Glavni ukrajinski obavještajac: Imamo doušnike među Čečenima i Rusima

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Kiril Budanov, načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, u intervjuu za The Nation otkrio je kako je jedan od ključeva efikasnosti domaćih snaga u borbi protiv ruskog agresora bilo prikupljanje obavještajnih podataka.

Budanov je kazao da imaju “mnogo doušnika unutar ruske vojske”, ali i među političarima.

“U novembru smo već znali za namjere Rusa i vidite kako je sve prošlo. Što se tiče datuma, mijenjao se nekoliko puta”, istakao je načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine.

Dodao je također kako prate mobilne telefone Čečena, koji se bore na strani Moskve. BBC je ranije izvještavao kako ovi muslimanski vojnici imaju “problem sa zaštitom svojih podataka”, a ova britanska medijska kuća došla je do privatnih poruka koje je Ramzan Kadirov, čečenski lider i blizak Putinov saveznik, uputio prije invazije hvaleći se saradniku o predstojećem ratu.

Budanov je otkrio da je njegovo odjeljenje pratilo kontingent od blizu 25.000 Čečena od početka rata.

“Imamo mnogo doušnika u čečenskim redovima. Čim počnu da pripremaju bilo kakvu operaciju, to saznamo od naših doušnika”, rekao je on.

“Kada je počeo rat, Rusija je pretrpjela mnogo žrtava, a većina ovih ljudi nije uspjela ni da se približi Kijevu”, naveo je glavni ukrajinski obavještajac.

Na kraju intervjua, Kiril Budanov je ocijenio kako je rat ušao u novu fazu, u kojoj su Rusi počeli da “granatiraju ukrajinske gradove i izbjegavaju sukobe”.

Uporedio je Ukrajince sa Spartancima koji su stajali čvrsto i borili se kod Termopila sa nadmoćnijim neprijateljem, ali je poručio da ne želi da dožive sudbinu vojnika iz antičke Grčke. (N1)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker