu su prije kraja veljače stigle Starlinkove satelitske antene, terminali i snažne baterije.

Ukrajinski ministar za digitalnu tehnologiju Mihajlo Fedorov nedugo je potom objavio fotografiju koja je prikazivala desetak kutija s antenama, odnosno korisničkim terminalima za spajanje na satelite, te stalcima za montažu i Wi-Fi emiterima. Na Twitteru je izrazio svoju zahvalnost:

“Starlink – ovdje. Hvala, @elonmusk.”

Otada do danas u Ukrajinu su stigle još najmanje tri isporuke opreme.

Ukrajinske postrojbe koriste Starlink za izviđanje i operacije

Starlink je zamišljen kao civilni program za omogućavanje veze s internetom u krajevima udaljenima od urbanih sredina u kojima je ona teško dostupna.

No britanski mediji posljednjih su dana izvijestili da ga ukrajinska vojska vrlo uspješno koristi za napade dronovima na ruske tenkove i položaje. Telegraph je objavio da je Starlink posebno važan za vojsku u područjima u kojima nema internetske veze. Prema tom listu, ukrajinska jedinica za zračno izviđanje Aerorozvidka koristi ga za praćenje i koordinaciju bespilotnih letjelica poput Bajraktara, a on također vojnicima omogućuje da precizno koriste protutenkovsko oružje poput Javelina. On jedinici osigurava stabilnu komunikaciju za koju je ključna visoka brzina prijenosa podataka.

Časnik iz jedinice Aerorozvidka za Times je opisao kako se to zbiva.

“Pomoću opreme Starlink povezujemo timove koji upravljaju dronovima s našim topničkim timovima. Ako noću koristimo dron s toplinskim vidom, moramo ga povezati preko Starlinka s čovjekom iz topništva i ostvariti akviziciju cilja”, opisao je neimenovani časnik.

Times piše da tim Aerorozvidka svaki dan vodi oko 300 misija prikupljanja informacija. Napadi se potom izvode noću jer je dronove, od kojih su neki opremljeni termalnim kamerama, gotovo nemoguće vidjeti u mraku.

Prema Telegraphu, Starlink je trenutno jedna od najpopularnijih aplikacija za preuzimanje sadržaja u Ukrajini. Ona omogućuje da više od 100.000 ljudi bude u tijeku s događanjima u ratu i ostane u kontaktu s vanjskim svijetom.

Osim toga, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij koristi Starlink kako bi održavao govore naciji i nacionalnim parlamentima diljem svijeta.

Konačno, Muskov sustav Ukrajini je važan u kontekstu psihološkog rata, za dobivanje potpore svjetske javnosti i političara te za održavanje visokog morala vlastite vojske i naroda.

Očekivano, sve navedeno izaziva bijes kod Rusa. Kremlj Muskovu podršku Ukrajini smatra agresijom. Dmitrij Rogozin, čelnik ruske svemirske agencije Roscosmos, nazvao je Starlinkove aktivnosti vojnom prijetnjom.

“Dok Rusija provodi svoje najviše nacionalne interese na teritoriju Ukrajine, pojavljuje se Elon Musk sa svojim Starlinkom, koji je prethodno proglašen isključivo civilnim”, rekao je Rogozin na državnoj ruskoj televiziji RT.

Kako funkcionira Starlink?

Muskov projekt Starlink u Zemljinoj orbiti trenutno ima oko 2000 funkcionalnih satelita.

Kako smo već pisali na Indexu, pokretanje sustava je jednostavno. Kada se antena uključi, automatski se povezuje s najbližim Starlinkovim satelitom. Satelit tada komunicira s najbližom zemaljskom stanicom, odnosno pristupnikom, koji osigurava internet. Ti pristupnici nalaze se diljem svijeta, no ne smiju biti previše udaljeni od mjesta na kojem se netko želi spojiti na internet. Na sreću za Ukrajinu, više njih postavljeno je u susjednoj Poljskoj.

Brzina koju nude Starlinkovi uređaji varira, no korisnici javljaju da povremeno dosežu više od 200 megabita u sekundi (Mbps).

Rušenje satelita nije plauzibilna opcija

Nameće se pitanje što Rusija može učiniti protiv Starlinka.

Na pamet padaju tri mogućnosti:

1) mogu pokušati rušiti Starlinkove satelite,

2) mogu gađati njegove uređaje razmještene u Ukrajini i

3) mogu pokušati ometati signale sustava.

Vjerojatnost za prvo je relativno mala iz više razloga.

Prije svega, rušenje satelita bilo bi presedan, osobito jer je riječ o sustavu koji je prvenstveno namijenjen za civilne svrhe, među kojima je i komuniciranje medicinske i humanitarne pomoći.

Međutim, činjenica da se sateliti mogu koristiti i koriste za vojne svrhe može ih učiniti legitimnom vojnom metom. Tu su stvari pravno nejasne, a svemir nije osobito dobro pravno reguliran. Među ostalim ima malo međunarodnih sudova opremljenih za rješavanje svemirskih sporova. Jedan od tih rijetkih je Stalni arbitražni sud sa sjedištem u Haagu.

No, ključni argument protiv napada na satelite zapravo je taj što bi Rusija od njega imala malo koristi, a mogla bi imati puno štete.

(Index.hr)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker