Hrvati i Bugari najnezadovoljniji životom u EU

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Prosječna ocjena kvaliteta života građana Evropskoj uniji u 2018. godini je iznosila 7,3, a u Hrvatskoj je 6,3.

w 02792825

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Hrvati i Bugari spadaju među najnezadovoljnije građane Evropske unije, dok su na ljestvici zadovoljstva životom na prvom mjestu Finci, a iza njih po optimizmu slijede Austrijanci, pokazuje novo istraživanje Eurostata.

S prosječnom općom ocjenom kvaliteta života od samo 6,3 u 2018. godini, Hrvati su zadovoljniji jedino od Bugara, koji su kvaliteti života dali prosječnu ocjenu 5,4, objavio je portal Novac.hr, prenosi Tanjug.

Ocjene kvaliteta života kreću se u rasponu od nule, koja označava potpuno nezadovoljstvo, pa do 10, što je ocjena za potpuno zadovoljstvo.

Istraživanje Eurostata pokazuje da je prosječna ocjena kvaliteta života građana EU u 2018. godini iznosila 7,3, što znači da kvalitet svog života Hrvati ocjenjuju slabije od prosjeka Unije.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

I Belgija stagnira

Dok je zadovoljstvo kvalitetom života u Bugarskoj lani u odnosu na 2013. godinu, kada je ocijenjeno sa 4,8 poraslo, zadovoljstvo životom u Hrvatskoj, najmlađoj članici Unije, u istom je razdoblju stagniralo, odnosno prosječna ocjena ostala je ista, 6,3.

Trend stagnacije ocjenom životnih prilika u EU u istom razdoblju ima još samo Belgija, čiji su građani, međutim, zadovoljniji načinom života od Hrvata, budući da kvalitet života ocjenjuju sa 7,6, što je iznad prosjeka Unije.

Portal Novac.hr navodi kako je glavni razlog nezadovoljstva Hrvata, kako se čini, fiansijski, jer, kako pokazuje istraživanje, vlastitu finansijsku situaciju Hrvati ocjenjuju prosječnom ocjenom 5,2, što je jedna od najnižih ocjena u EU.

Manje zadovoljni svojom finansijskom situacijom od Hrvata u EU su samo Litvanci i Bugari, dok je prosječna ocjena dubinom džepa na nivou EU-a 6,5.

Niko kao Finci

Ipak, u odnosu na 2013. godinu, ocjena finansijske situacije u Hrvatskoj je porasla, budući da su tada ispitanici u Hrvatskoj vlastitoj finansijskoj situaciji davali ocjenu samo 4,6.

Hrvati su pri dnu Unijine ljestvice i po ocjeni kvaliteta odnosa s drugim ljudima.

Istraživanje Eurostata pokazuje da je prosječna ocjena ličnih odnosa koju daju ispitanici u Hrvatskoj lani bila 7,5, što je ispod prosjeka Unije, u kojoj je ta ocjena 7,9.

Međuljudskim odnosima manje od Hrvata zadovoljni su samo Grci i Bugari.

Na Unijinoj ljestvici zadovoljstva životom na prvom su mjestu Finci, koji kvalitet svog života ocjenjuju prosječnom ocjenom 8,1.

Po optimizmu slijede Austrijanci, koji su kvalitet vlastitog života prošle godine ocijenili prosječnom ocjenom 8,0.

Slovenci sve zadovoljniji

Najzadovoljniji ličnim finansijama su, pokazuje istraživanje Eurostata, Danci i Finci, koji su svoju finansijsku situaciju ocijenili prosječnom ocjenom 7,6.

Najviše zadovoljstva ličnim odnosima pokazali su Maltežani, Austrijanci i Slovenci, koji su tu komponentu života ocijenili prosječnom ocjenom 8,6.

Slovenci spadaju među zadovoljnije građane EU-a; ukupni kvalitet života oni su ocijenili sa 7,3, što je na nivou prosjeka EU-a.

Blizu prosjeka EU-a Slovenci su i po ocjeni finansijskog stanja, koje su ocijenili sa 6,3.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex