Priča preživjelog Bučanina: Pobili su sve mlađe od 50, imao sam 20 minuta da ih sahranim

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Mještani grada Buče u Ukrajini Mykola i njegova supruga proveli su mjesec dana živeći u podrumu njihove stambene zgrade. Kada su Rusi stigli, pobili su sve muškarce ispod 50 godina. On ima 53 godine. Dali su mu 20 minuta da sahrani prijatelje.

Kako je za ABC News ispričao Mykola, tri groba se nalaze nasuprot njegovog stambenog bloka.

“Svaki je označen drvenom daskom i pričvršćenom vjerskom ikonom. Želio sam da im pružim dostojanstven ukop, koliko god sam mogao. Ali preplitko je. Samo sam ih htio zaštititi od pasa”, kaže on.

Dvojica njegovih prijatelja upucana su pred njim, a treći je ubijen granatom. Njegovi dijelovi tijela ležali su danima na tlu, dok mu konačno nije dozvoljeno da ih skupi, stavi u vreću i zakopa.”Rusi su tražili dokumentaciju kada su tamo stigli. Bilo šta u vašim papirima zbog čega su pomislili da ste prijetnja, značilo bi da ste mrtvi. Rekao je da su natjerali muškarce da se skinu, tražeći tetovaže. Možda vojne tetovaže”, priča Mykola.

Novinarska ekipa otišla je na lokaciju masovne grobnice koju su satelitski snimci otkrili u blizini lokalne crkve.

“Vidjeli smo vreće sa tijelima, koje su bile bačene na druge žrtve umotane u čaršafe, a mnoga tijela su bila bez ikakvog pokrova”, navode novinari, dodavši da je cijeli ovaj grad jedno veliko mjesto zločina.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.