Rusi umiru nakon odlaska iz Černobila: Izvor radijacije nosili rukama

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Ruski vojnici koji su zauzeli Černobil raširili su radioaktivni materijal po čitavom postrojenju, kazali su zaposlenici bivše elektrane, a jedan je vojnik čak nosio izvor radijacije golim rukama.

Zaposlenici Černobila su opisali kako su ruski vojnici, koji su krajem februara zauzeli bivšu elektranu na mjesec dana, vjerojatno bili izloženi potencijalno štetnim dozama radijacije, što značajno povećava rizik od razvoja raka, čak i desetljećima kasnije. Objavljeno je da je jedan vojnik od toga već i umro, piše Telegraph.

Snimke nastale dronom, a koje je u javnost pustila ukrajinska vojska, otkrivaju da su vojnici kopali rovove u blizini Crvene šume, koja je do današnjeg dana jedno od najradioaktivnijih mjesta na zemlji i mjesto jedne od najvećih nuklearnih katastrofa u povijesti.

Novinari su otkrili omote od hrane, vojnu opremu i zagorene posude za kuhanje, što sugerira da su ruske trupe u tim rovovima provele neko dulje vrijeme.

Jedna porcija vojnog obroka pronađena na tom mjestu pokazivala je razinu radijacije 50 puta veću od normalne, javio je CNN.

Također postoje i dokazi nedavne vatre na tom području, što znači da su vojnici bili izloženi i radioaktivnom dimu, kao i prašini koja se digla s tla.

Zaposlenici nuklearne elektrane su kazali kako su ruski vojnici kontaminirali bivšu elektranu radioaktivnim materijalom koji su donijeli na svojim čizmama po povratku iz Crvene šume.

Rezultat toga su povećane razine radijacije u čitavoj bivšoj elektrani.

“To je doista ludo, kazao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko. – Stvarno nemam pojma što su tamo radili. No, vidimo da su išli onamo, a kad su se vratili, razina radijacije se povećala”, rekao je.

Zaposlenici bivše elektrane kažu kako su razine radijacije, prema Svjetskom nuklearnom udruženju, tek nešto više od razina koje se prirodno pojavljuju. No, dok jednokratno izlaganje ne mora biti štetno, kontinuirana izloženost predstavlja veliki rizik po zdravlje.

U jednom posebno opasnom i nepromišljenom incidentu, ruski je vojnik golim rukama prenosio izvor kobalta-60 u spremištu za radioaktivni otpad, rekao je Valerij Simionov, glavni inženjer za sigurnost u elektrani.

Taj je vojnik u nekoliko sekundi sebe izložio toliko visokoj razini radijacije koja se nije mogla izmjeriti ni Geigerovim mjeračem, kazao je Simionov. Nije poznato što se kasnije dogodilo s vojnikom.

Iako elektrana u Černobilu više nije u pogonu, njezini zaposlenici održavaju postrojenje još od katastrofe 1986. kako bi spriječili daljnje curenje radijacije.

Ruske su snage opkolile elektranu krajem februara, uzevši za taoce ukrajinske vojnike koji su elektranu čuvali.

Rusi su elektranu držali mjesec dana, no postrojenje je sada ponovno pod kontrolom Ukrajinaca.

Pristup elektrani ponovno je omogućen ove sedmice, te je izašlo na vidjelo kako su malo ruski vojnici marili za nuklearnu sigurnost.

Tokom svog posjeta Černobilu u petak, bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je rekao kako je Putinova invazija tog područja pokazala kako je ruski predsjednik stvarna opasnost za ostatak Europe.

“Nuklearni dim ne može se zaustaviti državnim granicama. Može doći do istočne Europe, središnje Europe, čak i do Velike Britanije. Opasnost od nuklearne kontaminacije u Europi je vrlo visok ako Rusija nastavi s ovim ratom”, kazao je Porošenko, piše Jutarnji.hr.

Ukrajina tvrdi da su Rusi ukrali radioaktivne tvari iz Černobila

Ukrajina tvrdi da su ruske snage koje su okupirale bivšu nuklearnu elektranu u Černobilu ukrale radioaktivne tvari iz istraživačkih laboratorija koje bi ih mogle ubiti, javlja BBC u nedjelju.

Ukrajinska državna agencija za upravljanje zonom isključenja objavila je na Facebooku da su ruski vojnici ušli u skladišni prostor istraživačke baze Ecocentre i ukrali 133 visoko radioaktivne tvari.

“Čak i mali dio ove aktivnosti je smrtonosan ako se postupa neprofesionalno”, priopćila je agencija dodajući da je “lokacija ukradenih tvari trenutno nepoznata”.

BBC nije mogao neovisno potvrditi te informacije.

Ranije ove sedmice ukrajinski ministar energetike German Gulaščenko rekao je da su se ruski vojnici izložili “šokantnoj” količini nuklearnog zračenja te da bi neki od njih mogli imati manje od godinu dana života.

“Kopali su zemlju kontaminiranu radijacijom, skupljali radioaktivni pijesak u vreće za utvrđivanje, udisali ovu prašinu”, napisao je Gulaščenko na Facebooku u petak nakon posjete zoni isključenja, piše Hina.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker